Z pohledu ZoEK je to od TMo chybná informace. Vy jste fakticky dobrovolně převedl své účastnické číslo na jiného účastníka, totiž "+4U", a přestal jste být nejen účastníkem veřejně dostupné telefonní služby ve smyslu § 2 písm. p) ZoEK, kterým se stala patrně Plus4U Net a.s., ale dokonce i účastníkem veřejně dostupné služby elektronických komunikací.vajda píše: Co je ovšem zajímavé je skutečnost, že přenos čísla i s výpovědí u TM provedl operátor +4U sám (po mém souhlasu) a na mé přihlašovací stránce v TM se objevil můj nový tarif i s logem +4U. Nedalo mi, a tak jsem se ptal u operátorky TM. Její informace byla velice zajímavá. Tím, že jsem jako bývalý klient TM přešel k firmě, která využívá se souhlasem jejich síť, se přenos de facto nemusel provádět a tudíž není co platit !!
To znamená, že se vás netýkají například ustanovení § 34 o přenositelnosti čísel a obecně jakákoli ustanovení, která definují práva účastníků těchto typů (veřejně dostupných) služeb, ale máte více méně pouze taková práva (a povinnosti), která jste si v rámci své "neveřejné" služby s jejím poskytovatelem nasmlouval.
Je sice pravda, že v některých případech ČTÚ ve sporech mezi posyktovateli a uživateli i u neveřejných služeb využívá podpůrně analogie se ZoEK, ale musí postupovat velmi uvážlivě, neboť může poměrně snadno překročit své kompetence a dostat se s poskytovatelem takové neveřejné služby do soudního sporu. "Neveřejné" služby jsou totiž z velké části mimo regulaci a působnost ČTÚ. Jinak samozřjmě, to že využíváte neveřejnou službu nemusí být na závadu, pokud máte smluvně ošetřeno to, co považujete za potřebné a podstatné.
U virtuálů to samozřejmě férové je, protože je tam jiný právní vztah a i z principu jiné routování hovorů u přenesených čísel. Jiná už je ale situace u "šedivek" protože tam, pokud číslo zůstává ve stejné hostitelské síti, k přenosu čísel nedochází, aproto by ten poplatek neměl být účtován.vajda píše: Tak mne napadlo, je férové když cca polovina virtuálů-šedivek využívá sítě TM a od bývalých klientů TM vyžadují poplatky za přenos čísla?
Jinak ty poplatky za přenesení čísla vyžadují přijímající operátoři ve všech mně známých případech jen tehdy, pokud je od nich požaduje opouštěný operátor, a kdy fakticky proběhne proces portace, se záznamem do RNPDB-M (či RNPDB-FNG).