Aplikace Odorik Buddy

Jak ovládat Odorik a používat služby pomocí speciálních programů a aplikací.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Aplikace Odorik Buddy

Příspěvek od xsouku04 »

Myslím, že by se schvalování na google problém být neměl. Ta aplikace co měla problém s kontakty, totiž umožňovala i synchonizaci kontaktů s rychlými kontakty na odoriku, proto zjevně načítala všechny kontakty a nechala vybírat přímo v aplikaci. Ale předat jen ty dvě čísla to by asi nemělo být problém. Protože do aplikace se nedostanou všechny jen ty dvě.

Problém bývá třeba s VoIP aplikacemi, kde je přístup k mikrofonu a může chtít neusínat a podobně a podobně, ale když se pracuje vzdáleně s něčím přes API, to by mělo být OK. To by asi nikoho ohrožovat nemělo.

Žádný vývojářský účet na google nemám.

Ještě je jedna věc, kterou lidi často používají co mají neomezený tarif. A to je, že volají nějakou naši pevnou linku, kterou si přesměrují buď do zahraničí (je to tak levnější) a nebo sice do ČR, ale změní si při tom číslo volajícího. Tedy např. doktor, chce volat pacientovi, tak si dočasně přesměruje nějaké sdílené nebo vlastní číslo na pacienta, ale tak, aby se při tom změnilo číslo volajícího na pevnou ordinace. Může tak využít neomezeného tarifu a má to pak levnější. I když doktorovi je to jedno, ale třeba někomu kdo volá půl hodiny do USA, tak by raději využil svůj neomezený tarif a nechal se tam přesměrovat.

Seznam sdílených čísel lze získat přes API s directivou "include_sip_names". Ale možný by stačilo si vybrat jen jedno a tomu dovolat přesměrování z konkrétního mobilního čísla.

https://www.odorik.cz/w/api:public_numbers#routovani
jaara

Příspěvek od jaara »

Jééé, hezký!
Hacker

Příspěvek od Hacker »

Ahoj všem,

je venku nová verze aplikace – odorik_buddy-1.1.1.apk

Co je nového:

✅ Callback karta – obě čísla se nyní ukládají (v zašifrované formě) a aplikace je zobrazí i po zastavení
✅ Historie hovorů – snadné kopírování obou čísel (Kdo / Komu), nové ikonky pro příchozí/odchozí/přesměrované hovory, zobrazení délky hovoru a „pull-to-refresh“ gesto (stačí stáhnout dolů a načte se aktualizovaná historie). Automatický update jsem vynechal, aby aplikace nežrala zbytečně data
✅ Odpovědi z Odorik serveru – už se nezobrazují v původním textovém formátu, ale jsou převedeny do „user-friendly“ řeči, aby bylo jasné, co hlásí
✅ Login karta – přidáno logo

ℹ️ Tuto verzi berte spíš jako takové preview, mám toho dost rozdělaného, snažil jsem se jen narychlo implementovat to co zmínil xsouku04

//píšu z mobilu, takže ve stručnosti

:arrow:
odorik_buddy-1.1.1.apk
(2.46 MiB) Staženo 93 x
mprocek

Příspěvek od mprocek »

Dobrá práce a jinak klobouk dolů 8-)
Hacker

Příspěvek od Hacker »

Díky :D

---------
xsouku04 píše: sob 20. zář 2025 0:30:06 Myslím, že by se schvalování na google problém být neměl. Ta aplikace co měla problém s kontakty, totiž umožňovala i synchonizaci kontaktů s rychlými kontakty na odoriku, proto zjevně načítala všechny kontakty a nechala vybírat přímo v aplikaci. Ale předat jen ty dvě čísla to by asi nemělo být problém. Protože do aplikace se nedostanou všechny jen ty dvě.

Problém bývá třeba s VoIP aplikacemi, kde je přístup k mikrofonu a může chtít neusínat a podobně a podobně, ale když se pracuje vzdáleně s něčím přes API, to by mělo být OK. To by asi nikoho ohrožovat nemělo.

Žádný vývojářský účet na google nemám.
Ok, zkusíme to. Každopádně asi bych navrhoval, dotáhnout to co je teď funkční, upravit trochu vzhled a hlavně si to i otestovat než to budu publikovat; další případné větší změny si nechat až bude aplikace na google play.
xsouku04 píše: sob 20. zář 2025 0:30:06 Seznam sdílených čísel lze získat přes API s directivou "include_sip_names". Ale možný by stačilo si vybrat jen jedno a tomu dovolat přesměrování z konkrétního mobilního čísla.

https://www.odorik.cz/w/api:public_numbers#routovani
Tuhle funkci jsem nikdy nepoužil, zkusil jsem si to nastavit přes web, ok asi rozumím jak a co to dělá.

