email zmeškané hovory
-
email zmeškané hovory
Dobrý den, chci se zeptat, při upozornění na zmeškané hovory emailem dochází k odeslání tohoto upozornění z adresy zmeskane@odorik.cz. Jelikož tato adresa nejspíš neexistuje, dochází k tomu, že konkrétně v mém případě tyto emaily nedojdou (dle vyjádření admina mail serveru email je odmítnut z důvodu neexistující adrey odesílatele). Není možné tuto email adresu nastavit jako např. alias, aby adresa existovala? Děkuji, Pavel.
Re: email zmeškané hovory
Dobry den,
vytvoreno.
vytvoreno.
Jak vlastně taková kontrola existence adresy probíhá? To se váš MTA při doručení zprávy zeptá MTA z MX záznamu na to, zda schránka existuje? Takhle to asi těžko bude fungovat kvůli spammerům.
-
Děkuji.
Podle toho, jak se chová naše MTA (postfix), funguje to tak, jak píšete. Pri doručení se MTA chová, jako kdyby sám posílal email a zjišťuje existenci adresy odesílatele. Samozřejmě je účinost tohoto opatření diskutabilní, ale stává se u spammerů, že adresa odesílatele buď neexistuje (je smyšlená) a nebo daná doména nemá mx záznam a při pokusu zaslat email na A záznam pokus selže. Nevím, jak by to fungovalo u vytíženějších serverů, ten náš má spíše klidový režim, ale spolu s dalšími restrikcemi postfixu to pro naše účely funguje spolehlivě. Bohužel adresa odesílatele musí existovat, což v tomto případě tak nebylo.
Podle toho, jak se chová naše MTA (postfix), funguje to tak, jak píšete. Pri doručení se MTA chová, jako kdyby sám posílal email a zjišťuje existenci adresy odesílatele. Samozřejmě je účinost tohoto opatření diskutabilní, ale stává se u spammerů, že adresa odesílatele buď neexistuje (je smyšlená) a nebo daná doména nemá mx záznam a při pokusu zaslat email na A záznam pokus selže. Nevím, jak by to fungovalo u vytíženějších serverů, ten náš má spíše klidový režim, ale spolu s dalšími restrikcemi postfixu to pro naše účely funguje spolehlivě. Bohužel adresa odesílatele musí existovat, což v tomto případě tak nebylo.
Už jsem si našel, jak to funguje pomocí probe zpráv: http://www.postfix.org/ADDRESS_VERIFICATION_README.html
Zajímavé, čekal bych, že mail servery budou trochu víc tajnůstkářské ohledně adres, kterým doručují poštu.
Kód: Vybrat vše
% telnet mx.xxy.cz 25
Trying 81.31.45.58...
Connected to mx.xxy.cz.
Escape character is '^]'.
220 xxy.cz ESMTP Postfix (Debian/GNU)
HELO mx.xxy.cz
250 xxy.cz
MAIL FROM: <me@example.com>
250 2.1.0 Ok
RCPT TO: <pepazdepa@odorik.cz>
550 5.1.1 <pepazdepa@odorik.cz>: Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table
-
Nevím, jak by se to tvářilo na serverech většího rozsahu, jestli by to nebylo spíše na škodu. Nicméně zajímavá myšlenka to je (u nás co nezahodí unknown client hostname a unknown client reverse hostname), tak vetšina spamu neprojde přes tento test a na spamassassin se dostava už minimum.
No v té dokumentaci k Postfixu právě varují, že by se to nemělo používat při vyšším počtu přijímaných zpráv.
Co je ale podle mě důležitější, tak varování před tím, že někde takto můžete skončit na blacklistu. Což i vcelku chápu. Kdyby někdo chtěl umožnit toto ověřování, tak bude podporovat SMTP příkaz VRFY: http://stackoverflow.com/questions/5655 ... 121#566121
Co je ale podle mě důležitější, tak varování před tím, že někde takto můžete skončit na blacklistu. Což i vcelku chápu. Kdyby někdo chtěl umožnit toto ověřování, tak bude podporovat SMTP příkaz VRFY: http://stackoverflow.com/questions/5655 ... 121#566121
-
Ano, s těma blacklistama máte pravdu, ale jelikož náš server obsluhuje 5 mail adres, tak to není zase tak velká hrozba. Nicméně je tu i autowhite list, kam ověřené adresy spadnou a MTA se ptá např. jednou za 7 dní. Neberte mě prosím, jakože jsem zastáncem tohoo řešení. Já osobně se k tomu stavím spíše neutrálně 
Když pominu ty různé varování, zajímalo by mě spíš, jak se k tomu postaví to dotyčné MTA a jak výrazně by případně vzrostl provoz a popřípadě pak hrozba blokace. Ale to je spíše teoretická diskuze

Když pominu ty různé varování, zajímalo by mě spíš, jak se k tomu postaví to dotyčné MTA a jak výrazně by případně vzrostl provoz a popřípadě pak hrozba blokace. Ale to je spíše teoretická diskuze

Já na to taky nemám nějak vyhraněný názor. Přeci jen se starám o svůj maličký mail server a kvůli té troše spamu se mi zatím nevyplatí nic moc řešit. Ale alespoň jsem si rozšířil obzory. 

-
Tak to sem rád, že jsem k tomu přispěl
. Taky bych rád věděl jestli je v boji se spamem něco dalšího o čem já ještě nevím, nevím jestli to sem patří, ale když jsem tu máme tuto debatu o mail serverech, tak bych se i zeptal, jaké máte zkušenosti z antivirem, jestli je to nutné, já tu mám clamav (amavis), ale nevím jestli je to ta správná volba.