Kapacita jmenného seznamu kontaktů na SIM (500+ položek)
Kapacita jmenného seznamu kontaktů na SIM (500+ položek)
Sháním SIM kartu, na které bude možné uchovávat 500 kontaktů a více (jméno v ASCII a číslo o délce až 15 číslic). Má SIM od Odoriku tuto kapacitu? Pokud ne, mohli byste mě nasměrovat kde takovéto velkokapacitní SIM sehnat?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kapacita jmenného seznamu kontaktů na SIM (500+ položek)
A k čemu přesně to potřebujete?dumblob píše:Sháním SIM kartu, na které bude možné uchovávat 500 kontaktů a více (jméno v ASCII a číslo o délce až 15 číslic). Má SIM od Odoriku tuto kapacitu? Pokud ne, mohli byste mě nasměrovat kde takovéto velkokapacitní SIM sehnat?
Většina telefonů jsou dnes android a ty sice do jisté míry podporují i práci s kontakty uloženými na SIM i v paměti telefonu, je to ale tak odfláknuto, že v podstatě nezbývá než používat jen a výhradně google kontakty a nebo si na správu a přesouvání těchto kontaktů koupit aplikaci třetí strany.
Jistou dobu jsem odmítal mít kontakty u google, ale je to pak těžký život, rozhodl se google. Chtěl jsem kontakty synchronizovat jen pomocí https://www.phonecopy.com/, na který jsem zvyklý z dob, kdy jsem měl Nokii. Jelikož google hází takovým postupům klacky pod nohy (zjevně ne naschvál jen z arogance), nemá to moc smysl a vzdal jsem to.
Jak v androidu vůbec zjistím, jakou má SIM kapacitu? Nebo tohle také řádně nedodělali?
Není náhodou kapacita SIM daná nějakou normou ISO?
Doplnění: ISO 7816
Doplnění: ISO 7816
Naposledy upravil(a) Pitomec dne sob 30. črc 2016 21:48:14, celkem upraveno 1 x.
Normou ISO? No nevím. Jen si pamatuji, že se to v minulosti opravdu docela lišilo. Lišilo se nejen množství záznamů v telefonním seznamu na SIM kartě, ale také kapacita na uložené SMS zprávy. První SIMky co pamatuji mohly uložit tak 10 SMS zpráv, pak 20 a viděl jsem i více...
Jelikož už můj první telefon (Nokia 7110) měl kapacitu pro ukládání SMS i telefonních čísel dost velkou sám o sobě (myslím 150 zpráv a lidí v telefonním seznamu buď 500, nebo možná rovnou 1000 - navíc s možností k jednomu člověku dát i víc čísel), tak jsem tyto vlastnosti SIM karet nikdy nevyužíval. Taky mi vadilo, že jména to třeba ukládalo jen verzálkami...
Jo a v tomto možná nejpokročilejší SIM kartou, co jsem měl, byla myslím nějaká z Číny - na kterou šlo "nahrát" šest "normálních" SIM karet i od našich operátorů a pak mezi nimi přepínat. Tam myslím i ta paměť na čísla a SMS byla nějaká větší, ale že by to bylo 500, to si fakt nejsem jistý...
Jelikož už můj první telefon (Nokia 7110) měl kapacitu pro ukládání SMS i telefonních čísel dost velkou sám o sobě (myslím 150 zpráv a lidí v telefonním seznamu buď 500, nebo možná rovnou 1000 - navíc s možností k jednomu člověku dát i víc čísel), tak jsem tyto vlastnosti SIM karet nikdy nevyužíval. Taky mi vadilo, že jména to třeba ukládalo jen verzálkami...
Jo a v tomto možná nejpokročilejší SIM kartou, co jsem měl, byla myslím nějaká z Číny - na kterou šlo "nahrát" šest "normálních" SIM karet i od našich operátorů a pak mezi nimi přepínat. Tam myslím i ta paměť na čísla a SMS byla nějaká větší, ale že by to bylo 500, to si fakt nejsem jistý...
Jo tak něco takového jsem si kdysi koupil (ale možná starší edici):
http://www.dx.com/p/2008-edition-6-numb ... 50BBbN7afV
Tak píšou, že 500 čísel se tam dát dá. Spíš bude problém v tom, jestli dnes ještě půjdou běžně používané SIM karty zkopírovat (resp. "cracknout" jejich klíč). Co si pamatuji, tak u těch starších - jako třeba víc než 8-10 let - to šlo celkem bez problémů, ale postupně se zabezpečení SIM karet zlepšovalo... Další věc je, že tahle SIM karta pak zase třeba možná nebude podporovat nějaké nové vymoženosti - LTE, možná třeba i 3G (pokud je podpora na SIM kartě nutná).
Tak píšou, že 500 čísel se tam dát dá. Spíš bude problém v tom, jestli dnes ještě půjdou běžně používané SIM karty zkopírovat (resp. "cracknout" jejich klíč). Co si pamatuji, tak u těch starších - jako třeba víc než 8-10 let - to šlo celkem bez problémů, ale postupně se zabezpečení SIM karet zlepšovalo... Další věc je, že tahle SIM karta pak zase třeba možná nebude podporovat nějaké nové vymoženosti - LTE, možná třeba i 3G (pokud je podpora na SIM kartě nutná).
Děkuji za reakce a nápady.

