Odorik bude virtuální mobilní operátor

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Návštěvník

Re: Odorik bude virtuální mobilní operátor

Příspěvek od Návštěvník »

Pane/paní ViR!
Děkujeme za vysvětlení a objasnění problému, až máme pocit, že voocall je Vaše dítě... To nic, o to nejde. Jistě máte přehled. Pak si dovolíme požádat Vás o Váš názor nebo zkušenosti - jací provozovatelé (značky) ještě mimo Odorik stojí za povšimnutí a komu se máme obloukem vyhnout??? Jestli můžete tento Váš názor tady napsat... Třeba i se stručným komentářem - hodnocením...
Předem děkujeme (když ne, tak ne)!
ViR

Příspěvek od ViR »

Návštěvník píše:Pane/paní ViR! Děkujeme za vysvětlení a objasnění problému, až máme pocit, že voocall je Vaše dítě... To nic, o to nejde.
Voocall rozhodně není mé dítě, a dokonce bych řekl, že s majitelem se v mnoha "filozofických" otázkách podnikání v oboru neshodneme (viz např. diskuze na TELEFONUJEME.CZ.) Já mám ovšem tu výhodu, že nenesu odpovědnost za vlastní firmu, takže mohu být víc idealistou, a současně mám sem tam některé drobné informace, které si operátoři mezi sebou z konkurenčních důvodů nesdělují, ale mně někteří něco z toho "pustí", neb ví, že "nežvaním kde nemám". Jinak služby spol. Canistec znám poměrně dobře prostě proto, že jsem je testoval a používal už někdy v r. 2005 či 06 (MujTelefon). Ovšem stejně tak jsem jsem již v té době testoval VolejLevně, což byl do značné míry předchůdce Odoriku, a mnohé jiné. Takže hodně operátorů vidím takříkajíc v čase a s plusy i mínusy toho vývoje. A to co jste vydedukoval výše z některých veřejně dostupných zdrojů prostě bylo mimo mísu...
Návštěvník píše: Jistě máte přehled.
Snažím se o to.
Návštěvník píše: Pak si dovolíme požádat Vás o Váš názor nebo zkušenosti - jací provozovatelé (značky) ještě mimo Odorik stojí za povšimnutí a komu se máme obloukem vyhnout??? Jestli můžete tento Váš názor tady napsat... Třeba i se stručným komentářem - hodnocením... Předem děkujeme (když ne, tak ne)!
Tohle je problém, vzhledem k mé vazbě na Asociaci operátorů digitální telefonie (AODT). Těžko mohu některého z členů vyzdvihovat na úkor ostatních (m.j. Odorik je od konce minulého roku členem také), a těžko mohu někoho (z členů) označit za špatného, protože podle mne nikdo takový není. Jen mají různou cenovou politiku a zaměření na různé segmenty trhu, takže jsou i různě "populární". Pokud se pak týká nečlenů, neřekl bych, že existuje někdo notoricky špatný. To by totiž nejspíš na VoIP trhu nepřežil. A jestli bych se někomu vyhnul? Momentálně třeba službě IPVOX (neplést s IPEX !!!), protože se tam dějí nějaké divné změny ve způsobu provozování, je špatná kvalita, skokově zvýšili ceny a navíc nedostatečně komunikují s zákazníky. Což se mi nelíbí. Ale jinak má každý OP přednosti i zápory, které pro různé lidi mají různý význam. Takže to se spíš musí řešit konkrétně, podle potřeb. Ale podle mne nikoli na fóru Odoriku, protože nemůžete rozumně očekávat, že bych tu např. doporučoval konkurenci :-). Třeba proto, že Odorik nemá nějakou dílčí službu. Takže se omlouvám....
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

No, to Vaše vyjádření je, jak říkával Havel, smysluplné. Zdánlivě nic neříkající, ale to není pravda, má to jistou dávku informace mezi řádky. Díky Vám za ně.
nunyf

Příspěvek od nunyf »

