Převod tel. čísel od Mikrotechu k Odoriku

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
vlazy

Převod tel. čísel od Mikrotechu k Odoriku

Příspěvek od vlazy »

Zjistil jsem, že moje tel. číslo 910082XXX které jsem používal u Mikrotechu už bylo nastavené u Odoriku tak jak jsem to chtěl. Vidím ho po přihlášení se do Odorik.cz. Pokud telefonuji přes VoIP od Odoriku tak volanému se to číslo 910082XXX zobrazí jako číslo volajícího což je v pořádku. Když ale z mobilu chci telefonovat na toto číslo tak se dovolat nejde a je krátce slyšet obsazovací tón a ukončí se to. Předpokládal jsem, že na toto tel. číslo se dá i dovolat. Je třeba ještě někde něco nastavit tak aby se dalo na toto číslo i dovolat? V nastavení linky vidím, že mi tam přibyly nějaké nové další údaje, tak jak je to vidět červeně orámované na přiloženém obrázku, ale nevím k čemu to slouží. Je to třeba ještě někde nastavit? Budu rád když mi to někdo vysvětlí, protože já se v tom příliš nevyznám.

Přílohy
NASTAVENI - ODORIK.jpg
NASTAVENI - ODORIK.jpg (198.32 KiB) Zobrazeno 3990 x
Naposledy upravil(a) vlazy dne čtv 19. úno 2026 23:50:04, celkem upraveno 1 x.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Převod tel. čísel od Mikrotechu k Odoriku

Příspěvek od xsouku04 »

Příchozí hovory z mobilních sítí by měly začít fungovat během pondělí. 

Bohužel když si naše nové rozsahy dáme pod vlastní OpID, tak to samo nezačne fungovat. Bude zjevně nutná ruční oprava u všech velkých operátorů.

Proto to raději necháváme na pondělí, protože takto hrozí, že by to celý víkend nefungovalo ani na mikrotech.cz ani na odorik.cz.

Ta další doména je tam proto, aby u většiny zařízení nebylo nutné měnit nastavení. Měly by fungovat stejné údaje jako fungovaly u Mikrotechu.cz.  Tedy fungovat by měly všechny nám známé domény, které používal mikrotech. Např. ustredna.mikrotech.cz . Tedy pokud pan Mencner v neděli večer správně nasměruje svoji doménu ustredna.mikrotech.cz  naši doménu sip2.odorik.cz jak je v plánu.

Kdo chce mít jistotu, nebo zařízení nastavuje znovu, je lepší použít naše přihlašovací údaje, tedy šestimístné přihlašovací jméno a námi vygenerované heslo. Není totiž známo, jak dlouho (počítáno v letech) bude doména ustredna.mikrotech.cz správně fungovat.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

xsouku04:
Děkují za vysvětlení. Trochu mám ale v těch SIP adresách a heslech zmatek. Kterou SIP adresu bych si měl v telefonech nastavit tak aby to dobře fungovalo, sip.odorik.cz, voip.za200.cz nebo sip2.odorik.cz a nebo by to mělo fungovat s kteroukoliv z těch SIP adres? Také které heslo použít, protože nyní tam vidím 2 různé hesla? Snad v pondělí to bude fungovat bez problémů tak jak by mělo tj. i pro příchozí hovory.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pro bývalé užvatele Mikrotechu je možné dvojí SIP přihlášení. Funguje původní sip přihlašovací jméno a heslo a všechny domény, které používal mikrotecch. Tyto přihlašovací údaje je možné vidět v menu "Nastavení účtu"->"Vlastní domény ...". Je to tak proto, aby vše fungovalo bez nutnosti měnit nastavení VoIP zařízení. Doména je tam vidět jen voip.za200.cz přestože fungují všechny domény, které používal mikrotech.

Pokud ale nastavujete VoIP zařízení znovu, můžete tyto alternativní jména a hesla smazat a použít šestimístné číslo linky a vygenerované heslo a doménu sip.odorik.cz jako všichni ostatní uživatelé odoriku.

Nyní se snažíme, aby začala v pondělí fungovat čísla z rozsahů vnucených nám a čísla už jednou portována v pondělí. Jestli se to povede, není úplně jisté. Pokud ano, obešleme všechny zákazníky.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

xsouku04:
Děkují za doplňující vysvětlení. Pokud jsem to dobře pochopil tak pokud mám nyní v telefonech nastavenou SIP doménu sip.odorik.cz tak nemusím nic měnit a mělo by to tak i nadále fungovat.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vlazy píše: pát 20. úno 2026 12:28:09 xsouku04:
Děkují za doplňující vysvětlení. Pokud jsem to dobře pochopil tak pokud mám nyní v telefonech nastavenou SIP doménu sip.odorik.cz tak nemusím nic měnit a mělo by to tak i nadále fungovat.

