Nabídka je velká, ale zdá se, všichni prodejci mají zásadní problém uvádět všechny podstatné údaje.
Podstatné údaje jsou:
- Vyžadované napětí (v případě proudového zdroje proud) - uvádí vždy všichni bez problémů - téměř vždy 12V, někdy 24 nebo 230V
- barva světla - uvádí vždy všichni bez problémů (teplá bílá, denní bílá, neutrální bílá)
- svítivost v lumenech a spotřeba ve watech na metr
- CRI - věrnost barev světla. Standard je 80, 73 a méně je bída, 90 a více je perfektní.
Všichni prodejci mají problém s uváděním CRI, nenašel jsem žádného, který by to uváděl u všech výrobků.
V Číně jsou pásky několikanásobně levnější než u nás (zdá se všechny druhy). Je to ale větší džungle - často neuvádí svítivost a spotřebu ve watech, nebo je nereálně vysoká. Ani typ chipu nemusí odpovídat tomu, co opravdu dostanete. Překvapivě podobné lhaní si do kapsy nemá velký vliv na hodnocení, protože většina lidí je, zdá se, mile překvapena z toho, že jim to za 3 dolary vůbec přijde a že to vůbec svítí. A změřit si procházející proud a z toho spočítat výkon už je pro ně příliš.
Příklad zavádějících informaci: Spotřeba na metr uvedena správně <3.5W/m, ale zjevně vylhaný typ chipu 5630, který by měl svítit mnohem více
Zde uvedený CHIP by mohl 5630 být pravdivý, ale předpokládám nepravdivá bude spotřeba 14,4 W/m, dle naměřeného proudu jedním z recenzentů to vypadá spíše na výkon 4 W/m.
Zatím se mi nepodařilo koupit pásky s větším výkonem než cca 20 W na 5 metrů, ale to bude nejspíše tím, že 5 m pásku s výkonem 14 W/m nelze prostě koupit za 3 dolary, bez ohledu na to, co tam píší. Zázraky se nedějí, hodně svítící pásky musí mít i velkou spotřebu ve watech.
Páska 14 W/m potřebuje chladič, což jsou další výdaje navíc (pokud chladič není nutný kvůli konstrukci či estetice stejně)
Co se týče CRI u čínský pásků, u těch, co jsem koupil, se mi barvy zdály dobré. Podstatně lepší než u nyní běžně používaných zářivek.
České eshopy kromě několikanásobně vyšší ceny a drahému poštovnému (proč to nepošlou doporučeným dopisem nebo cenným psaním?) mají, předpokládám, spotřebu a údaje o chipu korektní, nicméně co se týče svítivosti, už to často bývá také problém a CRI spíše neuvádí než uvádí. Některé eshopy neuvádí CRI nikdy, některé jen u některých výrobků zjevně tam, kde to uvádí výrobce. Že by byli schopni hodnoty sami ověřit, nelze moc předpokládat. Ostatně CRI jsem nenašel ani v obchodech typu Hornbach, kdy předražení je ještě o něco vyšší.
Nevíte, proč jsou takové rozdíly v cenách mezí Čínou a nečínou? Je to snad o tom, že výrobci v Číně neplatí výpalné vlastníkům nějakých patentů? A proč mají všichni takový problém uvádět základní údaje?
Pokud máte prostor na nalepení pásek s nižším výkon, přijde mi to lepší řešení. Např. pod kuchyňskou linku. Nižší výkon znamená menší zahřívání a nároky na chladič. U těch nejméně výkonných pásek ani žádný chladič nepotřebujete a často i u tech stačí jen jedna řada. Menší zahřívání také zjevně znamená nižší nároky na kvalitu a lepší stálost v čase. K opotřebení do velké míry dochází právě díky přehřívání.
Stačí pak kupovat ty nejlevnější pásky a nalepit jich tolik, abyste dosáhli požadované svítivosti. Asi také záleží na tom, jak často se s daným světlem bude svítit a jak obtížná bude výměna pásku za nový. Pásek by se měl časem vysvítit a svítit o něco méně. Pásek do sklepa můžete jistě dát ten naprosto nejlevnější, co seženete. Za několik let budou všechny pásky opět levnější a kvalitnější než nyní a to jak ty drahé tak ty levné objednávané z Číny nebo Polska.