Odorik cez Fring ???

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
Viera

Odorik cez Fring ???

Příspěvek od Viera »

Dobry den,

dnes bola u mna v Prahe dcera a nastavila mi odorik cislo, ktore ma dcera zakupene uz nejaky cas co som ani nevedela a zapojila mi to cislo u mna doma cez fring lebo mam stary telefon nokiu e66. Doma mam WiFi cez O2 (modem:Comtrend). Normalne mam pripojenie cez WiFi 8-10MB, ale stalo sa mi, ze dnes pri volani cez Odorik / fring mi na asi 15 sekund tak zvuk chrastil a lamal sa, ze som volajucemu ani slovo nerozumela. Po asi 15 sekundach to zmizelo. Hovor trval asi 30 minut a opakovalo sa to asi 2-3 krat po 15 sekundach.

Neviete niekdo preco to pri volani cez Odorik (ale aj Nokia Voip-doinstalovany sip z nokia stranok) sa hovor asi na 15 sekund uplne lame a seka, ze druhu stranu neni ani rozumiet? Internet / WiFi mam v poriadku. Cim to je a co to je? Da sa to nejak vychytat aby to takto nevypadavalo, ten hovor sa takto akoby nelamal, nestracal na 15 sekund?

Dakujem, Viera.
vpe

Re: Odorik cez Fring ???

Příspěvek od vpe »

vestreckou kouli nemame, to muze byt naprosto cimkoliv, od vypadku packetu na vasi ADSL lince (v centru prahy, moc pripojenych = vyssi SNR), pres pretizeni te linky vasim pocitacem (upload s comtrendem v souvislosti s vasi 8-10mbit bude tak max. realnych 0,42 Mbit), ci spise zaruseni WiFi v okoli (soused zacal odesilat velky objem dat pres wifi na blizkem kanale), pres prehraty telefon v ruce, v neposladni rade uckani ci ucinky agregace na POP telefoniky, pripadne pretizeni u ODORIK ci nejaka drive zde popsana chyba, ktera se muze vyskytovat na jejich ustredne (anebo u jejich poskytovatele, ale to se v tomto pripade neuplatni), pripadne kdekoliv na trase mezi nimi:

Kód: Vybrat vše

vy a vas telefon --> posledni mile -- O2 DSLAM -- O2 pater -- tranzit - zahranici -- servery fring kdesi -- zahranicni pater -- cesky NIX -- Odorik CZ-- zahranicni pater do SK -- lokalni poskytovatel vasi dcery -- posledni mile --> vase dcera
takze fring je ta nejmene vhodna volba, snad aby si dcera take poridila fring ucet a muzete mezi sebou volat FRING - FRING, to se nepatrne zlepsi, protoze to uz bude "pouze"

Kód: Vybrat vše

vy a vas telefon --> posledni mile -- O2 DSLAM -- O2 pater -- tranzit - zahranici -- servery fring kdesi -- zahranicni pater do SK -- lokalni poskytovatel vasi dcery -- posledni mile --> vase dcera
a tim vypadne pripadny vliv a chyba odoriku z tohoto zajimaveho kolecka

jelikoz pisete "Voip-doinstalovany sip z nokia stranok", pak necht si vase dcera a vy, zridite Odorik cislo, zadate si je do Nokia klienta a muzete si volat primo pres odorik, zvuk bude podstatne lepsi pri pouziti kodeku G711...

V kazdem pripade podobne reseni na prichozi hovory je ponekud neprakticke, protoze budete muset mit ty telefony (aby byly dovolatelne) Registered, coz docela vyzere baterku...

Jestli dcera je doma, tak si zavolejte pres Skype a mate.... Pokud doma neni a lita venku, a vy sedite doma a chcete ji kdykoliv dovolat, tak je zase jiny scenar, ujasnete si, co presne chcete a za kolik jste schopna zainvestovat, lowcost reseni zadarmo nebyvaji bud spolehliva, anebo komfortni.

Upresnete, jaky presny typ inet pripojeni ma dcera, pokud chcete znat rozumne reseni (tedy pokud na to reseni jste ochotna pustit vice nez 0,--).
Naposledy upravil(a) vpe dne sob 10. bře 2012 10:09:02, celkem upraveno 2 x.
ViR

Příspěvek od ViR »

No, u ADSL je agregace 1:50, čili o stejnou kapacitu linky se dělíte s až 50 dalšími lidmi. V tom to ale patrně spíš nebude (ale může být). Ale, nepracovala jste současně s telefonováním na počítači, a např. neodesílala na nepřijímala maily? Nebo neaktualizoval se třeba antivir? Pokud ano, máte na routeru aplikován QoS, tak aby měl zvuk vyšší prioritu, než ostatní provoz?
vpe

Příspěvek od vpe »

ps: jestlize 90% uzivatelu ma deravy ten o2 router se ptat na aplikaci QoS, kdyz 9 z 10 IT expertu neumi nastavit TOS bit shodne v SIP device a na routeru a jen matne tusi, "wtf", tech politik jsou asi 4 vzajemne nekompatibilni (kazdy vyrobce tomu rika jinak a dalo mi dost prace v tabulkach nalezt, jak alespon teoreticky to nastavit spravne skrze vicero zarizeni :-) a veskera priorita pak konci na vasem modemu (ledaze mate voip koupeny primo od vaseho ISP, pak vam teoreticky muze umozniv vlastni PVC anebo VLAN, pripadne QoS).
Paul

Příspěvek od Paul »

Tohle se mi dělo na této nookii přes fring vždy když jsem před tím měl nainstalovaný např skype, nebo nimbuzz, dvě a více podobných aplikací v telefonu nedělá dobrotu, musí být vždy jen jedna, instalují se s různými aplikacemi jiné verze "Voipserverů". Určitě bych zkusil vše z telefonu odstranit a nainstalovat Fring znovu.
Odpovědět