V souvislosti s tím jsem nalezl MagicSim, což by krátkodobě a částečně řešilo tento problém (byl bych schopný kontakty rozdělit na dvě části, dokud by obě SIM nebyly plné). Problém je, že tyto SIM nepracují současně, a tak nejsu dostupný na obou číslech pro příchozí hovory a SMS. Tedy toto řešení též nepřipadá v úvahu. Ani telefon s nativní podporou Dual SIM by to neřešil, protože kapacita by mi vystačila možná tak na následujícího půl roku, maximálně rok vzhledem k rychlosti přibývání důležitých kontaktů.
Napadlo mě, nedal by se adresář přesunout k operátorovi pomocí STK příkazů (a poté transparentně přistupovat přes SIM k tomuto vzdálenému adresáři)? Podporuje STK specifikace něco takového?
Pro rychlé (bezproblémové) a co nejbezpečnější (cloud nepřipadá v úvahu) přenášení kontaktů mezi zcela různými telefony (moderními i staršími, které se nejsou schopny připojit např. na internet). V posledních dvou letech jsem přenášel více než 10x SIM mezi 4 telefony (kvůli reklamacím, přechodu na nový telefon, řešení pracovní/privátní telefon, atd.) a mých cca 420 kontaktů (stále rostoucí počet i přes pravidelné "čistky") nejsem schopen přenést.xsouku04 píše:A k čemu přesně to potřebujete?
Děkuji za tip. Zhlédnul jsem nabídky a i když by byl phonebook rozdělený na dvě části, myslím, že by mi to stačilo. Naneštěstí jsem nikde nenalezl "modernější" variantu s podporou např. LTE ani menší variantu (přinejmenším MicroSIM, ale NanoSIM by se též hodila), a proto tuto nemohu zakoupitMaT píše:...
Jo tak něco takového jsem si kdysi koupil (ale možná starší edici):