Napadá mne jestli se dá třeba na menší vesnici kde je internet uprostřed nainstalovat wifi přístupový bod který by spravovala obec kde by se povolily jen hlasové porty aby toho nevyužívali stahovači a lidi co mají účty u voip by si mohli z wifi mobilů pohodlně volat.Vlastně by to mohl být podnět pro města jak jít po krku operátorům.
ViR

Příspěvek od ViR »

nunyf píše:Napadá mne jestli se dá třeba na menší vesnici kde je internet uprostřed nainstalovat wifi přístupový bod který by spravovala obec kde by se povolily jen hlasové porty aby toho nevyužívali stahovači a lidi co mají účty u voip by si mohli z wifi mobilů pohodlně volat.Vlastně by to mohl být podnět pro města jak jít po krku operátorům.
Samozřejmě, že dalo, i když těch bodů by pro úspěšné pokrytí pro WiFi telefony muselo být nejspíš víc. Ale "správa obcí" může být někdy problém, protože by pak obec mohla být považována za datového operátora (ISP), což by se jí asi nechtělo... Záleží na vedení. Může být proto někdy lepší se s obcí (či několika obcemi) dohodnout na nějaké podpoře (třeba i členství) a založit na to občanské sdružení (což je brnkačka), s tím, že služba přístupu k síti bude poskytována členům, tak říkajíc "pro vlastní potřebu". To je pak mimo ZoEK a regulaci.
nunyf

Příspěvek od nunyf »

ViR píše:
nunyf píše:Napadá mne jestli se dá třeba na menší vesnici kde je internet uprostřed nainstalovat wifi přístupový bod který by spravovala obec kde by se povolily jen hlasové porty aby toho nevyužívali stahovači a lidi co mají účty u voip by si mohli z wifi mobilů pohodlně volat.Vlastně by to mohl být podnět pro města jak jít po krku operátorům.
Samozřejmě, že dalo, i když těch bodů by pro úspěšné pokrytí pro WiFi telefony muselo být nejspíš víc. Ale "správa obcí" může být někdy problém, protože by pak obec mohla být považována za datového operátora (ISP), což by se jí asi nechtělo... Záleží na vedení. Může být proto někdy lepší se s obcí (či několika obcemi) dohodnout na nějaké podpoře (třeba i členství) a založit na to občanské sdružení (což je brnkačka), s tím, že služba přístupu k síti bude poskytována členům, tak říkajíc "pro vlastní potřebu". To je pak mimo ZoEK a regulaci.
Tak to je potom datový operátor skoro každá hospoda,benzínka,supermarket kde je free internet,vlastně i já když umožním někomu z návštěvy zavolat přes wifi
ViR

Příspěvek od ViR »

nunyf píše:Tak to je potom datový operátor skoro každá hospoda,benzínka,supermarket kde je free internet,vlastně i já když umožním někomu z návštěvy zavolat přes wifi
Nemá cenu totu rozvádět, podívejte se do zákona 127/2005 Sb., zejména §§ 7, 8, 13 a 14. Jinak co co jste napsal výše tak skutečně v některých případech může být. Záleží na posouzení ČTÚ. Ten samozřejmě ví, že v mnoha případech provozovatelé zařízení či posyktovatelé služeb, kteří by mu měli ohlásit komunikační činnost, resp. podnikání v komunikacích, tak nečiní. Ale "bagatelní případy" sám aktivně nevyhledává. Což ovšem neplatí např. o případech kdy někdo "podá podnět" na prošetření porušování zákona. A že to čas od času dělají operátoři je doufám jasné (viz např. případ udání TO2 na Voocall ).
voocall

Příspěvek od voocall »

A ja jen doplnim, ze na dotycne udani TO2 CTU nezahajil zadne spravni rizeni jelikoz nezjistil zadne pochybeni. Tudiz callback a zejmena mobilni voip s identifikaci vlastnim mobilnim cislem jsme jako prvni oficialne v CR prosadili my. Zasluhy to ale velke nejsou, bylo to jen nekolik mesicu znacne nejistoty, jak si CTU vlastne sam sobe vylozi zneni zakona jelikoz tenkrat z nich nebylo mozne nic predem dostat. Dokonce mi tenkrat volali nekteri nejmenovani pracovnici CTU a zrejme ne zcela oficilane se poptavali jak ze to vlastne funguje :)

K tem lokalizacnim udajum. Od 1.7.2012 neexistuje zadna platna vyhlaska, podle ktere by overovani lokalizacnich udaju melo probihat. Puvodni byla zneplatnena zmenou zakona o registrech jelikoz zanikl puvodni registr, dle ktereho se overovalo. MPO nam pred 3/4 rokem sdelilo, ze na vyhlasce usilovne pracuje. Dodnes zadna neni pokud vim.

