Díval jsem se na hovor:
83184670
Viz obrázek.
Je tam velký jitter a dokonce 4 ztracené pakety. Fakt bída.
Vzhledem k tomu, že máte nový ADSL modem a kousek od ústředny, podezříval bych z problémů špatnou funkci či nastavení toho balancovacího routeru. Technologie DSL nemívá běžně žádné kolísání ani výpadky, tedy to balancování není třeba. S novým modemem a do kilometru od ústředny je velmi nepravděpodobné.
Nemůžete zkusit telefony připojit před ten balancovací router? Jen za ADSL modem?
Jakou kvalitu internetu naměříte podle návodu zde?
http://www.odorik.cz/w/internet
Nastavení SIP portu nemůže ovlivnit kvalitu hovoru. Jedná se o SIP signalizaci, tedy věci jako zahájení a ukončení hovoru.
Vypadávají částí slov - A510IP
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vypadávají částí slov - A510IP
- Přílohy
-
- T-mobileDSL.png (26.07 KiB) Zobrazeno 2732 x
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ještě přikládám hovor č. 83183076, který byl OK a je to opět vidět na statistikách hovoru.
Opět to šlo přes T-mobile.
Důvody, proč může mít upload chvílemi velký jitter:
1) Upload může být přetížen. Někdo mohl např. odesílat v tu dobu email, a router se rozhodl to poslat též přes T-mobile. Zde ale není třeba žádat T-mobile, aby dali RTP přednost, ale lze to nastavit u vás na routeru, nebo ADSL modemu. Prostě v tu chvíli ostatní data přiškrtíte tak, aby hlas měl přednost.
Bohužel to balancování není všespásné, a pokud se už nějaké spojení navázalo přes DSL, musí i nadále komunikovat přes DSL i když je DSL přetíženo a wifi zahálí.
2) Balancování funguje špatně. Je třeba ověřit.
Opět to šlo přes T-mobile.
Důvody, proč může mít upload chvílemi velký jitter:
1) Upload může být přetížen. Někdo mohl např. odesílat v tu dobu email, a router se rozhodl to poslat též přes T-mobile. Zde ale není třeba žádat T-mobile, aby dali RTP přednost, ale lze to nastavit u vás na routeru, nebo ADSL modemu. Prostě v tu chvíli ostatní data přiškrtíte tak, aby hlas měl přednost.
Bohužel to balancování není všespásné, a pokud se už nějaké spojení navázalo přes DSL, musí i nadále komunikovat přes DSL i když je DSL přetíženo a wifi zahálí.
2) Balancování funguje špatně. Je třeba ověřit.
- Přílohy
-
- T-mobile_ok.png (24.76 KiB) Zobrazeno 2732 x
Díky moc! Zkusím dát tedy za modem jen switch a telefon přímo z toho a uvidíme.
Dnes na místě již nebudu a nechci operátorku vyhazovat přes vzdálenou pomoc od PC, tak bych zítra zkusil ještě změřit ten internet.
Ještě na zkoušku zkusím dvě linky hodit na ADSL a dvě na wifi (máme tam 2xGigaset se 4 sluchátky) a schválně jak se to bude chovat....
Každopádně mockrát díky za rady, tipy a hlavně dohledání hovorů!
Dnes na místě již nebudu a nechci operátorku vyhazovat přes vzdálenou pomoc od PC, tak bych zítra zkusil ještě změřit ten internet.
Ještě na zkoušku zkusím dvě linky hodit na ADSL a dvě na wifi (máme tam 2xGigaset se 4 sluchátky) a schválně jak se to bude chovat....
Každopádně mockrát díky za rady, tipy a hlavně dohledání hovorů!
taky bych doporučil VoIP z balancování vynechat, nemusí se chovat OK (nebo to umí nějakou analýzu aplikačního provozu a pozná, co balancovat smí - např. http/s a co už ne - např. VoIP, SSH apod.?)
na copperjetu, pokud nemáte, si nechte nahrát poslední sw a nakonfigurovat QoS pro VoIP (pokud je instalován před rokem a půl, nejspíš tam ještě nebude). bez něj se to při větší zátěži na uplinku může projevovat, jak popisujete. ale zvláštní je, pokud říkáte, že se to ještě nedávno neprojevovalo. to mi přijde spíše jako zarušení dvojlinky jiným DSL účastníkem v okolí (dost nedohledatelné, s trochou snahy se dají zkoušet jiné páry, měnit DSL maska, rychlosti.. ale ne vždy to vede k úspěchu).
přechodem na VDSL si spíše nepomůžete - "profiVDSL" TM nemá, tedy se tím dostanete na "domácí" službu, s tou agregací 1:50 a "domácím" modemem. naopak, přes své stáří, zrovna copperjet není modem určený pro domácnosti a malou síť v pohodě uroutuje
na copperjetu, pokud nemáte, si nechte nahrát poslední sw a nakonfigurovat QoS pro VoIP (pokud je instalován před rokem a půl, nejspíš tam ještě nebude). bez něj se to při větší zátěži na uplinku může projevovat, jak popisujete. ale zvláštní je, pokud říkáte, že se to ještě nedávno neprojevovalo. to mi přijde spíše jako zarušení dvojlinky jiným DSL účastníkem v okolí (dost nedohledatelné, s trochou snahy se dají zkoušet jiné páry, měnit DSL maska, rychlosti.. ale ne vždy to vede k úspěchu).
přechodem na VDSL si spíše nepomůžete - "profiVDSL" TM nemá, tedy se tím dostanete na "domácí" službu, s tou agregací 1:50 a "domácím" modemem. naopak, přes své stáří, zrovna copperjet není modem určený pro domácnosti a malou síť v pohodě uroutuje

No ono mi pak došlo něco jiného. Modemy, router a telefony mají záložní napájení. Sice jsem provedl restart telefonů a routeru (ten běžel cca 200 dní), ale už mi nedocvaklo, že tam jsou modemy, takže jsem je restartoval až následně.
Zkusím tedy: 1) požádat o aktualizaci a nastavení QoS (to jsem ale už kdysi myslím dělal, ale nejsem si jistý) 2) hodím to před router, aby to nebalancovalo
...no a uvidíme:)
Zkusím tedy: 1) požádat o aktualizaci a nastavení QoS (to jsem ale už kdysi myslím dělal, ale nejsem si jistý) 2) hodím to před router, aby to nebalancovalo
...no a uvidíme:)