Vypnutí 2G síti v ČR

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
Válečník

Re: Vypnutí 2G síti v ČR

Příspěvek od Válečník »

No to jsem přesně já a nepovažuju se ve 44 za seniora a jsem IT expert, takže se určitě nebojím techniky. Nechci smart, stačí mi 15 let stará Nokia, hovorů mám minimum, jsem většinou u pevného Odorika a jinde mi dejte pokoj. Nokiu nabíjím 1x týdne max, umí zvonit tak, jak žádný smartphone, takže ji slyším z jiného patra, drží se 3 prsty, vleze do každé kapsy a dá se nacpat dovnitř ušního boltce a slyším i v kraválu a ne že mluvím do topinky, kterou si držím před pusou. K tomu spolehlivost. Zatím každý smartphone mi dříve či později udělá, že je sice na signálu, ale volající dostane hlášku o nedostupnosti, protože prostě smartphone si rozjede nějaké aktualizace nebo si něčím zaseká procesor nebo spadne aplikace nebo nevím co. To primitivní realtime Nokia nikdy neudělá. Zapnutí a vypnutí starého telefonu je otázka 5 sekund. A pro mě telefon je prostě na prvním místě na telefonování. Vytočit tísňovou linku je na 4 tlačítka i při zamklé klávesnici. Na smartu budu napřed hledat prstítko, pak ladit jas displeje, pak hledat na 5 obrazovkách telefonní aplikaci a pak dostanu 5 nesmyslných dotazů, jak to chci vytočit. NE!
Smartphone mám taky, ale zapínám jen občas, když někam cestuji, na mapy, navigaci, jízdní řády a nouzově email a web na cestách, ale úplně minimální použití. A v něm Odorik SIM s clipem se stejným číslem z té Nokie ... A spokojenost.
helmut.niederman píše: sob 21. pro 2024 22:38:16 Je to jasné, lidem budou nutit používat smartphouny aby lidi byli pod větší kontrolou, protože s 2G telefonem není tak velká kontrola, velký EuroBratr tolik nešmíruje jako v případě smartphounů. Znám nejen v práci hodně lidí, co smartphouny nepoužívají, a to nejsou senioři, mají 41 let a prostě nechtějí moderní smart. Jim vystačí běžný tlačítkový telefon a na internet jim doma slouží PC s ADSL, kabelovým nebo jiným typem připojení např. optikou. Není to nic jinýho než buzerace Bruselu. A pochopitelně, když lidi nebudou používat 2G telefony o to líp z těch lidí vymámí poplatky pro Českou Televizi a Rozhlas protože už jen samotné vlastnění smartphounu člověka nutí platit nesmyslné koncesionářské poplatky. A Bureš tohle rozhodně nezruší, měl na to času dost 8 let kdy vládnul. Takže zase jen větší diktát. Jako mne osobně já mám sice 2G Telefon ale používám ho vesměs jako budík a taky používám smartphoun, ale lituji ty lidi, co křečovitě odmítají smartphoun a drží se tlačítkových telefonů. Jenže k tomu ještě aby si přeci jen koupili Smartphoun, tak smartphouny se mají ještě nehorázně zdražit, protože OSA chce aby lidi kteří kupují telefony platili výpalné , takže další zdanění. HOlt nám postupně osekávají svobody, co jsme nabyli v 90.letech. Teď se jen ptát, co nám nezakážou, nezruší ? Vše co fungovalo a s čím lidi byli spokojení to jim vzali a pak se diví, že je tady blbá nálada jak říkal Havel a lidi nostalgicky vzpomínají na Devadesátky.
CBradio.cz

Příspěvek od CBradio.cz »

Dle https://www.portalridice.cz/clanek/2g-s ... ji-vypnuti
--
ČTU uvedl, že operátoři mají povinnost udržet provoz sítě 2G minimálně do roku 2028,
pokud podíl všech uživatelů využívajících tuto starší technologii neklesne dříve pod 5 %
--
Ze by koncem roku 2027 meli 4,9%? Jen operatori vedi, kolik se ji ceho prihlasi a zalezi na nich,
co daji za data ...
A co onen 2025?

