Aplikace Odorik Buddy

Jak ovládat Odorik a používat služby pomocí speciálních programů a aplikací.
Odpovědět
StimpX

Re: Aplikace Odorik Buddy

Příspěvek od StimpX »

Dobře Vy!

Tak pár poznatků od BFU:

Karta Volání:
Název Jednorázové volání je dle mého názoru nepřesné a trochu zavádějící. Funkce by se měla jmenovat podle svého skutečného účelu, tedy Přesměrované volání. Dále tedy budu v textu používat název Přesměrované volání.

Myslím, že by bylo užitečné, kdyby si aplikace pamatovala krom posledních zadaných telefonních čísel i poslední použité nastavení.

Například jsem naposledy použil funkci Přesměrované volání, tedy při příštím otevření aplikace nebo přepnutí na kartu Volání by bylo stále předvybráno Přesměrované volání. Rovněž zaškrtnutí volby Použít číslo linky jako ID volajícího. Stačí totiž přepnout na jinou kartu a pak zpět a nastavení je fuč.

Samotný název pro funkci CLIP je dle mého názoru trochu nepřesný a srozumitelnější je "Použít ID linky jako číslo volajícího".

Karta SMS:
V položce Odesílatel vidím možnost vybrat i číslo mých linek, což je ale nesmysl, neboť posílat SMS lze pouze s ID odesílatele Odorik.cz, SMSinfo nebo 5517. Zřejmě bug?

Karta Nastavení:
Za mě by bylo o fous přehlednější, aby při vnoření hluběji do menu byla na začátku v názvu karty šipka zpět ( < ). Například karta Pravidla směrování by byla "< Pravidla směrování" a případně by ťuknutí na šipku umělo udělat krok zpět.

Ve všech případech mluvím za sebe a neberte to jako nějakou "buzeraci". Respektuji, že je to mnohahodinová práce pouze za děkuju.

Hacker

Příspěvek od Hacker »

StimpX píše: úte 28. říj 2025 17:16:38
Karta SMS:
V položce Odesílatel vidím možnost vybrat i číslo mých linek, což je ale nesmysl, neboť posílat SMS lze pouze s ID odesílatele Odorik.cz, SMSinfo nebo 5517. Zřejmě bug?

Díky za feedback, určitě něco z toho dodělám. K těm SMS, můžete sem nahrát screenshot? Já to u sebe nevidím, zkusil jsem se přihlásit přes API k účtu i heslem k lince a nemám tam číslo...

StimpX

Příspěvek od StimpX »

Hacker píše: stř 29. říj 2025 10:18:02
Karta SMS:

Díky za feedback, určitě něco z toho dodělám. K těm SMS, můžete sem nahrát screenshot? Já to u sebe nevidím, zkusil jsem se přihlásit přes API k účtu i heslem k lince a nemám tam číslo...

IMG-20251029.jpg
IMG-20251029.jpg (22.64 KiB) Zobrazeno 1112 x
 Používám dva telefony Samsung (Android 16 a 11) a na obou je to stejné.

Hacker

Příspěvek od Hacker »

StimpX píše: stř 29. říj 2025 10:35:12  Používám dva telefony Samsung (Android 16 a 11) a na obou je to stejné.

Vysvětlení je tady, https://www.odorik.cz/w/api:sms
Máte tam mobilní čísla a proto je to ukazuje, takže jedině že bych v aplikaci vyrobil nějaký filtr, ale musel bych vidět co to vrací v odpovědi abych se mohl něčeho chytit. Já mobilní čísla nemám u svého účtu a proto jsem tuto anomálii neodhalil. 
Tohleto je pro mě maličkost opravit ,ale musel bych mít nějaký účet na kterém bych si to mohl vyzkoušet.
Nebo na slepo prostě vyhodit vše co začíná na "00420" nebo "00", potřeboval bych to s někým z odoriku zkonzultovat

EDIT: v nové verzi vyhodím vše co začíná na 00 nebo +

Naposledy upravil(a) Hacker dne stř 29. říj 2025 22:33:55, celkem upraveno 3 x.
avod

Příspěvek od avod »

Ahoj,
dneska jsem se dozvěděl na stránkách Odoriku o Tvojí aplikaci. Po CSsimple jsem měl Zoiper, ale ta Tvoje je nejlepší. Jednoduchá, funkční, přehledná. Mám POCO 7 Ultra, Android 15. Moc Ti děkuji za čas a úsilí, které jsi do toho dal 🏅.
Rád se zapojím jako tester, když budeš potřebovat. 
Rád bych Tě podpořil finančně, ale nevím jak. Myslím, že nejsem sám, kdo by Ti nějakou stovku poslal 💰 .

