Datové balíčky ze SIM karet Odorik
Re: Datové balíčky ze SIM karet Odorik
Naštěstí se objem dat v EU zvyšuje a jednou se snad člověk dočká toho, že tam nebude limit žádný, resp. limit bude kopírovat stejný limit, jako má domácí tarif 
Limity v roamingu určuje velkoobchodní cena - ve vlastní síti je operátorovi relativně jedno, jestli uživatel přenese 1 GB nebo 100 GB - síť už stojí a nemá s tím žádný další přímý náklad. Naopak v roamingu jej každý GB stojí teď cca 1,3 Euro, od ledna 1,1 (https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... mon_limits), aneb za přenesených 100 GB teď operátor zaplatí 130 Euro = ~3200 Kč. Jinde dneska jakž takž dovolujou EU limit na úrovni dvojnásobku paušálu a doufají, že v roamingu nebude trvale a vrátí se jim to v jiných měsících, tj. za 8 Eur je např. 11 GB v EU (a k tomu doma 150-200 GB). Dokud budou velkoobchodní ceny za roamingová data, moc lepší to nebude
Potřebuji levná data pro mobil s malou spotřebou (méně než 200M/měsíc). Někdo v tomto tématu se zmínil o Sparks. Ten má 1G za 3,5$, ale expirace za dva měsíce. Takže jsem napoprvé spotřeboval 38%. Objednal jsem to znovu, ale pak jsem zagooglil a našel https://www.bcengi.com/.
Ti tvrdí, že jednou zakoupená simka neexpiruje a data nepropadnou. Nekupuje se objem dat, ale kredit, který pak ubývá podle země - v ČR 1,41$/G.
Pro mne ideální. Minimální kredit 10$ by mi při nezměněné spotřebě vystačil na rok a třičtvrtě.
Máte s nimi někdo zkušenost?
Ten Sparks fungoval uspokojivě - teď test ukázal ping 68, up 13M, dw 1.7M - pro mé potřeby OK.
Mimochodem, čekal jsem, že ip adresa bude patřit nějakému českému operátorovi, ale ne, má ji zaregistovanou ten Sparks.
Ti tvrdí, že jednou zakoupená simka neexpiruje a data nepropadnou. Nekupuje se objem dat, ale kredit, který pak ubývá podle země - v ČR 1,41$/G.
Pro mne ideální. Minimální kredit 10$ by mi při nezměněné spotřebě vystačil na rok a třičtvrtě.
Ten Sparks fungoval uspokojivě - teď test ukázal ping 68, up 13M, dw 1.7M - pro mé potřeby OK.
Mimochodem, čekal jsem, že ip adresa bude patřit nějakému českému operátorovi, ale ne, má ji zaregistovanou ten Sparks.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Zkušenost se Sparks nemám. Ale pokud se používají data v roamingu, je normální, že se používá ip adrese z rozsahu domovského operátora. Prostě data v roamingu fungují podobně jako VPN, takže když máte SIM od českého operátora, máte českou ip adresu kdekoli po světě. A podobně pokud máte SIM od operátora z USA, budete tak mít jeho ip adresu a latence. Podstatná výhoda to může být v zemích, kde internet nějako omezují, např blokují VoIP i běžné VPN. Jako např. v Egyptě. Je zde předpoklad, že u roamingu to dělat nebudou, protože blokování je určeno především pro domácí uživatele a byla by to pro ně komplikace navíc.
Jinak možnost mít jinou SIM na data je pro současnou nabídku možná jediná spása, protože data nám T-mobile nejspíše jen tak nezlevní. Cena volání pro méně volající nebo ty co to mohou kombinovat s VoIP ujde a data je možné řešit druhou SIM, do budoucna zjevně pro lidi s menší datovou potřebou takovou, co dovede využít regulace roamingu.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Moc pěkně a přesně popsané. Vysvětluje to proč v roamingu běžně "neomezené" data fungovat nebudou (nebo leda nějakou chybou) i když se běžně tvrdí, že data v roamingu stojí stejně jako doma.alfi píše: ↑čtv 27. lis 2025 10:18:51Limity v roamingu určuje velkoobchodní cena - ve vlastní síti je operátorovi relativně jedno, jestli uživatel přenese 1 GB nebo 100 GB - síť už stojí a nemá s tím žádný další přímý náklad. Naopak v roamingu jej každý GB stojí teď cca 1,3 Euro, od ledna 1,1 (https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... mon_limits), aneb za přenesených 100 GB teď operátor zaplatí 130 Euro = ~3200 Kč. Jinde dneska jakž takž dovolujou EU limit na úrovni dvojnásobku paušálu a doufají, že v roamingu nebude trvale a vrátí se jim to v jiných měsících, tj. za 8 Eur je např. 11 GB v EU (a k tomu doma 150-200 GB). Dokud budou velkoobchodní ceny za roamingová data, moc lepší to nebude![]()
Nemám. Používám BNE eSIM, kde sice platím za GB asi o něco málo víc: 2.09€ / GB (taky neexpirující), ale lze si koupit klidně jen ten 1GB, což mi s mou spotřebou (kombinace s ukrajinskou eSIM kartou: https://www.mesec.cz/clanky/datovy-mini ... -v-mobilu/ vystačí možná i na několik let.gada píše: ↑sob 03. led 2026 14:29:11 Potřebuji levná data pro mobil s malou spotřebou (méně než 200M/měsíc). Někdo v tomto tématu se zmínil o Sparks. Ten má 1G za 3,5$, ale expirace za dva měsíce. Takže jsem napoprvé spotřeboval 38%. Objednal jsem to znovu, ale pak jsem zagooglil a našel https://www.bcengi.com/.
Z vyšších cen asi dotují program doporučování, pokud potřebujete víc SIM karet do rodiny, jednu objednáte přes cizího (sleva 3€), další přes svou první: "apply the code: G2KT6DF3 at checkout, and enjoy a € 3 discount on all BNESIM products"
https://shop.bnesim.com/plans/europe/
Také jsem přešel v létě na BNESIM, protože jsem většinu času na Wifi a mobilní data mám jen ne vykrytí, když jsem v pohybu, takže jsem měsíčně mezí 100-250 MB dle situace. Začínal jsem s daty ČR a pak přešel na Evropa (dražší o jeden cent), oboje LifeTime. Přechod mezi ČR a Evropa byl bez výpadku a jak jsem psal v jiném vláknu, je to rychlejší (5G kde je k dispozici), lepší pokrytí (Vodafone nebo O2) a nic nepropadne. Na minusové straně je francouzská IP, trochu větší latence, poplatek 1 EUR při reinstalaci eSIM na jiný telefon (na stejný je to zdarma) a menší pakety s daty, protože se to celé tuneluje ven. Telefon bez problémů zvládá přepínání mezi oběma SIMkami, takže mohu za jízdy navigovat a i mobilně telefonovat, ale většinou používám VoIP přes data.
Taky používám BNESIM. Zakoupil jsem 31.7.2025 10 GB neomezená exspirace pro Evropu za 18,90 EUR. Zatím jsem spotřeboval 1,74 GB, takže počítám, že dva roky mi to vydrží. Esim používám jen pro navigaci a když nutně potřebuji mimo wifi, což se zase tak často nestává. Dřív jsem měl v mobilu polský T-mobile, kde mne stál 1GB sice jen 5 Zl. ale na 30 dnů, a nikdy jsem nebyl schopen to vyčerpat.