Jinak za me, tlacitkac je tlacitkac a smart (android/jablko) tu vetsinou pouzivam jako terminal
a displej, na volani stara Nokia ...
vrksah

Příspěvek od vrksah »

Také mám na tlačítkový telefon s výdrží cca týden na telefonování a SMS. Na navigaci, e-maily atd. si zapnu smartphone s wifi, případně mám v něm datovou simku.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Myslim ze to "vypinani", spis bych to nazval omezovani pokryti, uz zacalo, jelikoz mam GSM zasuvku ktera se ovlada pomoci SMS a volani, umi jen 2G, v prizemi mi asi pred 2 rokama prestala chytat signal po 10+ letech bezproblemovaho provozu, od te doby funguje jen v 3. patre, zkouseno Tmobil a O2.
revnice3

Příspěvek od revnice3 »

Mám doma několik tlačítkových telefonů, které umějí 4G i Volte, takže by mohly fungovat i po vypnutí 2G. Větší problém mám s kompatibilitou Volte u T-Mobilu. Před několika lety jsem koupil smartphone s androidem u nezávislého prodejce - u Alzy. Když tam vložím SIMky od O2 nebo od Vodafonu, tak mi tam Volte běží. Když tam vložím český T-Mobile, tak Volte nenaskočí. Nevěděli si s tím rady ani na prodejně T-Mobilu. A tak se obávám, že pokud bude mít T-Mobile dovoleno mít ve své síti takové speciální nastavení (přesněji zamaskované blokování jedné jediné funkce u telefonů zakoupených jinde), tak mu vznikne monopol na prodej 4G nebo 5G smartphonů pro provoz v jeho síti. To mi přijde být z pohledu konkurenčního boje prodejců telefonů jako nečistá hra. Také máte někdo problémy s provozem Volte u T-Mobilu s telefony koupenými u jiných prodejců? Dá se proti nastavení Volte u T-Mobilu něco udělat u nějakého českého úřadu, nebo si to T-Mobile prostě může nastavit po svém a nic s ním nepohne? Nebo s tím nikdo jiný potíže nemá a jedná se o záležitost mé nešikovnosti?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

CBradio.cz píše: ned 29. pro 2024 10:56:30 Dle https://www.portalridice.cz/clanek/2g-s ... ji-vypnuti
--
ČTU uvedl, že operátoři mají povinnost udržet provoz sítě 2G minimálně do roku 2028,
pokud podíl všech uživatelů využívajících tuto starší technologii neklesne dříve pod 5 %
--
Ze by koncem roku 2027 meli 4,9%? Jen operatori vedi, kolik se ji ceho prihlasi a zalezi na nich,
co daji za data ...
A co onen 2025?

Jinak za me, tlacitkac je tlacitkac a smart (android/jablko) tu vetsinou pouzivam jako terminal
a displej, na volani stara Nokia ...
Já myslím, že to dopletli, že tu povinnost má jen O2 a 2G by mohl vypnout i dříve než v roce 2028, kdyby ji používalo méně jak 5% uživatelů.
https://www.root.cz/zpravicky/mobilni-s ... roku-2028/

Je ale možné, že to vypnout všichni na konci roku 2028, aby nebylo kam utéct. Protože toho, kdy by to udělal dříve, by to mohlo poškodit.
alfi

Příspěvek od alfi »