Seznam sdílených čísel jsem si vytáhl přes,

Kód: Vybrat vše

curl "https://www.odorik.cz/api/v1/public_numbers.json?user=7000000&password=123uuuu&include_sip_names=true&include_shared_numbers=true"
v tomto seznamu je i moje geographic číslo, to by se dalo jednoduše pak vyfiltrovat.

pak jsem si chtěl vytáhnout routy u sdíleného čísla, kde pravidlo mám

curl "https://www.odorik.cz/api/v1/public_numbers/00420533533400/routes.json?user=7000000&password=123uuuu"
error internal_error%
tady zkouším to same, ale pro svoje geographic číslo a něco to vrátilo

curl "https://www.odorik.cz/api/v1/public_numbers/00420215015500/routes.json?user=7000000&password=123uuuu"
[{"id":35585455,"public_number":"00420215015500","source_number":"*","ringing_number":"*700000"}]%
ze zvědavosti jsem si zkusil i dotaz na neexistující číslo, a odpovědělo správně

curl "https://www.odorik.cz/api/v1/public_numbers/00420555555555/routes.json?user=7000000&password=123uuuu"
{"errors":["nonexisting_public_number"]}%
Nevím, něco dělám špatně, navíc z mobilu. Ve výše uvedených curlech jsem zamaskoval svoje id a číslo.
Largon

Příspěvek od Largon »

Dobrý den, vyzkoušejte to prosím znovu. Nasadili jsme opravu, aby šlo vypisovat i routovací pravidla pro sdílená veřejná čísla, aniž by došlo v aplikaci k chybě.
Hacker

Příspěvek od Hacker »

potvrzuji funguje
popřemýšlím jak to integrovat do aplikace, těch čísel je opravdu hodně...

--------------------
EDIT:

Tohle je na diskuzi,
pokud to nasadím tak, že při otevření nastavení směrování udělám fetch na veřejná čísla, to je 1 api request
a pak na každé číslo udělám parallel (.map { async {blabla} }.awaitAll()), to je loop na 100 čísel
dohromady tedy 101 network requestů.

Druhá varianta je, že budu dělat request pouze pokud si uživatel rozklikne číslo, nevýhoda tohoto řešení je že uživatel neuvidí kde má jaké pravidla a bude si muset proklikávat každé číslo zvlášť, což mě přijde jako vopruz.

pro první variantu jsem to na zkoušku udělal, vedle každého čísla je info o tom zda tam pravidlo je nebo není, viz.:

Obrázek
Naposledy upravil(a) Hacker dne úte 23. zář 2025 16:35:55, celkem upraveno 6 x.
Hacker

Příspěvek od Hacker »

Ahoj všem,

je venku nová verze aplikace – odorik_buddy-1.1.2.apk

Co je nového:

✅ Vzhled, tmavý režim je skutečně tmavý, v historii jsem snažil ještě lépe rozlišit různé druhy hovorů. Bohužel není v androidu ikonka sluchátka s šipkou směrem od něj, takže odchozí hovory jsou pouze sluchátko.
✅ Vylepšil jsem přehledový graf a zároveň si opravil chybu ve výpočtech :)
✅ Spousta dalších ne úplně viditelných, ale důležitých změn, jako počítadlo znaků a další blbosti

Tak testujte a dejte vědět. BTW. potřeboval bych tak 10 lidí, pro Google play testování, pokud má někdo zájem, ať napíše nebo pošle soukromou zprávu.

Screenshoty:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Přílohy
odorik_buddy-1.1.2.apk
(2.66 MiB) Staženo 83 x
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Hacker píše: pon 22. zář 2025 15:40:24 potvrzuji funguje
popřemýšlím jak to integrovat do aplikace, těch čísel je opravdu hodně...

--------------------
EDIT:

Tohle je na diskuzi,
pokud to nasadím tak, že při otevření nastavení směrování udělám fetch na veřejná čísla, to je 1 api request
a pak na každé číslo udělám parallel (.map { async {blabla} }.awaitAll()), to je loop na 100 čísel
dohromady tedy 101 network requestů.

Druhá varianta je, že budu dělat request pouze pokud si uživatel rozklikne číslo, nevýhoda tohoto řešení je že uživatel neuvidí kde má jaké pravidla a bude si muset proklikávat každé číslo zvlášť, což mě přijde jako vopruz.

pro první variantu jsem to na zkoušku udělal, vedle každého čísla je info o tom zda tam pravidlo je nebo není, viz.:

