Proč mobilní Odorik?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
ViR

Re: Proč mobilní Odorik?

Příspěvek od ViR »

xtonda píše:Nokia E51 je starší kousek, má na dnešní dobu dost špatný datový modul, HSDPA 3,6 Mbit a HSUPA vůbec neumí, tj. upload byl jen 384 Mbit/s, dnešní mobily s HSPA 14,4/5,76 Mbit/s, což má i hloupá Asha 311, poskytnou podstatně lepší výsledky, ale stále je samozřejmě nutno počítat s tím, že to nemusí vždy a všude fungovat.
Vzhledem k tomu, že šířka pásma (tedy pokud je vždy k dispozici řekněme nějakých 90/90 kbit/s při použití kodeku G.711), je pro VoIP více méně irelevantní hodnota, a výrazně důležitější je ztrátovost paketů, latence a jitter, je celkem jedno, jestli máte železo s HSDPA 3,6 Mbit/ 0,384 Mbit za sekundu, či zda máte k dispozici něco rychlejšího :-).

Podstatným zdrojem problémů u VoIP via 3G (ať už s E51 nebo třeba Xperia E Dual, kterou používám "jako" hlavní nyní) byl a je tak z 9/10 jitter a z 1/10 ztrátovost paketů. "rychlost" jako taková, respektive schopnost přenesení většího objemu dat za jednotku času, u 3G nebyla nikdy zásadní problém. Samozřejmě, vždy záleží a záleželo na lokalitě a denní době. Čímž chci říci, že v lokalitách kde se v mém případě vyskytují problémy nejde o problém HW či SW, ale převážně o problém poddimenzované sítě.
xtonda

Příspěvek od xtonda »

Moje zkušenost prostě je, že i když nepotřebuji vytěžovat upload jako třeba při běžném browsení, tak se připojení zvládající komplet HSPA chová podstatně lépe, než když je dostupné pouze HSDPA.
ViR

Příspěvek od ViR »

xtonda píše:Moje zkušenost prostě je, že i když nepotřebuji vytěžovat upload jako třeba při běžném browsení, tak se připojení zvládající komplet HSPA chová podstatně lépe, než když je dostupné pouze HSDPA.
Běžné browsení a VoIP je nebe a dudy, protože v prvním případě, byť nárazově, se browser vždy snaží i upload data (jakkoli jich je minimum) poslat maximální rychlostí kterou HW umí a v co nejkratším čase, což VoIP klient nedělá :-).

Jednoduše, kde se mi na 3G vyskytuje (míněno v místě a čase - např. Praha - Bráník poblíž Staré pošty v odpolední špičce) taková latence a jitter (k absolutním ztrátám paketů většinou nedochází), že to naruší VoIP komunikaci, tam je úplně jedno, jestli telefon pracuje s HSPA nebo "jen" na HSDPA. S E51 i s Xperia E se to prostě chovalo identicky a byly naměřeny i subjektivně vnímány obdobné problémy. (Dokonce na Xperii subjektivně někdy větší, protože Adroid + CSipSimple...)
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

ViR píše:
Kristovec píše:Já jsem "callbackista" ale jinak bych i pro staré lidi videl vhodné resení SIP mobily s 3G,kde zadávají volané císlo úplne stejne,jako na GSM, ale volají za internetové ceny.
Problém u tohoto řešení je, že není použitelné u cca 60 % tuzemské populace, respektive na 96 % území státu, protože prostě není 3G pokrytí. A leckde je navíc nekvalitní. Jinak vhodný mobil, např. stařičká Nokia E51, či některé Nokia Asha, a využití SIPu je samozřejmě výborná věc.

Já to měl u E51, než pomalu odešla stářím, tak, že kde byla dostupná známá WiFi se "pověsila" se SIP klientem na WiFi a SIP preferovala. Čili doma, v kanceláři, na chalupě a v několika dalších lokalitách jsem prostě bez přemýšlení automaticky volal přes SIP. A to byly, podle počitadla v telefonu, tak 4/5 hovorů.

Pokud se týkalo volání přes 3G, to jsem spíš využíval jen sporadicky a výjimečně, protože mne velmi často neuspokojovala kvalita, hlavně špatný jitter... Na druhé straně jsem mnohokrát volal na chalupě přes Fring a 2G, kde to díky nevytížené BTS bylo (mimo trochu větší, ale stále přijatelné latence) až neuvěřitelně kvalitní.
Ano,tady je potíz s pokrytím,to znám z pracoviste,leda tak kombinace
3G a callbacku,toho prednastaveného.
Kolega i jeho zena,vetsí antitalenti,nez já,ten prozvánecí
prednastaveny callback uz zvládají,z VF jdou prozvonit i 88x císla.
Proto uz prestávám uvazovat o té N 206 a
myslím na tu 311 Asha,pokud i v SIP provozu vydrzí 5 dní,
je vec témer jasná.
Odpovědět