K aplikaci:
- šlo by vyměnit, nebo v Nastavení udělat možnost, aby se zobrazilo na stránce Volání jako první ne Zpětné volání, ale Jednorázové volání?
- když v apce kliknu na Nastavení a na moje registrované číslo, tak je tam možnost Přidat pravidlo. Možnost je vybrat Zdrojové číslo a Vyzváněcí číslo. K čemu je to dobré? Když jsem si dal do zdrojového čísla moje čísla a do Vyzváněcího manželčino, tak se po kliknutí nic neděje.

Ještě jednou, velký dík Hackere!!!

Hacker

Příspěvek od Hacker »

avod píše: stř 29. říj 2025 13:31:47  
 šlo by vyměnit, nebo v Nastavení udělat možnost, aby se zobrazilo na stránce Volání jako první ne Zpětné volání, ale Jednorázové volání?

Hotovo, bude v další verzi, udělal jsem to tak, že aplikace si pamatuje poslední TAB který byl otevřen a ten pak zobrazí. A aby toho nebylo málo, tak uživatel bude mít možnost si prstem ty TABy přesunout   

avod píše: stř 29. říj 2025 13:31:47 když v apce kliknu na Nastavení a na moje registrované číslo, tak je tam možnost Přidat pravidlo. Možnost je vybrat Zdrojové číslo a Vyzváněcí číslo. K čemu je to dobré? Když jsem si dal do zdrojového čísla moje čísla a do Vyzváněcího manželčino, tak se po kliknutí nic neděje.

Teď jsem to u sebe vyzkoušel, dodám jen že u Odorika mám jedno Nomandické číslo a pak číslo z rozsahů pevných linek. Normálně mě to přesměrovalo. Zavolal jste pak na to číslo na které jste nastavil přesměrování? A k čemu je to dobré, no já osobně to používat nebudu jako funkci asi nikdy, ale někdo si třeba chce nechat přesměrovat z domácího telefonu jen něco nebo všechna volání na jiný telefon, nebo chce volat za číslo linky například z mobilu - stejně jako tomu je u sdílených čísel.

Dobrá píšu si tě na papírek, až těch testerů bude dostatečně tak se nějak domluvíme a rozešlu pozvánky.
Jinak není zač :)

---------------------
 Karta Nastavení:
Za mě by bylo o fous přehlednější, aby při vnoření hluběji do menu byla na začátku v názvu karty šipka zpět ( < ). Například karta Pravidla směrování by byla "< Pravidla směrování" a případně by ťuknutí na šipku umělo udělat krok zpět.

Hotovo, bude v další verzi. Pro ty co nepoužívají gesta, je asi opravdu lepší mít šipku zpět.

StimpX píše: úte 28. říj 2025 17:16:38   Myslím, že by bylo užitečné, kdyby si aplikace pamatovala krom posledních zadaných telefonních čísel i poslední použité nastavení.

Hotovo, jinak dobrý nápad!
StimpX píše: úte 28. říj 2025 17:16:38 Název Jednorázové volání je dle mého názoru nepřesné a trochu zavádějící. Funkce by se měla jmenovat podle svého skutečného účelu, tedy Přesměrované volání.

Líbí se mi to, pokud nikdo nepřijde s lepším názvem přejmenuji to.

StimpX

Příspěvek od StimpX »

Hackere paráda, je vidět, že nejste žádné ořezávátko. Ještě pár "drobností" a Buddy bude user-friendly appka nejen pro letité geeky Odorika.
Tedy rovnou k věci.

