Podpora volání přímo z webového prohlížeče

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Cameron Howe

Re: Podpora volání přímo z webového prohlížeče

Příspěvek od Cameron Howe »

Děkuji za odpověď,
To moje testování sahá už asi taky roky zpátky, nejsem firma, jen si s tím hraji (ale možnost nechat to testovat nějakou menší firmou teoreticky je, kdyby to fungovalo), a kódů bylo více, můžete klidně otestovat s tím sipml5, co tady máte, jinde mám toho také klon, ale má děsný kód, teď mám aktuálně něco narychlo postaveno na JsSIP, ale vše dopadlo stejně: nikdy žádný hovor zpět na browser netrefil (volání z browseru bylo naopak vždy v pořádku), a po větším experimentování nyní to vypadá, že je to pravděpodobně tím nastavením ws SIP serveru u Vás - a napadlo mne totéž, že si asi budu muset zřídit vlastní ws SIP server (teda se to nejdříve naučit :-))
Mohu sesbírat podrobnosti, ale INVITE na browser nepřijde, i když (podle všeho zkoumání) vše vypadá, jak by mělo.
Nevím, jaký server aktuálně používáte, ale s pomocí AI jsme skončili u rad typu...
Asterisk/FreePBX (PJSIP): Ensure rewrite_contact=yes and force_rport=yes are set for that transport/endpoint. This tells Asterisk to ignore what the browser says its IP is and just send data back to where the packet actually came from.
Kamailio: Ensure you are using the nathelper module and calling fix_nated_register() and add_contact_alias().
...aby packety trefovaly na otevřený websocket, na mé straně už nějak nebylo co testovat.
S registrací ani zavíráním ws problém není - případně dejte vědět, co byste chtěli sesbírat (komunikace po ws, registrace SIP zařízení co je ve web rozhraní, ...?) - to hlavní, co vůbec nepřichází, neseberu.
lokální IP unknown (web zařízení) - asi pro browser (chrome) nedopadne jinak
protokol zobrazuje UDP - asi také OK, víc než otevřený websocket nevyřeším, zbytek je na serveru
V podstatě by stačilo vědět, jestli se jakkoli přes ten ws SIP server dovoláte na browser (s tím aktuálním nastavením Vašeho serveru, bez ohledu na klienta).
Přeji hezký večer a děkuji za pomoc.

P.S.
Jinak marně čekám na odpověď, říkám si, že určitě máte lepší věci na práci, a ona tu dávno je! Ale možná to má nějakou spojitost s tím, že ten dotaz musel být odeslán skrz web proxy (moje IP je u Vaší 3rd party střídavě na blacklistu, za mne nevinně, a nejde mi proto vůbec odeslat dotaz do fóra, ale moc s tím nenadělám, neb na to hádám běží půlka vesnice, spíš celá), a koukám na datum
čtv 01. led 1970 14:03:06 - což bude asi ten důvod, proč mi nepřišlo upozornění na odpověď? :-)

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Příchozí hovory na wss by neměl být problém zprovoznit. Možnost volat přímo z webových stránek je určitě velká výhoda.
Problematické nám přišli spíše implementace webrtc SIP klientů, tedy aby fungovaly spolehlivě vždy a všude. Ale určitě to jde vyřešit. Jen jsme k tomu neměli dostatek času a také se moc nevyznáme v javascriptu na kterém je to založeno. Nyní je výhoda, že je možné se radit s umělou inteligencí.

Pro převod z wss na běžný sip používám sip proxy kamailio. Ale to není pro běžného uživatele vhodné, protože se hodně složitě konfiguruje. Kamailio je vhodné spíše pro větší operátory (dneska i mobilní), protože zvládne hodně velkou zátěž.

Pro začátečníka je určitě přívětivější zkusit třeba Asterisk.

Jinak to že fórum blokuje občas ip adresy regulerních zákazníků víme. Bohužel ale ochranu vypnout nemůžeme, protože jinak boti spamerů, co generují texty pomocí umělé inteligence jednou naplno.

kovik

Příspěvek od kovik »

Dobrý den,
provedl jsem několik úprav. Příchozí hovor mi nyní přes námi hostované SIPML5 dorazí, ale prosím upravte registraci tak, aby bylo v polích Public Identity* i Realm* uvedeno sip2.odorik.cz (místo sip.odorik.cz).
Odpovědět