Odorik virtuálním mobilním operátorem

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Kabek

Re: Odorik virtuálním mobilním operátorem

Příspěvek od Kabek »

jimisoft píše:Já myslím, že původní dotaz kolegy romsur byl myšlen trochu jinak. I já mám k jedné lince přiřazené nomadické číslo s CLIPem mobilu, který budu převádět k Odoriku. Domnívám se, že dosavadní linku ponechám beze změny a pro mobil objednám novou linku a tu přiřadím k prenesenému GSM. K této lince již nebudu žádné VOIP připojovat.

Odesláno z mého GT-I9505 pomocí Tapatalk 4 Beta
To by zde měl podrobně vysvětlit pan Soukup. Nebo musíme počkat na to, až to spustí. Jsem přesvědčen, že po technické stránce se nic nezmění. Volání na číslo mobilní začínající 7xxxxxxxx bude z hlediska vytváření spojení zcela totožné jako doposud, jen budou tarify u toho mobilu Odorčí. Jako např. Bleskmobil je vlastně O2, ale s tarify jejich.
A co se týče toho CliP, to bude opět stejné. Dneska mám mobil a jeho číslo je nastaveno jako identifikace u nějakého čísla Odoriku. Ať volám z toho čísla Odoriku nebo z mobilu, tak volající vidí stále stejné číslo. Na tom se, dle mého názoru, nic nezmění. Tam, kde dneska máte to číslo mobilu, ho buď necháte nebo vypnete a vrátí se jako identifikace to číslo nomadické. Pak ovšem při volání z mobilu přes SIP/internet volající vidí to nomadické a při volání přes GSM vidí to mobilní. Když to nevypnete, uvidí stále to mobilní.
ViR

Příspěvek od ViR »

Pitomec píše:
paty07 píše:Takže abych to shrnul. Když volám přes SIP na odoriči nomadickou nebo geografickou linku, tak je to přes net, tudíž zdarma a je jedno jestli píšu interní číslo linky nebo veřené číslo. Když budu chtít volat linku, která má přiřazeno GSM číslo, zdarma přes internet, tak musím volat na interní číslo linky (to s hvězdičkou).
Tak to je pěkná haluz, protože osobně nejsem vůbec zvědavý na to, aby mně někdo volal na vnitřní číslo linky a jenom díky tomu, že tam musím mít přilepený mobil, tak budu platit za hovor vnitřní linka>>GSM a on se bude smát, že to má zadarmo (čili defacto jakobych platil za příchozí hovor) :?
Ne. Toto nikdy takto Odorik nenastaví, leda, že byste si to přes pararelní vyzvánění nastavil sám.

Pracujeme tu se třemi sítěmi, a to s odoričí neveřejnou sítí, veřejnou pevnou telefonní sítí a veřejnou mobilní telefonní sítí. Specifické přitom je, že, odoričí neveřejná síť je subsítí veřejné pevné telefonní sítě (ale nikoli veřejné mobilní telefonní sítě). A platí přitom, že telefonní terminál pevné sítě, který má 1. přiřazeno jako příchozí veřejné nomadické nebo geografické číslo, má 2. primárně !!! přiřazeno číslo linky odoričí neveřejné sítě( s *), 3. je vždy realizován jako SIP či IAX klient a je 4. vždy umístěn uvnitř odoričí sítě, přičemž 5. veřejná čísla jsou na čísla odoričích linek pouze mapována (nikoli naopak!).

Voláte-li tedy z odoričí interní linky na interní odoričí číslo nebo odoričí veřejné číslo, vždy jde o VoIP hovor, protože vůbec neopustil odoričí síť, a vždy je konečnou cílovou "adresou" hovoru číslo linky odoričí neveřejné sítě( s *), resp. k ní příslušný aktivní VoIP terminál.

Jinak řečeno, neplatí, že volání na vnitřní číslo linky odoričí neveřejné sítě( s *) je směrováno na veřejné telefonní číslo, ale naopak,případný hovor směrovaný na geografické či nomadické veřejné telefonní číslo je směrován na číslo linky odoričí neveřejné sítě( s *).

