Zlevnění LTE

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
xtonda

Re: Zlevnění LTE

Příspěvek od xtonda »

Pigom píše:Myslím, že rychlost se odvíjí od toho jestli je BTS připojena přímo k optické síti, aby jí dokázali nakrmit vysokou rychlostí a kolik lidí je momentálně k ní připojeno a stahuje.
Rychlost taky nebo spíš především závisí na šíři použitého frekvenčního pásma, VF v pásmu 900 MHz byl schopen vyčlenit pouze 3 MHz široké pásmo, v pásmu 800 MHz má každý operátor 10 MHz a v pásmu 1800 MHz operátoři na LTE vyčleňují i 15 MHz. Podle výsledků na http://www.netmetr.cz se dá dosáhnou i rychlostí nad 100 Mbit/s, mě samotnému se na 1800 MHz buňce u Vodafone podařilo 90 Mbit/s.
MaT

Příspěvek od MaT »

Přesně, nejdražší široko daleko. A to jsem zrovna dneska ještě trochu se zpožděním četl tenhle rozhovor. Si člověk říká, jestli se má smát, nebo spíš brečet. Jasně, oni teď musí vydělávat, aby mohli investovat do těch moderních technologií... Kurňa a co dělali doteď?
LubosD

Příspěvek od LubosD »

Je zajímavé, že T-Mobile dává na LTE nižší výkon. U nás na vesnici má T-Mobile GSM a LTE na jednom stožáru. Dům je od vysílače pár set metrů, přesto v útrobách domu za až 1,5m tlustými zdmi LTE vypadne a nahradí ho EDGE s 1-2 "čárkami".

I v informacích o síti má LTE vždy o několik dB méně. Jednoduše řečeno: i tam, kde už LTE naplno je, by vypnutí GSM znamenalo znatelné zhoršení pokrytí. To je podle mě dost bída.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

LubosD píše:Je zajímavé, že T-Mobile dává na LTE nižší výkon. U nás na vesnici má T-Mobile GSM a LTE na jednom stožáru. Dům je od vysílače pár set metrů, přesto v útrobách domu za až 1,5m tlustými zdmi LTE vypadne a nahradí ho EDGE s 1-2 "čárkami".

I v informacích o síti má LTE vždy o několik dB méně. Jednoduše řečeno: i tam, kde už LTE naplno je, by vypnutí GSM znamenalo znatelné zhoršení pokrytí. To je podle mě dost bída.
GSM vysílá i na 1 800 MHz,v Praze určitě.
Jednou před lety jsme s manželkou jeli vlakew přes Prahu,a její Philips Savvy byl bez signálu,zatímco moje Nokia pracovala normálně.Byla totiž duální,900 i 1 800 MHz,zatímco její Savík uměl jen 900.Ale chvíli mi to trvalo,než mi to došlo.
Zcela určitě,vypnout nebo přeladit buňky pryč z GSM by bylo nemilé.
Když O2 zrušila NMT 450,ve zdejším členitém terénu to znát bylo.
Odpovědět