Mám měnič Solax X3-Hybrid-10.0-D G4 a baterii T58-11,6kWh
A nyní po necelých dvou letech mi začaly grafy nabití baterie poskakovat až téměř o 50%. Jak u nabíjení tak vybíjení.
Tedy v době, kdy se nenabíjí/nevybíjí, procentuální nabití nesmyslně poskočí.
Tedy reálná kapacita se snížila téměř na polovinu, navíc ono poskočení bylo dost nevyzpytatelné.
V diagnostice nebylo vidět vůbec nic špatného.
Až teprve po nahrání nového firmware pro tu bateriovou část se ukázalo, že baterie jsou rozbalancované.
Tedy pokud si koupíte novější baterii PARKSIDE z Lidlu za cca tisíc Kč pro vaše nářadí, automatické balancování článku je řešeno.
Pokud si ale koupíte baterii za 100 tisíc a necháte si ji namontovat "odbornou firmou", balancování to neřeší.
Balancovat se musí baterie speciálním zařízením, které se musí k bateriím připojit a trvá to do druhého dne.
Rozbalancování článků zjevně hrozí hlavně v době, kdy se baterie delší čas nedobije do 100%. Obvykle protože je v prosinci a lednu věčně zataženo.
Zařízení ale neumí automaticky dělat protiopatření a dovozce ani výrobce se touhle informací rozhodně nechlubí. Dovozce to prozradí, až když si stěžuje někdo na podivné chování. A prý se na to záruka nevztahuje, čeká se na to, až se baterie pokazí úplně. Také firmy, které systémy montují, tohle nemusí vůbec tušit.
Že baterie k solárům nijak neřeší balancování, bude zjevně běžné, jiní výrobci se alespoň postarají o to, aby se baterie občas opravdu nabila na 100%, i kdyby to mělo být za draho ze sítě. Možná je také důležité dokončit i cyklus vybití, což by ale v zimě neměl být problém, asi je lepší si to hlídat spíše v létě. Jestli daný výrobce tohle řeší a jak, asi nebude vůbec snadné se dozvědět.
Závěr? Výrobci bateriových systémů nejen že neřeší vhodné chování pro delší životnost baterie, ale neřeší ani rozbalancování článků. Plné dobití nejspíš působí preventivně proti rozbalancování článků a dovede rozbalancované baterie částečně srovnat. Jinak je potřeba servisní zásah, nebo se některý článek může časem úplně zničit.
Nyní tedy vím, že se musím postarat o dobití baterií v zimě každý týden.
Postup, který budu muset v zimě dělat každý týden:
"Settings-> "Work Mode". Normální stav je "Self Use". Dočasně nastavení změním na "Manual Mode". Pak se objeví další položka s názvem "Manual Mode". V "Manul Mode" jsou tři možnosti.
"Stop Chrg&Dischrg", "Forced Charge" a "Forced Dischrage". Vynucené nabití provedu vybráním "Forced Charge". Baterie se pak dobije ze sítě a zůstane nabitá 6 hodin. Pak se tento mód prý sám zruší a baterie začne fungovat normálně.
Jiný způsob, jak dobít baterii, je např. zakázat vybíjení. Baterie se pak postupně dobije třeba za dva dny, i když slunce nesvítí. Další den po úplném nabití je pak nutné tohle zase vypnout. To se nejspíše nastaví tak, že se hodnota "Settings" (defaultní heslo jsou čtyři nuly) -> "Self Use" -> Min Soc(%) nastaví na 100%. Zrušení se provede vrácením této hodnoty na 10%.
Hodnota "Self Use"->"Carge battery to(%)" se uplatní jen v období, které se nastaví v "Chrg&Dischrg Period"-> "Forced Charge Period Start Time" a "End Time". Takže to lze předem nastavit např. na noční dobu, kdy je elektřina nejlevnější. Ale nejde nastavit, aby se to dělalo třeba jednou za týden. Takže se to pak musí ručně pro další den zrušit.
Zautomatizovat by to šlo pomocí ModbusTCP, který by se připojil lokálně přes wifi. Home Assistent má na Solax modul. Zdroj info např. https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=3017
Je neskutečné, jak někdo vyrábí a dodává zařízení, které se chová tak, že může zbytečně snížit životnost baterií třeba na polovinu.
Nulové spotové ceny elektřiny jsou letos v zimě běžné
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nulové spotové ceny elektřiny jsou letos v zimě běžné
Ještě jedna poznámka ke sdílení elektřiny.
Pokud má dotyčný noční proud (dvoutarifní), tak připojení průběhového odečtu kvůli sdílení elektřiny vyžaduje zásah do zapojení rozvaděče. I když je to nesmysl, je to tak.
Pokud má dotyčný jednotarif, je to bez problému vždy možné a jak jsem se přesvědčil i bez revize.
Problém je, že vám tohle neřeknou a nechají se každého v tom vymáchat.
Pokud má dotyčný noční proud (dvoutarifní), tak připojení průběhového odečtu kvůli sdílení elektřiny vyžaduje zásah do zapojení rozvaděče. I když je to nesmysl, je to tak.
Pokud má dotyčný jednotarif, je to bez problému vždy možné a jak jsem se přesvědčil i bez revize.
Problém je, že vám tohle neřeknou a nechají se každého v tom vymáchat.
Zrovna nedávno u příbuzných s dvou-tarifem měněn elektroměr za průběhový kvůli sdílení a do domovního rozvaděče se vůbec nesáhlo. Nezávisí to na distributorovi? (Tady ČEZ). Mám taky dojem, že od nového roku se podmínky zmírnily.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
To info mám od člověka, co dělal moji fotovoltaiku. Právě honem musel jeden takový rozvaděč měnit a ještě říkal, že mu to nebudou ani chtít nechat odplombovat, protože v pořádku to má být už při podání žádosti a tak si bude muset vymyslet poruchu. Jsem tady pod EDG.(EON) Jihomoravský kraj.
V každém případě, pokud je tam obyčejný elektroměr s jednou sazbou, není potřeba vůbec nic. Pokud má někdo dvě sazby, tak musí trochu zkoumat, jak přesně to je.