Pro ucely "smirovani statem" se ukladaji pouze vyjmenovane udaje. Pokud nejsou evidovany konkretni osobni udaje (jmeno, adresa atd) nejsou ani tyto udaje vyzadovany. Viz napriklad predplacene karty, kde operator casto nezna identitu uzivatele, tudiz je nemozne (oficialne) je take evidovat. Z pohledu tohoto zakona neni tedy nezbytne nutne tyto konkretni udaje shromazdovat. Snazime se minimalizovat objem osobnich udaju, ktere o svych uzivatelich shromazdujeme na zakonne minimum.

TU

PS Nerad bych tu na cizim foru jeste cokoli resil ohledne voocallu, co nesouvisi primo s odorikem. Timto se take kolegum omlouvam.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Dík za objasnění. Taky se snažíme shromažďovat o zákaznících co nejméně údajů. U geo a nomadických čísel je to adresa, což ale má svůj smysl a je to OK.
Jinak s tím callbackem jste rozhodně nebyli první, ono to už neoficiálně funguje pěkně dlouho, jen na to nikdo nedělal reklamu, protože O2 a jiní blokovali ta prozváněcí čísla, vyhrožovali a pod. Argument byl, že k tomu ta čísla nejsou určena, takže porušujeme číslovací plán. Zjevně se nyní změnila situace, takže stejný argument nemusí nyní obstát. Stále je to ale podle mého názoru trochu šedá zóna.
Dodnes nám blokují zahraniční prozváněcí čísla. Zahraniční používáme proto, aby nemohli vyhrožovat. I když nyní je to už možná přehnaná opatrnost.

Komerčně třeba neúspěšné (podle mého názoru) klikniavolej bylo dříve, ti si dokonce do prozvánění bezplatně pouštěli hlášky typu "zavěste, zavolám vám zpět", což už je jaksi opravdu příliš. A proti stížnostem z O2 se bránili hlavně tím, že na svém webu mlžili, jak to vlastně funguje. Tím ale zjevně odrazovali i svoje zákazníky.

S čím jste byli první, je povolení českého mobilního callerid pro VoIP, což je krok kupředu. Byl zde jistý precedent, že je to OK v zahraničí, nikdo si to ale v ČR netroufl a všichni věřili, že je to velký prohřešek. Ve zkutečnosti když není vidět, kdo volá, tak to způsobuje jen problémy všem.
voocall

Příspěvek od voocall »

Pisu "zejmena mobilni voip s identifikaci mobilnim cislem", ma to vazne dvojznacny vyklad. Pardon :) Ale nebylo to jednoduche ustat ten zejmena "neoficialni" natlak od nekterych lidi z CTU. Zejmena pokud nam bylo naznacovano, ze muzeme dostat velmi, ale opravdu velmi "mastnou" pokutu. Byl jsem v dobe nejvetsiho natlaku dokonce rozhodnut presunout sluzby na zahranicni spolecnost s organizacni slozkou v cr a canistec nechat osudu zvule CTU.

No ale dnes si pisu na twitteru s predsedou CTU a mam moznost si neformalne osobne popovidat o soucasne situaci na mobilnim trhu aniz bych sefoval spolecnosti s obratem nad 20 miliard. Veci se zrejme meni. Nepujde to hned, ale vypada to, ze by to mohlo byt za par mesicu lepsi. Jsem pomerne pesimista, ale zacinam tomu trochu verit. Doufam, ze to nove volby nezmeni.
Odpovědět