Napojení pomocí Vlastní telefonní číslo od jiného op. a CLIP

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
wladik

Napojení pomocí Vlastní telefonní číslo od jiného op. a CLIP

Příspěvek od wladik »

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně napojení vlastního asterisk serveru, který je k GSM bráně. Spojil jsem jej pomocí fukce Vlastní telefonní číslo od jiného operátora. Potut to je v pohodě, a pokud GSM brána zaznamená příchozí GSM hovor, tak jej přesměruje na danou klapku (na kterou je přihlášený odorik), jen je problém, že takto přesměrovaná příchozí čísla se zobrazují s prefiem uri_ (viz printscreen z microsip klienta: Obrázek. Což by ještě nějak šlo, že přecijen původního volajícího vidím, ale problém nastane, když tento hovor nechám přesměrovat jako paralelní vyzvánění i na svůj mobilní telefon. To už se nepředá volaný účastník (zde 774993414) ale moje veřejné geografické číslo, které mám v účtu k dané klapce přidělené.
Zkusil jsem na asterisku zapnout sip set debug on a odchytit si, jakou SIP zprávu to generuje pro klapku, kterou mám v odoriku registrovanou, ale tady nikde prefix uri_ nevidím:

Kód: Vybrat vše

SIP/2.0 100 Trying
Via: SIP/2.0/UDP 10.10.0.13:5060;branch=z9hG4bK-954252644664;received=10.10.0.13
From: <sip:774993414@10.10.0.12:5060>;tag=7c1eb3fe0b0f-508-f0f0d38
To: <sip:500@10.10.0.12:5060>
Call-ID: 7c1eb3fe0b0f-495-f0f0d38@10.10.0.12
CSeq: 54 INVITE
User-Agent: FPBX2.11.0rc1(11.3.0)
Nastaveno to zatím je tak, že VoiceBlue GSM brána je připojena k FreePBX asterisku (výchozí instalace), která všechny příchozí hovory směruje na klapku 500, která je zaregistrovaná u odoriku.

Mohl bych se zeptat, kde hledat problém s tím, že čísla jsou prefixovaná tím uri_?

Děkuji za nasměrování,
Vladimír
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Napojení pomocí Vlastní telefonní číslo od jiného op. a

Příspěvek od xsouku04 »

Je to tak schválně. Obecně by nám totiž někdo mohl podstrčit nesmyslné číslo volajícího a my to nemáme jak ověřit.
Prefix uri_ je tam schávlně a to proto, že takto zobrazeným číslum nelze plně důvěřovat, protože je teoreticky možné je podvrhnout. Proto také tohle číslo není respektováno při přesměrování dále na mobil.

Co se týče obecně nastavení "telefonní číslo od jiného operátora", tak zde problém není, protože známým operátorům důvěřujeme a předponu uri nepřidáváme.

Jinak doufám, že bude existovat brzy elegantnější způsob jak zpracovávat hovory pomocí VoIP přicházející na mobilní číslo i bez GSM brány a bez nutnosti připlácet si za přesměrování. Přesnější informace ale bohužel nemám.
wladik

Re: Napojení pomocí Vlastní telefonní číslo od jiného op. a

Příspěvek od wladik »

Ok, děkuji za info. Tušil jsem, že to bude pravděpodobně z tohoto důvodu.

Jinak mít v budoucnu možnost takto řešit hovory z GSM bez nutnosti brány bude určitě zajímavé. Škoda jen, že i když tu bránu už máme, tak stejně cílového stavu, aby se CLIP správně zachoval docílit nejde, ale chápu, že kvůli zabezpečení je to nutné opatření.
Odpovědět