revnice3 píše: ned 29. pro 2024 21:13:47 Větší problém mám s kompatibilitou Volte u T-Mobilu. Před několika lety jsem koupil smartphone s androidem u nezávislého prodejce - u Alzy. Když tam vložím SIMky od O2 nebo od Vodafonu, tak mi tam Volte běží. Když tam vložím český T-Mobile, tak Volte nenaskočí. Nevěděli si s tím rady ani na prodejně T-Mobilu. A tak se obávám, že pokud bude mít T-Mobile dovoleno mít ve své síti takové speciální nastavení (přesněji zamaskované blokování jedné jediné funkce u telefonů zakoupených jinde), tak mu vznikne monopol na prodej 4G nebo 5G smartphonů pro provoz v jeho síti. To mi přijde být z pohledu konkurenčního boje prodejců telefonů jako nečistá hra. Také máte někdo problémy s provozem Volte u T-Mobilu s telefony koupenými u jiných prodejců? Dá se proti nastavení Volte u T-Mobilu něco udělat u nějakého českého úřadu, nebo si to T-Mobile prostě může nastavit po svém a nic s ním nepohne? Nebo s tím nikdo jiný potíže nemá a jedná se o záležitost mé nešikovnosti?
Děje se to i teď? Dřív TMobile VoLTE zapínal aktivně pro každý model telefonu - a pokud TM telefon neznal, obvykle zapnuto nebylo. Někdy v průběhu minulého roku, cca když se VoLTE zapnulo i pro virtuály, mi přijde, že se to zlepšilo a zapnuli to všem/většině - ale ty původní telefony, kde mi to dřív nešlo, už nemůžu vyzkoušet. Nokia G42 má VoLTE i u Odoriku - a obvykle používám telefon už jen přes 4G/5G s úplně vypnutým 2G, zlepšuje se i pokrytí 4G/5G :)
alfi

Příspěvek od alfi »

Válečník píše: sob 28. pro 2024 23:27:18 No to jsem přesně já a nepovažuju se ve 44 za seniora a jsem IT expert, takže se určitě nebojím techniky. Nechci smart, stačí mi 15 let stará Nokia, hovorů mám minimum, jsem většinou u pevného Odorika a jinde mi dejte pokoj. Nokiu nabíjím 1x týdne max, umí zvonit tak, jak žádný smartphone, takže ji slyším z jiného patra, drží se 3 prsty, vleze do každé kapsy a dá se nacpat dovnitř ušního boltce a slyším i v kraválu a ne že mluvím do topinky, kterou si držím před pusou. K tomu spolehlivost. Zatím každý smartphone mi dříve či později udělá, že je sice na signálu, ale volající dostane hlášku o nedostupnosti, protože prostě smartphone si rozjede nějaké aktualizace nebo si něčím zaseká procesor nebo spadne aplikace nebo nevím co. To primitivní realtime Nokia nikdy neudělá. Zapnutí a vypnutí starého telefonu je otázka 5 sekund. A pro mě telefon je prostě na prvním místě na telefonování. Vytočit tísňovou linku je na 4 tlačítka i při zamklé klávesnici. Na smartu budu napřed hledat prstítko, pak ladit jas displeje, pak hledat na 5 obrazovkách telefonní aplikaci a pak dostanu 5 nesmyslných dotazů, jak to chci vytočit. NE!
Smartphone mám taky, ale zapínám jen občas, když někam cestuji, na mapy, navigaci, jízdní řády a nouzově email a web na cestách, ale úplně minimální použití. A v něm Odorik SIM s clipem se stejným číslem z té Nokie ... A spokojenost.
Už se prodávají i tlačítkové se 4G (zatím teda asi ne s 5G) :) Já jsem si na první Android zvykal asi půl roku, ale teď už bych neměnil.
Jinak to tísňové volání jde dneska vytočit i ze zamčeného telefonu a jas se přizpůsobuje sám :)
jaara

Příspěvek od jaara »

[/quote]
Děje se to i teď? Dřív TMobile VoLTE zapínal aktivně pro každý model telefonu - a pokud TM telefon neznal, obvykle zapnuto nebylo. Někdy v průběhu minulého roku, cca když se VoLTE zapnulo i pro virtuály, mi přijde, že se to zlepšilo a zapnuli to všem/většině - ale ty původní telefony, kde mi to dřív nešlo, už nemůžu vyzkoušet. Nokia G42 má VoLTE i u Odoriku - a obvykle používám telefon už jen přes 4G/5G s úplně vypnutým 2G, zlepšuje se i pokrytí 4G/5G :)
[/quote]
Píšete, že je VoLTE i u Odoriku, ale ve svém mobilu Samsung Galaxy S23 nevidím možnost volby VoLTE.
pe.havel

Příspěvek od pe.havel »

Já mám Samsung Galaxy S21 FE a tam je už nějakou dobu (asi půl roku/rok) u Odorik SIM volba VoLTE pro hovory dostupná.
Odpovědět