Umělá inteligence se snaží spamovat forum.odorik.cz

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Umělá inteligence se snaží spamovat forum.odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Několikrát do týdne čeká ke sválení příspěvek od umělé inteligence, která snaží spamovat naše fórum, zjevně proto aby později začala vkládat odkazy na stránky, které zaplatí jejich tvůrcům.

Zde je jeden příspěvek, která sestavila umělá inteligence jako příspěvek do tohoto vlákna .
Dobrý den, rozumím Vašemu problému. Níže jsou mé odpovědi na vaše otázky.
  1. Přenos geografického čísla k Odoriku:
    Ano, přenos geografického čísla k Odoriku je možný, i když to vyžaduje manuální komunikaci přes e-mail (info@odorik.cz nebo jiný kontakt, který naleznete na jejich stránkách). OKU kód, který máte, je nezbytný pro zahájení procesu přenosu. Po dokončení přenosu čísla byste mohl využívat VOIP služby bez potřeby SIM karty. Důležité je, že Odorik nabízí přenos čísla a umožňuje jeho použití výhradně přes VOIP.
  2. Funkčnost CLIP (zobrazení čísla):
    Odorik podporuje funkci CLIP, což znamená, že vaše číslo bude správně zobrazeno u příjemců volání. Pokud při volání na T-Mobile zobrazuje "soukromé číslo," může to být problém s konfigurací vašeho SIP zařízení, tedy telefonu Well 3130IF, nebo s nastavením vašeho účtu na Odoriku. Doporučuji zkontrolovat administraci Odorik a ujistit se, že číslo je správně spárováno a že CLIP je aktivní.
  3. Alternativy:
    Pokud byste se rozhodl pro jiného poskytovatele, existují i další solidní možnosti. Mikrotech.cz je známý svou spolehlivostí a přenos čísla by měl být bez problémů. IPEX a 99.cz jsou rovněž stabilní poskytovatelé pro domácí i firemní VOIP. Telefonuji.cz nabízí konkurenceschopné ceny a spolehlivost, ale je třeba ověřit funkčnost CLIP.
  4. Závěr:
    Odorik je dobrá volba pro přenos geografického čísla, zejména pokud hledáte jednoduchost a funkčnost. Pokud budete potřebovat pomoc s nastavením, doporučuji kontaktovat jejich podporu, která je většinou rychlá a efektivní. Pokud byste se rozhodl pro jiného poskytovatele, Mikrotech a Telefonuji.cz jsou solidní alternativy.
Připadá mi, že umělá inteligence simuluje politika, který mluví pěkně, spisovně a bez chyb, jen jaksi tomu vůbec nerozumí a plácá nesmysly.

Někdy ale u kratších příspěvků může být problém rozpoznat, jestli je to ona, nebo někdo opravdový, protože se její plácavost nemusí stihnout ještě plně projevit a příspěvek náhodou může dávat smysl.

Uvádím to zde jako zajímavost.

Hrozivé je, že časem se zdokonalí. Je také možné, že v angličtině dosahuje lepších výsledků. V budoucnu si pak nebude člověk nikdy jistý, jestli mluví nebo píše s živým člověkem, nebo umělým blbem, nebo dokonce živým politikem.
jaara

Re: Umělá inteligence se sanží spamovat forum.odorik.cz

Příspěvek od jaara »

AI dobře umí kódy nejrůznějších programovacích platforem. Když mám málo času, hravě mi pomůže s nastavením mikrotiku, s wordpressem, zná nejrůznější fintičky v excelu a dokonce jí nedělá problém starý pascal a dokonce si ví rady i s fortranem či algolem.
Jindy je to docela sranda, kamarád (herec XY) mi před časem poslal její odpověď na otázku, kdo je pan XY a AI správně napsala, kdo to je, kdy a kde se narodil a že zemřel v roce 2022 tam a tam. Kamarád se zaradoval, že smrt musí být nádherná, že si jí ani nevšiml, ale že to nebe stojí za prd, takže je asi v pekle. Pravdu má staré: důvěřuj, ale prověřuj! Nicméně se učí rychle a mě už tutéž chybu nezopakovala.
Její přínos vidím též v lékařské diagnostice, tam třeba porovnání rentgenových snímků s databází milionů podobných odhalí víc, než oko lékaře, které to kvantum nikdy vidět nemohlo, atd.atd.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Jo je to nový nástroj, který je třeba nepřeceňovat, kontrolovat, ale využívat, pokud to jde.
Je to ale bohužel i móda, takže většina firem má na infolince robota, který neumí skoro nic. Ale možná obslouží nějaké BFU, kteří se řeší jednodušší problémy než já. Já obvykle volám s něčím složitějším, kde nemá šanci.
Podobně kdybych potřeboval pomoci např. s programováním, nebude to nic jednoduchého. Nejspíše asi ani nepochopí, co chci. Dobře to podat a umět se přesně vyjádřit není snadné, a když se to povede, nemusí to pochopit člověk natož stroj.