GSM terminály (mobilní telefony) jsou však vždy mimo odoričí pevnou síť, protože v ní jaksi nedokáží pracovat, a tudíž jakékoli mobilní číslo považuje odoričí ústředna za "cizí" a pošle hovor na ně (samozřejmě placeně) rovnou do mobilní veřejné telefonní sítě.
Naposledy upravil(a) ViR dne pát 26. črc 2013 23:31:21, celkem upraveno 4 x.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Lépe se to už asi vysvětlit nedá. Pak jedině obrázky....
romsur

Příspěvek od romsur »

Ano.
A jestli to tedy chápu správně, tak si ponechat stávající linku s nomadickým číslem pro odchozí hovory přes WIFI (a nechat tam nastavené číslo na mobil), a pro GSM číslo si vytvořím úplně novou linku v Odorik, ke které přiřadím tu SIMkartu.... a v podstatě se to bude chovat jako doteď když jsem u jiného operátora, jen se mi změní cena za volání dle ceníku Odorik pro GSM (a bude se rovnou strhávat kredit z účtu Odorik).
Naposledy upravil(a) romsur dne pát 26. črc 2013 22:49:54, celkem upraveno 1 x.
Georgius

Příspěvek od Georgius »

Děkuji ViRovi, teď už je to snad i pro blbý :D
Kabek

Příspěvek od Kabek »

romsur píše:Ano.
A jestli to tedy chápu správně, tak si ponechat stávající linku s nomadickým číslem pro odchozí hovory přes WIFI (a nechat tam nastavené číslo na mobil), a pro GSM číslo si vytvořím úplně novou linku v Odorik, ke které přiřadím tu SIMkartu.... a v podstatě se to bude chovat jako doteď když jsem u jiného operátora, jen se mi změní cena za volání dle ceníku Odorik pro GSM.
To je ono! Bingo!!!!
ViR

Příspěvek od ViR »

Koukám, že už lze získat/přiřadit v osobním rozhraní mobilní čísla :-). BTW, některé ty ceny za VIP čísla jsou úsměvné, ale proč ne, že...

Update:

Tak jsem neodolal a přidal si číslo + objednal SIM, neb jsem mezi "non VIP" čísly narazil na jedno o struktuře 79979X9X9... To snad nějak uniklo z oceňování, nebo co. Asi je, jako správný spekulant, nabídnu na Aukro a strašně si na něm namastím kapsu :-)
(Nebo je spíš, jako "starý moula", grátis jen za náklady věnuji kamarádovi své dcery, který právě spouští živnost, a hezké číslo se mu hodí....)

Jinak na přiřazené odoričí interní lince je bezchybně odesílán CLIP se správným mobilním číslem a volání (z Odoriku) na právě získané mobilní číslo, zatím bez aktivované SIM, končí hláškou "volané číslo neexistuje", což je správně. A volání na číslo odoričí linky (s*) končí vyzváněním na SIP klientovi. Tedy vše přesně podle očekávání.
Naposledy upravil(a) ViR dne sob 27. črc 2013 0:25:26, celkem upraveno 1 x.
faustroland

Příspěvek od faustroland »

Super, díky.

Půjde nastavit paralelní vyzvánení/duplikace SMS pro mobilní linku?
ViR

Příspěvek od ViR »

faustroland píše:Půjde nastavit paralelní vyzvánení/duplikace SMS pro mobilní linku?
To by asi chtělo přesněji popsat, co máte na mysli...
faustroland

Příspěvek od faustroland »

ViR píše:
faustroland píše:Půjde nastavit paralelní vyzvánení/duplikace SMS pro mobilní linku?
To by asi chtělo přesněji popsat, co máte na mysli...
No, paralelní vyzvánění momentálně funguje pro geografická a nomadická čísla. (Moje predstava je takova, ze po zavolani na 799794xxx zacnou zvonit dva mobily a treba jeste VoiP telefon)
Pod duplikaci sms si predstavuji, ze pokazde nekdo posle sms na 799794xxx tak bude preposlana (samozrejme za poplatek) na jiny mobil :-)

Ale to uz jsou spis takove vychytavky. Dokazu zit bez toho.
Odpovědět