V souvislosti s tím jsem nalezl MagicSim, což by krátkodobě a částečně řešilo tento problém (byl bych schopný kontakty rozdělit na dvě části, dokud by obě SIM nebyly plné). Problém je, že tyto SIM nepracují současně, a tak nejsu dostupný na obou číslech pro příchozí hovory a SMS. Tedy toto řešení též nepřipadá v úvahu. Ani telefon s nativní podporou Dual SIM by to neřešil, protože kapacita by mi vystačila možná tak na následujícího půl roku, maximálně rok vzhledem k rychlosti přibývání důležitých kontaktů.
Napadlo mě, nedal by se adresář přesunout k operátorovi pomocí STK příkazů (a poté transparentně přistupovat přes SIM k tomuto vzdálenému adresáři)? Podporuje STK specifikace něco takového?
Jen ze zvědavosti, v čem spočívá to zabezpečení kontaktů na moderních telefonech?
Ono totiž na androidu (a počítám, že i jinde) stačí nainstalovat aplikaci a ta si kontakty rovnou kopíruje na server - a zdůvodňuje to "hledáním přátel, kteří ji taky používají". Namátkou třeba Waze, ještě na symbianech to dělal i Fring apod.
Jinak kopírování "do cloudu" může být i do "owncloudu" (owncloud.org) - někde určitě máte uložené emaily (kde spousta těch tel. čísel stejně je?) a pokud na vlastním serveru, potom tam můžou být i kontakty

Jinak kopírování "do cloudu" může být i do "owncloudu" (owncloud.org) - někde určitě máte uložené emaily (kde spousta těch tel. čísel stejně je?) a pokud na vlastním serveru, potom tam můžou být i kontakty

Hlavně v tom, že jsem doposud nepoužil ani jeden telefon s Androidem. Další důvody viz. níže.alfi píše:Jen ze zvědavosti, v čem spočívá to zabezpečení kontaktů na moderních telefonech?
Vlastní server mám, ale zatím na něj neukládám citlivá data. Např. tel. čísla mám zálohovaná pouze na vlastním počítači, kde mám šifrovaný adresář a soubory (encfs). V emailech tel. čísla zásadně neposílám (čísla, která emailem obdržím, nemažu - nemá to již cenu) - výjimkou jsou protistrany, kterým věřím, že mají šifrované úložiště emailů (znám jedinou takovou protistranualfi píše:Jinak kopírování "do cloudu" může být i do "owncloudu" (owncloud.org) - někde určitě máte uložené emaily (kde spousta těch tel. čísel stejně je?) a pokud na vlastním serveru, potom tam můžou být i kontakty

Výše uvedený dotaz na vzdálený adresář dostupný přes STK předpokládá, že položky (číslo i jméno) v adresáři budou na mobilním zařízení před odesláním operátorovi zašifrovány uživatelským klíčem/heslem (a po přijetí zase rozšifrovány). Vlastně lze tento dotaz zobecnit - lze přes STK u operátora využít nějaký malý general-purpose datový prostor (např. 32KiB nebo 64KiB)?
tak tedy dobře! Uvědomte si jednu věc. Dnes spousta lidí své kontakty ukládá v Androidu na servery Google. I když já toto neudělám, tak v tuto chvíli 100 známých a kamarádů to udělali, takže moje číslo, případně adresu (pokud si ji uložili) už Google dobře zná. Vy si můžete soukromí chránit, ale desítky lidí už vaše číslo nabonzovali googlu. A to nemluvím o aplikaci Facebook, která vám prošmejdí váš adresář a jeho obsah navěky uloží. Vy všichni už na facebooku jste, i když jste ho nikdy nepoužili.
Jsem přesvědčený, že si ohledně bezpečnosti uvědomuji dokonce výrazně více věcí než bylo zmíněno v této diskuzi, ale to mi nebrání využít pár tísíc CZK ročně smysluplněji než za zbytečné mobilní připojení, které bych využil pouze pro "zveřejnění" osobních informací či dokonce jako příspěvek firmám ála Facebook.luky píše:tak tedy dobře! Uvědomte si jednu věc...
Jak ale píši, ani mobilní připojení by mě nezachránilo, protože neznám žádnou službu ani platformu pro natolik univerzální synchronizaci, aby fungovala napříč mnou využívanými platformami (Nokia dumb phone bez Javy, no name dumb phone s Javou, BlackBerry OS 6, BlackBerry OS 10, Bada OS 2).
Hledám technické řešení něčeho, co citelně vnímám jako problém - nehledám však diskuzi nad morální smysluplností mého vnímání.