alfi píše: ↑pon 24. bře 2025 8:26:01
xsouku04 píše: ↑ned 23. bře 2025 23:01:43
Kdyby nebyly banky hloupé, nevolali by z mobilních čísel, ale vždy z pevných čísel. A všichni by pak věděli, že když volá banka z mobilního čísla, je to vždy podvod. U českých pevných čísel je blokování všech hovorů, které přijdou ze zahraničí, mnohem jednodušší. To šlo udělat mnohem rychleji. U mobilů je to složitější, protože tam se musí řešit, jestli číslo není v roamingu, pak musí hovor povolit.
Blokovat má smysl vždy jen hovory, které jdou ze zahraničí. V ČR si nikdo na podobné podvody netroufne, protože je snadno vypátratelný.
To přece nejsou jen banky - týkalo by se to velké části všech podnikatelů. Vnucovat jim (jen) pevné číslo jako bezpečné mi moc nedává smysl. Navíc těch podvodů bude už jen přibývat a je spíš jen otázkou času, kdy vymyslí něco i na "běžné číslo" moje nebo vaše

Zjevně stejný problém řeší i jinde v zahraničí..
Samozřejmě volat vždy ze svého známého pevného telefonního čísla než stovek neznámých mobilních čísel není jediné dobré a naprosto neprůstřelné opatření. Ale jedno z mnoha možných užitečných opatření, které nic nestojí. Vždycky zde budou lidi co se nechají okrást a podvodníci co to budou zkoušet, jen je zbytečné jim to ze strany bank a velkých firem usnadňovat.
Já pamatuji ještě dobu (a tohle fórum také, mělo by to zde být někde popsáno), kdy mi volal Vodafone a aby si mne ověřil, chtěl vědět moje heslo. Nebyl to podvodník, ale opravdu Vodafone. Tvářili se poněkud překvapeně, když jsem jim řekl, že chtít po mě heslo je nesmysl, zvláště když volají z neznámého mobilní čísla. Dnes už nikdo celé heslo nežádá, kromě pravých podvodníků. Ale ty hloupé tendence zde pořád jsou. Ptají se na datum narození, nebo dvě čísla za lomítkem, nebo dvě číslice z hesla. Že já jako klient/zákazník nemám možnost ověřit s kým mluvím, je stále netrápí. Hlavně že oni si ověří mne.
Takové postupy to podvodníkům hrozně ulehčují. Banky se běžně chovají nesmyslně a nelogicky a od chování skutečného podvodníka se liší jen přehlédnutelnými detaily. Např. vám klidně pošlou do mailu odkaz na nějaký pochybný word formulář a vyžadují jeho okamžité vyplnění. Zkoumají detaily o politicky exponované osobě, i když jí vůbec nejste. Jinak vyhrožují zablokováním účtu. To není podvodník,
ale tak se chová RB banka. Není pak divu, že takový divný email skončí ve spamu a oni pak účet opravdu zablokují ...
Podvodník by také mohl chtít a často chce, aby jste mu otevřel nějaký odkaz do neznáma. Stačí, když se bude chovat jako skutečná banka. Dokument ve wordu, myslím, může být infikovaný, nebo to může být odkaz kdoví kam a na co. Také to nemusí být dokument wordu, ale třeba rovnou instalace trojského koně, která otevře dokument ve wordu jak poslední krok. Velké hloupé firmy a banky si lidi vychovaly tak, aby snadno naletěli podvodníkům. A teď z hlouposti obviňují ty obyčejné uživatele.
To aby podvodníci nemohli volat z pevných čísel bank a banky a jejich callcentra z nich naopak volali vždy, mohlo a mělo být zavedeno mnohem dříve než bylo. Technicky to bylo totiž velmi jednoduché. Ale dokud nezačaly vznikat škody v miliardách, zjevně to nikoho dostatečně netrápilo.
V EU se to řeší podobně amatérsky jako v ČR. Každá země znovu objevuje kolo samostatně. V USA se to řeší tak, že každý hovor podepisuje telekomunikační operátor, který ví, kdo je koncový volající zákazník. Je tak možné vystopovat volajícího. Problémový operátor bude mít nedůvěryhodné hovory, co jsou blokovány, platit pokuty, nebo mu může být úplně odejmuta možnost hovory podepisovat. Tohle řešení navíc nebrání jakékoli konkurenci na trhu.
viewtopic.php?p=45573&hilit=severn%C3%AD+americe#p45573 V Evropě by tohle muselo být na celoevropské úrovni. Ale úředníčci v Bruselu zjevně mají jiné priority než bezpečnost peněz svých občanů a konkurenční prostředí na telekomunikačním trhu.