Mně umělá inteligence tvrdila, že v Tokiu mají stejný čas jako u nás. Rozmluvit si to nenechala. Příště už ale věděla správnou odpověď.
Zásadní je, po ní chtít jen to, co opravdu dobře a spolehlivě zvládá.
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Umělá inteligence je nebezpečí pro lidstvo, nejen k vůli vytváření videových deepfakes, ale ono to pokročilo až tak daleko, já nevím jestli to už běží v Česku, možná to k nám doputuje, ale ve Francii, Španělsku už AI používají telefonní šmejdi k uzavírání smluv bez vás o vás. Jak to dělají ? Nejprve vám zavolá automatizované call centrum telešmejda. Vy zvednete sluchátko a ticho, nebo se představí hlasový AI a pozor stačí říci jen toto " Bohužel, nemám o vaše služby zájem, děkuji a naslyšenou " a v tu chvíli jste v pasti, AI umělá inteligence dokonale zkopíruje hlas a díky této nahrávce ( proto si Call centra nahrávají ale vy je nahrávat nesmíte ) a do budoucna bude asi nezbytné aby Call centra přestali nahrávat volající. Protože tu v tu chvíli AI zfalšuje váš hlas, a díky tomu hlasu uzavřete po telefonu smlouvu, už nestačí jen to, že řeknete do sluchátka ANO, díky tomuto hlasu mohou vytvořit fakeovou konverzaci a vám pak když příjde účet nebo nevyžádaná dobírka na několik tisíc korun a budete se pak třeba bránit soudně, tak soudu a policii ten telešmejd přehraje fakovou hlasovou nahrávku, ale vy jako jedinec nedokážete že to nejste vy. Ve Španělsku a ve Francii telešmejdi teď řádí a je otázka, kdy to k nám příjde. Mimochodem o tom proč vůbec nemáme do sluchátka mluvit, když nám někdo neznámý volá hovoří i jedna youtuberka žijící ve Španělsku. https://www.youtube.com/watch?v=BT25HJ6_rjQ
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

V ČR naštěstí platí od loňska právní změna, kdy je podnikatel povinen potvrdit nabídku, kterou učinil během hovoru, prostřednictvím textové formy, např. zaslat e-mailem, poštou, ale i prostřednictvím SMS zprávy a bez tohoto smlouva platná není.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Narazili jsem na první pro mne srozumitelný článek o umělé inteligenci.

Vysvětluje principy fungování umělé inteligence a věci důležité pro pokrok v této oblasti.
Také vysvětluje, proč má nyní nvidia dočasně téměř monopol a ziskovost 90% z obratu v kategorii chipů pro umělou inteligenci. A proč je to jen dočasně. Je to do velké míry náhoda, např. proto, že nvidia má kvalitní ovladače pro Linux. Důvodů, proč nvidia monopol neudrží, je více. Hlavní je, že se již pracuje na specializovaných chipech, které sice nebudou možné výkonnější, ale levnější a použitelnější.

Aby umělá inteligence neblouznila, jak to dělají politici a dělá to umělá inteligence co spamuje naše fórum, měla by si výsledky sama ověřovat a vybírat jen ty validní.

Jediné, co tam chybí, je vysvětlit matematické základy těch modelů. Ale to je dost něco jiného.

https://youtubetranscriptoptimizer.com/ ... e_for_nvda

Bohužel co se dá o umělé inteligenci dočíst v mainstreamových médiích, se mi zdá, skoro jako kdyby to ani neměla být pravda. Vytrhává věci z kontextu, zveličuje, zamlčuje a podobně. Je proto velmi osvěžující si přečíst článek, který tím netrpí.

Autor článku opravdu věří, že malá čínská firmička nasadila všem těm investorům trochu psí hlavu, když dosáhla podobných nebo lepších výsledku s 45krát menšími náklady. A navíc celý postup zveřejnila jako Open Source. Naproti tomu americké firmy s řádově horším řešením vše úzkostlivě tají a investují miliardy do hardware (to dostane nvidia), místo aby vylepšily software.

Asi by stálo za to, si vsadit na pokles akcií nvidia.
dako

Re: Umělá inteligence se snaží spamovat forum.odorik.cz

Příspěvek od dako »

