Odorik virtuálním mobilním operátorem

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
ViR

Re: Odorik virtuálním mobilním operátorem

Příspěvek od ViR »

faustroland píše:No, paralelní vyzvánění momentálně funguje pro geografická a nomadická čísla. (Moje predstava je takova, ze po zavolani na 799794xxx zacnou zvonit dva mobily a treba jeste VoiP telefon. Pod duplikaci sms si predstavuji, ze pokazde nekdo posle sms na 799794xxx tak bude preposlana (samozrejme za poplatek) na jiny mobil :-) Ale to uz jsou spis takove vychytavky. Dokazu zit bez toho.
Tak takto to, obávám se, nepůjde, protože ani hovor na 799794xxx ani SMS vůbec nebudou vstupovat do odoričí (pevné) sítě, ale půjdou rovnou do sítě MNO, tedy T-Mobile, kde ta čísla vidí ostatní operátoři.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Nahoře se někdo ptal jak pozná, že když volá ze své vnitřní linky na jinou vnitřní linku, tak ta volaná je přiřazená VoIP nebo naopak GSM (protože to se opravdu poznat jenom podle čísla nedá) a s tím související i cena za volání, aby to pro volajícího pak nebylo překvapením, že je hovor účtován. Proto by bylo lepší ty vnitřní linky s přiřazením na GSM bloknout, aby na ně nešlo volat v síti, ale jenom na přidělené veřejné číslo.
ViR

Příspěvek od ViR »

Pitomec píše:Nahoře se někdo ptal jak pozná, že když volá ze své vnitřní linky na jinou vnitřní linku, tak ta volaná je přiřazená VoIP nebo naopak GSM (protože to se opravdu poznat jenom podle čísla nedá) a s tím související i cena za volání, aby to pro volajícího pak nebylo překvapením, že je hovor účtován. Proto by bylo lepší ty vnitřní linky s přiřazením na GSM bloknout, aby na ně nešlo volat v síti, ale jenom na přidělené veřejné číslo.
Volání na vnitřní linku je vždycky volání ve vnitřní síti (jako v podnikové PBX), je to volání VoIP a je pro volajícího vždy zdarma. A pro volaného, pokud hovor přijme na vnitřní lince, je to zdarma také. Volající se tedy nikdy nemusí zabývat tím, zda vnitřní linka (s *) "volaná je přiřazená VoIP nebo naopak GSM".

(Mimochodem, nepřiřazujete vnitřní linku k veřejnému číslu, ale naopak, mapujete veřejné číslo na vnitřní linku, přičemž u mobilních čísel je to pouze namapování pro účely CLI.)

Placeným hovorem (pro majitele volané linky) se to může stát tehdy, a jen tehdy, když pomocí pararelního vyzvánění hovor přesměruje z této vnitřní linky ven z ústředny na veřejné telefonní číslo v jiné síti.

Výjimkou z pravidla, že přesměrování na veřejná telefonní čísla je zpoplatněno, a hovor platí držitel vnitřní linky (s číslem s *), z níž je přesměrováno, je tedy pouze přesměrování na geografické nebo nomadické číslo umístěné v odoričím segmentu pevné (VoIP) sítě, neboť toto volání je vždy následně opět v cíli přesměrováno a číslo vnitřní linky (s *) a ukončeno v odoričí vnitřní VoIP síti.
Petr-II

Příspěvek od Petr-II »

to ViR: Jsem asi po ránu slepí. Můžeš mě prosím navigovat na výběr GSM čísel? Děkuji.
Georgius

Příspěvek od Georgius »

Dobré ráno, takdy "Někdo" ;-),

tak jsem z toho zase blbej. Opravte mne někdo z Odorika, pokud se mýlím !
Volání na vnitřní linku je vždycky volání ve vnitřní síti (jako v podnikové PBX), je to volání VoIP a je pro volajícího vždy zdarma. A pro volaného, pokud hovor přijme na vnitřní lince, je to zdarma také. Volající se tedy nikdy nemusí zabývat tím, zda vnitřní linka (s *) "volaná je přiřazená VoIP nebo naopak GSM".
T.j. *123456 -> *654321 je zadarmo bez ohledu jestli *654321 je SIMka nebo VOIP telefon
Placeným hovorem (pro majitele volané linky) se to může stát tehdy, a jen tehdy, když pomocí pararelního vyzvánění hovor přesměruje z této vnitřní linky ven z ústředny na veřejné telefonní číslo v jiné síti.
Potvrzení stávajícího stavu - pokud je *654321 přesměrováno na +248123456789 tak majitel čísla *654321 platí hovor na Seyschely (11,25 Kč/min, chudák Krejčíř :twisted: ), volající to má zadarmo v síti
Výjimkou z pravidla, že přesměrování na veřejná telefonní čísla je zpoplatněno, a hovor platí držitel vnitřní linky (s číslem s *), z níž je přesměrováno, je tedy pouze přesměrování na geografické nebo nomadické číslo umístěné v odoričím segmentu pevné (VoIP) sítě, neboť toto volání je vždy následně opět v cíli přesměrováno a číslo vnitřní linky (s *) a ukončeno v odoričí vnitřní VoIP síti.
Tak tohle jsem četl 2x a nic. To popírá první citát. Přesměrlování není zpoplatněno (a neplatí majitel linky) pouze pokud končí na VOIP v Odoričí čísle.

