Ještě mne napadá - jaký máte v SIP profilu nastavený výchozí přístupový bod? Máte tam ten, který odpovídá O2 (Tesco) internetu?0re1 píše:Nic z toho nepomohlo, co ted?
Nefunkcni VOIP pres 3G
Re: Nefunkcni VOIP pres 3G
Na Nokiich se to jmenuje podivne Vychozi cil(prelozili pristupovy bod jako cil, asi aby se jim to pekne veslo nebo nevim...) a ten mam nastaveny na internet. V sitovych cilech/Internet mam pristupove Tesco internet uvedeny s prioritou 1, takze prvni v seznamu. Pokud jste se ptal na tohle.ViR píše: Ještě mne napadá - jaký máte v SIP profilu nastavený výchozí přístupový bod? Máte tam ten, který odpovídá O2 (Tesco) internetu?
Tak jsem si to poradne prosel a nasel jsem ve slozce Sitove cile/Bez kategorie Pristupovy bod TESCO internet(ten se mi tam nejspis pridal sam pomoci nejake autokonfigurace...), ten jsem presunul do Sitove cile/Internet, hodil prioritu na 1 a voila. Uz mi jde volatViR píše: Ještě mne napadá - jaký máte v SIP profilu nastavený výchozí přístupový bod? Máte tam ten, který odpovídá O2 (Tesco) internetu?

Diky
Není zač. Tohle je taková prkotina, která člověka sice okamžitě praští do očí, jakmile otevře konfiguraci, ale jinak ho to prostě nenapadne...0re1 píše:Diky
Máte někdo nějaké zkušenosti na mobilech s iLBC kodekem? A jaké? Odorik jej má a tento kodek by měl (snad...) lépe snášet ztráty paketů jak G729. Je ale náročnější jak na HW tak i na šířku pásma...
Tak, já jej sice nastavený mám jako jeden ze tří povolených (G.711a, G.729 a iLBC) ale pro WiFi na třetí pozici a pro 3G na druhé. V praxi jsem v průměru nezaznamenal dramaticky lepší nebo horší vlastnosti, ve srovnání s G.729. Snad jen, že v horších podmínkách opravdu o něco lépe přenáší hovor, ale v jakýchkoli znatelně hůře třeba hudbu (spojité zvuky). Ovšem ta, předpokládám, není běžně obsahem voláníKabek píše:Máte někdo nějaké zkušenosti na mobilech s iLBC kodekem? A jaké? Odorik jej má a tento kodek by měl (snad...) lépe snášet ztráty paketů jak G729. Je ale náročnější jak na HW tak i na šířku pásma...

Jasně! Jeden známý už dávno říkal, že na hudbu je koncertní sál, pak možná rádio a Hi-Fi (to bylo v začátcích). O telefonu nemluvil.... (Jistě si rozumíme.)
Nyní vážně. Jako G729 je na telefonování, tak i iLBC. Nějaké syntetické muziky, co mi občas někde posílají do ucha, než se přihlásí operátorka, která mi stejně pak nic neřekne, ať jsou zkreslené, ale jde asi hlavně o řeč, její srozumitelnost, ani ne tak o zabarvení, což zase souvisí se šířkou frekvenčního pásma pro hovor. Ale, to sem nepatří.
Mne jen zajímá, jak iLBC v praxi "snáší" ztráty paketů, jak to kompenzuje ve srovnání s G729.
Díky všem za poznatky a subjektivní dojmy!
Nyní vážně. Jako G729 je na telefonování, tak i iLBC. Nějaké syntetické muziky, co mi občas někde posílají do ucha, než se přihlásí operátorka, která mi stejně pak nic neřekne, ať jsou zkreslené, ale jde asi hlavně o řeč, její srozumitelnost, ani ne tak o zabarvení, což zase souvisí se šířkou frekvenčního pásma pro hovor. Ale, to sem nepatří.
Mne jen zajímá, jak iLBC v praxi "snáší" ztráty paketů, jak to kompenzuje ve srovnání s G729.
Díky všem za poznatky a subjektivní dojmy!
Subjektivní dojmy nemám, ale přidám trochu teorie. iLBC má lepší MOS http://en.wikipedia.org/wiki/Mean_opinion_score čili hovor beze ztráty dat by měl znít lépe, dokonce stejně jako klasický G.711, oba mají MOS 4.1, i když rozdíl mezi 4.1 a 3.9 u G.729 není zas tak velký. iLBC pakety jsou nezávislé, při ztrátě je jsou ztracena jen data ze ztraceného paketu, u G.729 dojde k poškození hlasu i z následujícího paketu protože pakety na sebe navazují. Výpočetní náročnost iLBC by měla být stejná jako u G.729a, tedy menší než u G.729. iLBC má vyšší bitrate, včetně režie RTP/UDP/IP potřebuje cca 32 kbit/s, G.729 jen 24 kbit/s. Více viz. http://en.wikipedia.org/wiki/ILBC
V zásadě souhlas. T tomu výše bych jen doplnil, že velice často se v praxi udává potřebná šířka pásma na ethernetové vrstvě (čili na vyšší), kde jsou pak ty potřebné hodnoty asi o 8 kbit/s vyšší. (A ještě více je potřeba např. na WiFi s "half-duplexem".)xtonda píše: iLBC má vyšší bitrate, včetně režie RTP/UDP/IP potřebuje cca 32 kbit/s, G.729 jen 24 kbit/s.