No ono to je tak, umělé inteligence IA se trénují na GPU čipech (grafických kartách) proto ta Nvidia, a prozatím nic specializovaného není. Co vím, tak zatím izraelci vyvíjejí čipy specializované na IA analýzu obrazu. Jasně, hlavně pro vojenské účely, do dronů a raket, které jsou pak schopny autonomně analyzovat obraz a navádět se samy na cíle, na natrénované typy vojenské techniky. To jen na okraj.
Trochu jsem se tím zabýval, a nainstaloval jsem si GPT4ALL, jelikož nic výkonného ani GPU neḿám k dispozici, instaloval jsem jazykový modul LLaMA s "pouze" 7B což je naprostý základ co jde (mimochodem nejvýkonnější ChatGPT od OpenIA má téměř 150B tokenů).
Testuju to, ale je to na dlouhé zimní večery, protože odezva je 5 - 10min. na odpověď. Holt bez výkonné GPU to nejde a fakt se mi nechce dávat 80tis.kč za grafiku Nvidia řady RTX nebo HGX za 1/4megaKč. Zajímalo mě, jak trénovat svůj vlastní systém se svými poznatky a vlastní dokumentací a taky jak tvořit svou vlastní databázi. Byl jsem překvapen jak i 7B modul umí komunikovat a reagovat. Sice ho musím občas ve svých odpovědích opravovat a občas taky "zapomene" semnou mluvit česky. Nicméně po určité době je to otrava, to čekaní na odpověď a s nejistým výsledkem. Informaci je hodně po skromnu, všichni využívají placené API od OpenIA a to se mi nechce. Tím zatím moje experimenty s GPT skončily.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Být závislý na nějakém cloudu na druhém konci světa mne nijak neláká. Naštěstí to neláká ani různé válkychtivé subjekty, které se budou snažit, aby jejich např. drony také nebyly závislé na cloudu na druhém konci světa. Takže snad se již brzy cena i spotřeba těch speciálních chipů stane přijatelnější a otevřou se možnosti všem.
Věřím, že spousta subjektů na celém světě pracuje na vlastních chipech. Jen se tím zatím nechlubí. Podobné to bylo v době předcloudové, kdy virtuální servery skoro nikdo nepoužíval, ale kdekdo na tom tiše pracoval, aby pak nastal boom virtuálních serverů pod marketingovým označením řešení v cloudu.
dako

Příspěvek od dako »

Ono, bohužel, takový je trend, být dneska na "cloudu". Už před x lety mě šokovalo, když spousta firem přešlo pod office365, sharepoint, teams, onedisk a pod. Kdy firemní data šly do cloudu, zakládají účty zaměstnancům, kteří o tom ani kolikrát nevědí. A to nemluvím o státní správě, (radši). Vše bez mrknutí oka, jako naprostá samozřejmost. Vojenskou tématiku bych tu moc nerozebíral, nicméně tam nějaké cloudy, alespoň zatím, nehrozí, tam to jde čistě systémem autonomie, ale "civilní" sektor, ten teda je/bude ... . Je třeba být hodně obezřetný a hlavně používat zdravý rozum.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Obávám se že přehnanou popularitu cloudu způsobila mediální masáž, že je to něco moderního a trendy. Když se to použije dobře, tak virtuální server nebo nějaká služba v cloudu je přínosná, ale má to své negativa a nehodí se to cpát úplně na vše. Takže nyní jsme svědky toho, že se to nadužívá, negativa se bagatelizují.

Podobná mediální masírka je nyní na umělou inteligenci. Bohužel to také povede k tomu, že se bude používat i tam, kde to není úplně vhodné a přínosné, nebo v oblastech, kde se to ani nevrátí. Např. je nyní moderní, aby telefonní hovory vyřizoval robot, i když úspěšně zvládne vyřídit jen nepatrné procento hovorů a spíše jen vodí za nos. Ale je to móda.
Např. firmy, co dodávají energie. Místo aby přemýšleli, jak celý proces zjednodušit a změnit ceníky a vyúčtování tak, aby jej všichni pochopili (opravdu je to možné), tak si raději zaplatí umělou inteligenci a najmou více telefonistů, kteří to pak lidem musí vysvětlovat, i když to často sami moc nechápou a ztrácejí se v tom kolikrát také.

Podobně rádi nesmyslně věci komplikují např.banky.

Vzpomínám na dobu, kdy se pořád oslavně psalo o sociálních sítích a facebooku, i když jsem tehdy neznal vůbec nikoho, kdo by to v ČR měl.

Další období bylo, kdy se u nás psalo zase o Uber, přestože u nás bylo zavedené spíše Liftago. A Uber běžně porušoval regulace taxikářů ve většině světa.
Podobně se prosazovalo AirBnB, které spolu s investičními byty na hypotéku s nesmyslně nízkým úrokem pomáhal s velkým zdražením nemovitostí v ČR.

Věřím, že veškerý úspěch Bitcoinu je založen na tom, že se o něm neustále píše a že tomu dříve musel někdo záměrně a plánovaně pomáhat.
Všimněte si, kolik zákonů se schvaluje proti praní špinavých peněz, ale regulovat bitcoin, ideální pro platby podvodníkům, si nikdo netroufne.

Ty mediální kampaně někdo kontroluje a řídí. Nestrannost novinářů je úplný nesmysl. Když je třeba, dovedou lidi přesvědčit i o tom, že vyjednávat o míru je zrada.

To se to pak dělá demokracie, když je tak snadné ovlivnit, co je zrovna v módě a co si mají lidi myslet. A skoro nikdo si toho ani nevšimne.

Často může být dobré si ohledně věcí, které jsou zrovna v módě, dávat pozor, protože je to nadužívané a může to splasknout.
Odpovědět