Obrázek
Podle mne by stačilo si vybrat jen jedno číslo a u něj nastavovat to přesměrování. Tedy dotyčný by volal vždy to stejné jedno číslo, jen by si pomocí této aplikaci měnil, kam se chce zrovna dovolat. Třeba bych vybral to poslední 533533499. Dá se dobře pamatovat. Klidně to číslo mohou mít všichni stejné.
Těch čísel je více hlavně z toho důvodu, aby bylo možné nastavit přesměrování třeba babičce, která volá tetě do Německa, známé do Ameriky a někdy kámošce na Slovensko. Tedy nastaví se jí 3 čísla, která si uloží u těch lidí, protože nikomu dalšímu nevolá. Babička pak vůbec nemusí mít chytrý mobil ani počítač. A místo aby volala do zahraničí, tak volá ta česká přesměrovaná čísla. A platí jen internetovou cenu Odoriku.
Tohle se klidně může nastavit přes web. Ta aplikace by byla jen pro případ, že chce volat někomu, koho ještě nemá uloženého.
Kam chtějí volat si vždy mohou změnit před hovorem a volat vždy to stejné číslo. Bude to také snadnější na pochopení. To číslo si uloží do oblíbených kontaktů, aby jej bylo snadné vytočit, pokud jej chtějí volat znovu.

Smysl má také to, přesměrovávat si vlastní telefonní čísla. To by mohlo být pod jinou volbou. Hodí se to, pokud chcete volat a použít pro hovor identifikaci toho pevného čísla, aby volaný neviděl vaše mobilní číslo, ale tu pevnou linku. Tam je nutné přidat před volané číslo předčíslí *087.
To by mohl využít např. ten doktor, který potřebuje urgentně něco sdělit pacientovi, ale už není v ordinaci. A nechce pacientovi prozradit, nebo jej mást svým soukromým mobilním číslem. Někdy se to může hodit jen proto, aby se nemátl volaný více čísly. Zde bývá možnost volat rovnou přes VoIP. Ale pokud dotyčný např. má dlouhou cestu autem, je lepší udělat běžný hovor pomocí přesměrování, protože to nebude tolik koktat a přerušovat se.
Hacker

Příspěvek od Hacker »

xsouku04 píše: stř 24. zář 2025 12:15:49
Podle mne by stačilo si vybrat jen jedno číslo a u něj nastavovat to přesměrování. Tedy dotyčný by volal vždy to stejné jedno číslo, jen by si pomocí této aplikaci měnil, kam se chce zrovna dovolat. Třeba bych vybral to poslední 533533499. Dá se dobře pamatovat. Klidně to číslo mohou mít všichni stejné.
Těch čísel je více hlavně z toho důvodu, aby bylo možné nastavit přesměrování třeba babičce, která volá tetě do Německa, známé do Ameriky a někdy kámošce na Slovensko. Tedy nastaví se jí 3 čísla, která si uloží u těch lidí, protože nikomu dalšímu nevolá. Babička pak vůbec nemusí mít chytrý mobil ani počítač. A místo aby volala do zahraničí, tak volá ta česká přesměrovaná čísla. A platí jen internetovou cenu Odoriku.
Tohle se klidně může nastavit přes web. Ta aplikace by byla jen pro případ, že chce volat někomu, koho ještě nemá uloženého.
Kam chtějí volat si vždy mohou změnit před hovorem a volat vždy to stejné číslo. Bude to také snadnější na pochopení. To číslo si uloží do oblíbených kontaktů, aby jej bylo snadné vytočit, pokud jej chtějí volat znovu.

Smysl má také to, přesměrovávat si vlastní telefonní čísla. To by mohlo být pod jinou volbou. Hodí se to, pokud chcete volat a použít pro hovor identifikaci toho pevného čísla, aby volaný neviděl vaše mobilní číslo, ale tu pevnou linku. Tam je nutné přidat před volané číslo předčíslí *087.
To by mohl využít např. ten doktor, který potřebuje urgentně něco sdělit pacientovi, ale už není v ordinaci. A nechce pacientovi prozradit, nebo jej mást svým soukromým mobilním číslem. Někdy se to může hodit jen proto, aby se nemátl volaný více čísly. Zde bývá možnost volat rovnou přes VoIP. Ale pokud dotyčný např. má dlouhou cestu autem, je lepší udělat běžný hovor pomocí přesměrování, protože to nebude tolik koktat a přerušovat se.
Díky za podrobný vstup, *087 je pro mě novinka – zatím jsem to nikdy nepoužil. Určitě není problém to přidat jako další volbu v dialogu. Jen mi vrtá hlavou jedna věc: pokud má uživatel více linek, které číslo se vlastně použije? To nemám jak prakticky otestovat.

Obrázek Obrázek

K tomu číslu 533533499 - chápu smysl toho zjednodušení, ale napadá mě otázka: co se stane s aplikací, pokud by tohle konkrétní číslo někdy vypadlo z číselníku? Pokud bychom to měli „natvrdo“ v kódu, skončilo by to chybou a bylo by nutné upravit aplikaci. Rozumnější by možná bylo řešit to dynamicky - třeba přes API a prostě vytáhnout vše a neomezovat. Pokud jde o počet dotazů na API, tak to by se dalo ošetřit na straně serveru (ratelimit, balancer apod.), na straně samotné aplikace to podle mě smysl nedává.
Odpovědět