TAB Zpětné volání:
Tlačítko "Volat" by dle mého názoru mělo mít název: "Objednat hovor". Ve své podstatě nevolá uživatel, ale ústředna Odorika a uživatel pouze odešle pokyn ústředně (objedná hovor) a ta zavolá zpět. Zároveň by to i srozumitelněji rozlišilo obě funkce od sebe (Zpětné volání -> Objednat hovor / Přesměrované volání -> Volat).

Karta Nastavení:
V přehledu linek na Účtu by dle mého názoru nemělo být použito označení "ID linky" pro číslo v síti. Číslo v síti bych nazval prostě jen "Linka" nebo bych jej ze seznamu úplně vyhodil, je to pro použití aplikace Buddy celkem zbytečná informace, navíc je uvedena po rozkliknutí v bublině.

Název "ID linky" bych použil pro číslo s ID / CLIP a ideálně by mohlo být v přehledu zobrazováno spíše jméno linky. Takže například takto:

ID linky: 0042070xxxxxxx
Jméno linky: GSM StimpX

Jméno linky: VoIP Stimpx

ID linky: 0042060xxxxxxx
Jméno linky: VoIP brácha
                :

Používám více linek na jednom účtu. Některé linky mají stejné ID (CLIP), obtížněji se pak odlišuje která linka je která a určitě nebudu sám, kdo by se s tímto setkal. Přičemž se zároveň sjednotí názvosloví "ID linky" i se zaškrtávací volbou "Použít ID linky jako číslo volajícího" na kartě Presměrované volání. Domnívám se, že bude méně znalému uživateli pak zřejmé co to ID linky vlastně je, když bude mít označení "ID linky" uvedené i v seznamu Účet na kartě Nastavení.

Za mě to je zatím vše ;-)
avod

Příspěvek od avod »

StimpX píše: úte 28. říj 2025 17:16:38 Název Jednorázové volání je dle mého názoru nepřesné a trochu zavádějící. Funkce by se měla jmenovat podle svého skutečného účelu, tedy Přesměrované volání.

Líbí se mi to, pokud nikdo nepřijde s lepším názvem přejmenuji to.

Za mě by stačilo jednoduše Volání nebo Volat. Každý, kdo používá Odorik, přece ví o co jde. Aplikace je určena k Volání a jestli je to přesměrované nebo ne, je to pořád volání. V jednoduchosti je krása.

xtel

Příspěvek od xtel »

Zkuste prosím zvážit praktickou funkci - kontrola verze a nabídka aktualizace Odorik Buddy, pokud je nová verze.

Buď to může být při spuštění appky nebo klasicky v Nastavení, kde je teď číslo verze, tak tam mít odkaz/tlačítko na kontrolu aktualizace + možnost stažení a automatické provedení instalace aktualizace.

Mám ve svém mobilu pár aplikací, které jsou nahrávány čiště z APK (mimo Google Play i jiné alternativní repozitáře) a většina z nich má nějakou kontrolu aktuálnosti a nabízí provedení aktualizace. Navíc tím jde asi sbírat aspoň základní data, kolik je uživatelů, na jakých verzích... možná i nějaké diagnostické data (verze Androidů, nadstavby atd....)??

Hacker

Příspěvek od Hacker »

xtel píše: čtv 30. říj 2025 10:05:43 Zkuste prosím zvážit praktickou funkci - kontrola verze a nabídka aktualizace Odorik Buddy, pokud je nová verze.

Buď to může být při spuštění appky nebo klasicky v Nastavení, kde je teď číslo verze, tak tam mít odkaz/tlačítko na kontrolu aktualizace + možnost stažení a automatické provedení instalace aktualizace.

Mám ve svém mobilu pár aplikací, které jsou nahrávány čiště z APK (mimo Google Play i jiné alternativní repozitáře) a většina z nich má nějakou kontrolu aktuálnosti a nabízí provedení aktualizace. Navíc tím jde asi sbírat aspoň základní data, kolik je uživatelů, na jakých verzích... možná i nějaké diagnostické data (verze Androidů, nadstavby atd....)??