Tak jak to teda je ?? :shock: :?:

Edit: už mi to možná dolezlo - klíčové je pokud hovor přijme na vnitřní lince v první citaci - t.j. musí to být přijato jako VOIP, ne GSM, jinak to platí příjemce. Doplňující otázka: zobrazí se mi číslo volajícího s hvězdičkou ? Když bude mít CLIP tak na tuty ne. Jak tedy poznám, že platím/budu platit příchozí hovor ??
ViR

Příspěvek od ViR »

Grrr. Přesměrování je DALŠÍ AKCE, nastavená na volané vnitřní lince, s níž již nemá původní volající (v tomto případě majitel výchozí vnitřní linky) nikdy vůbec nic společného... Je to záležitost toho, kdo přesměrování zadal. Netušil jsem, že tuto jednoduchou zásadu, že přesměrování platí vždy ten kdo jej zadal, pokud je placené, musím znovu opakovat.

Pamatujte si prostě, že když voláte na odoričí šestimístné číslo s hvězdičkou, vždy jde o VoIP hovor a nikdy nic jako volající neplatíte...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ještě je zde jedna alternativa volání (pokud to vůbec bude funkční):

K odorčí lince je přiřazeno mobilní číslo (příklad *232323 - 799799799). K lince 232323 není nikde registrováno žádné koncové zařízení (přes internet).

Uživatel libovolné vnitřní linky odorik zavolá: *232323. Otázka zní: Dovolá se na mobil 799799799? Když ano, pak účet za volání ze sítě odorik na mobil 799799799 bude platit kdo? Když se nedovolá, pak není co řešit. To vše za předpokladu, jak jsem uvedl na počátku, že není nikde registrováno žádné koncové zařízení (VoIP - SIP).

Bude-li ovšem někde aktivní registrace na 232323, kam se volající dovolá? Pouze na *232323 (VoIP - SIP, např. IP telefon) nebo současně na mobil 799799799, popřípadě vůbec nikam?

To by chtělo upřesnit někým od Odoriku.

Díky za vysvětlení.
Georgius

Příspěvek od Georgius »

ViR: Tohle pravidlo je mi jasné, zas úplně blbej nejsem ;-) ale v nastavení hypotetické linky *123456 bude ve výchozím nastavení:

příchozí hovor bude paralelne vyzvánět též na čísle(ch): *123456 (x)

Jestli ViRa chápu správně, tak pokud tam v případě linky *654321 bude, že má paralelně vyzvánět na 799794xxx tak podle tohodle pravidla když vezmu na Odoričí sim příchozí hovor, tak budu (logicky) platit přesměrování. To nekritizuju a chápu (i když je to malinko nelogické) - prostě hovory z vlastní sítě platí volaný :shock: ale teď zásadní otázka:

Uživatel *123456 má clip na +420777666555. Pokud se mi zobrazí na mobilu toto číslo, může to znamenat

a) volá mi někdo ze sítě Vodafon, platí to on, já to mám zadarmo

b) volá mi *123456 s clipovým číslem a tudíž budu platit hovor já

Jak 100 ho ven ?
Kad

Příspěvek od Kad »

Platí a musí stále platit:

Volající A při volání na B platí jen a pouze za spojení A-B. Nic víc!

Je-li příchozí volání na B přesměrováno (uživatelem B) na C, pak to přesměrování musí platit B! Může nastat i stav, že příchozí volání na C je přesměrováno na D, pak úsek C-D platí uživatel C! Jinak to nemůže být. To by pak bylo na úspěšnou stížnost.
Všichni si to platí dle svých sjednaných tarifů.
ViR

Příspěvek od ViR »

Návštěvník píše:Ještě je zde jedna alternativa volání (pokud to vůbec bude funkční): K odorčí lince je přiřazeno mobilní číslo (příklad *232323 - 799799799). K lince 232323 není nikde registrováno žádné koncové zařízení (přes internet).
Jasné...
Návštěvník píše:Uživatel libovolné vnitřní linky odorik zavolá: *232323. Otázka zní: Dovolá se na mobil 799799799?
Ve výchozím nastavení, tak jak to je nastaveno Odorikem, nedovolá.
Návštěvník píše: Když ano, pak účet za volání ze sítě odorik na mobil 799799799 bude platit kdo? Když se nedovolá, pak není co řešit. To vše za předpokladu, jak jsem uvedl na počátku, že není nikde registrováno žádné koncové zařízení (VoIP - SIP).
Dovolal by se jedině tehdy, pokud bylo na lince *232323 nastaveno přesměrování (resp. pararelní vyzvánění) na mobil 799799799. A v takovém případě by hovor platil majitel linky *232323, protože si na ten mobil (do jiné sítě a tedy do placeného směru) sám hovor poslal. Nikoli volající.

Tato varianta je neověřená, protože zatím nemám aktivní SIMku. Druhá možnost by byla že přesměrování nebude možné nastavit :-).
Návštěvník píše:Bude-li ovšem někde aktivní registrace na 232323, kam se volající dovolá? Pouze na *232323 (VoIP - SIP, např. IP telefon) nebo současně na mobil 799799799, popřípadě vůbec nikam?
Na *232323, nebo podle vlastníkem linky *232323 nastaveného pararelního vyzvánění (viz výše), bude-li nastavitelné a nastaveno.
Návštěvník píše:To by chtělo upřesnit někým od Odoriku.
Ano, některé jemné nuance jsou variantní a nemám možnost je zatím ověřit, z důvodu nedokončené aktivace SIMky...
Odpovědět