Zkusím se nad tím zamyslet, jak to udělat. Ideálně by to chtělo server nebo aspoň webové stránky, ze kterých by si aplikace mohla stáhnout aktuální verzi a porovnat ji se svojí verzí. Stejně tak by to mohlo fungovat i pro samotné stažení. uživatele by to přesměrovalo na web v češtině, kde by si APK soubor stáhl ručně v prohlížeči.

Další možností je zveřejnění na F-Droidu, ale i tam je proces schvalování dost otravný a dosah mezi uživateli bude malý. Upřímně, kdo dnes F-Droid vůbec používá?
Co se týče statistik, do toho se mi moc nechce. 😄 Stejně nemám, jak a kde to pořádně testovat. Mám jen dva Android telefony a emulátor v počítači, přičemž oba mobily jsou bez Google služeb a dost osekané kvůli mému pocitu stihomamu.

Kdyby se aplikace dostala na Google Play, tak tam se statistiky sbírají automaticky z telefonů, takže by to bylo vyřešené samo.

Každopádně díky za připomínky! Zkusím se nad tím ještě víc zamyslet, třeba by se ta kontrola verze dala schovat i do nějakého DNS záznamu. Uvidíme.
StimpX píše: čtv 30. říj 2025 1:43:37 Hackere paráda, je vidět, že nejste žádné ořezávátko. Ještě pár "drobností" a Buddy bude user-friendly appka nejen pro letité geeky Odorika.
Tedy rovnou k věci.

TAB Zpětné volání:
Tlačítko "Volat" by dle mého názoru mělo mít název: "Objednat hovor". Ve své podstatě nevolá uživatel, ale ústředna Odorika a uživatel pouze odešle pokyn ústředně (objedná hovor) a ta zavolá zpět. Zároveň by to i srozumitelněji rozlišilo obě funkce od sebe (Zpětné volání -> Objednat hovor / Přesměrované volání -> Volat).

To je z lenosti, to tlačítko co tam je teď je stejné pro obě dvě karty, jen to volá pokaždé něco jiného. Takže předělat to není těžké, ale obávám se že delší text na tom tlačítku způsobí to že bude vypadat divně. Vyzkouším si to a případně to změním.
StimpX píše: čtv 30. říj 2025 1:43:37 Karta Nastavení:
V přehledu linek na Účtu by dle mého názoru nemělo být použito označení "ID linky" pro číslo v síti. Číslo v síti bych nazval prostě jen "Linka" nebo bych jej ze seznamu úplně vyhodil, je to pro použití aplikace Buddy celkem zbytečná informace, navíc je uvedena po rozkliknutí v bublině.

Název "ID linky" bych použil pro číslo s ID / CLIP a ideálně by mohlo být v přehledu zobrazováno spíše jméno linky. Takže například takto:

Jméno linky: GSM StimpX

Jméno linky: VoIP Stimpx

ID linky: 0042060xxxxxxx
Jméno linky: VoIP brácha
                :

Používám více linek na jednom účtu. Některé linky mají stejné ID (CLIP), obtížněji se pak odlišuje která linka je která a určitě nebudu sám, kdo by se s tímto setkal. Přičemž se zároveň sjednotí názvosloví "ID linky" i se zaškrtávací volbou "Použít ID linky jako číslo volajícího" na kartě Presměrované volání. Domnívám se, že bude méně znalému uživateli pak zřejmé co to ID linky vlastně je, když bude mít označení "ID linky" uvedené i v seznamu Účet na kartě Nastavení.

Za mě to je zatím vše ;-)

K tomuto budu potřebovat víc info, poslal jsem soukromou zprávu; nemám to jak vyzkoušet na svém účtu.
avod píše: čtv 30. říj 2025 9:31:55 Za mě by stačilo jednoduše Volání nebo Volat. Každý, kdo používá Odorik, přece ví o co jde. Aplikace je určena k Volání a jestli je to přesměrované nebo ne, je to pořád volání. V jednoduchosti je krása.

Volání na kartu Zpětné volání a Volat na Jednorázový hovor? Takto to myslíš? Ano jednoduchost a minimalismus, přesně to mi dneska chybí.

Odpovědět