Ano přesně tak, je to ta lepší varianta. Ty možnosti navíc jsou tam pro lidi, kteří přechází z Mikrotech.cz a je pro ně problém měnit nastavení svého VoIP zařízení. Těm by to mělo fungovat samo bez změny nastavení. Ale není nutné to využít. Lepší je použit Odorik způsob, který funguje u daných linek paralelně k tomu mikrotešímu. Náš SIP rozpozná způsob podle použité domény. Pokud VoIP zařízení použíje nějakou mikrotech doménu, jako např.  ustredna.mikrotech.cz, tak se použije mikroteší jméno a heslo.  Pokud se použije doména sip.odorik.cz,  sip1.odorik.cz nebo sip2.odorik.cz nebo ip adresa, tak se očekává přihlašovací údaje běžné pro Odorik.cz.  Ta funkce vlastní doména je dlouhodobá, vyzkoušená ale málo vyuížívaná funkce odoriku, užitečná  může být např. při stěhování mezi vlastní/jinou ústřednou a Odorik.cz. Jiná doména zlepší též bezpečnost, protože útočník jiné domény nezná. A kromě sip jména a hesla musí znát i správnou doménu. Heslo lze pak volit libovolné a reálné riziko uhádnutí útočníkem je menší.  Jet také možné mít vlastní ústřednu, ale kdyby se polámala, tak nasměrovat vlastní doménu na sip.odorik.cz a obejít se bez vlastní ústředny. Nastavovat, desítky či dokonce stovky VoIP zařízení znovu při změně je dost otravné.

vlazy

Příspěvek od vlazy »

Tak zjišťuji, že nyní už funguje i volání na tel. číslo u Odoriku. Zkoušel jsem z mobilu telefonovat na 910082XXX což by mělo být u Odoriku a všechny VoIP telefony v počítači i na mobilu se kterými jsem to zkoušel mi hlásí příchozí hovor. Zároveň jsem zkoušel telefonovat přes VoIP od Mikrotechu a tam to také ještě funguje v jejích VoIP síti. Když tam telefonují např. na číslo 77 tak mi to hlásí stav kreditu u Mikrotechu. To tak zůstane a bude to stejné tel. číslo plně fungovat jak ve VoIP síti Odoriku tak i v síti Mikrotechu pro tel. čísla z jejích VoIP sítě? Předpokládal jsem, že pokud Mikrotechu byla odebrána licence a tel. čísla jim byly odebrané a byly převedené k jiným operátorům tak tím i jejích VoIP se ukončí a přestane fungovat. Pan Mencner ještě stále si asi neoprávněně účtuje měsíční poplatek 1,21 Kč Mikrotechu za tel. čísla které mu už dávno kvůli odebrání nepatří. Alespoň se tak stalo na konci ledna 2026.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vlazy píše: ned 22. úno 2026 9:52:48 Tak zjišťuji, že nyní už funguje i volání na tel. číslo u Odoriku. Zkoušel jsem z mobilu telefonovat na 910082XXX což by mělo být u Odoriku a všechny VoIP telefony v počítači i na mobilu se kterými jsem to zkoušel mi hlásí příchozí hovor. Zároveň jsem zkoušel telefonovat přes VoIP od Mikrotechu a tam to také ještě funguje v jejích VoIP síti. Když tam telefonují např. na číslo 77 tak mi to hlásí stav kreditu u Mikrotechu. To tak zůstane a bude to stejné tel. číslo plně fungovat jak ve VoIP síti Odoriku tak i v síti Mikrotechu pro tel. čísla z jejích VoIP sítě? Předpokládal jsem, že pokud Mikrotechu byla odebrána licence a tel. čísla jim byly odebrané a byly převedené k jiným operátorům tak tím i jejích VoIP se ukončí a přestane fungovat. Pan Mencner ještě stále si asi neoprávněně účtuje měsíční poplatek 1,21 Kč Mikrotechu za tel. čísla které mu už dávno kvůli odebrání nepatří. Alespoň se tak stalo na konci ledna 2026.

U části čísel ještě Mikrotechu fungovaly příchozí  hovory, tedy byla by škoda to předčasně vypínat, jen by tím byla ještě větší škoda.  Nyní to budou moci vypnout a předpokládám, že to také vypnou.
vlazy

Příspěvek od vlazy »

xsouku04 :
Mne u Mikrotechu nefungují příchozí a odchozí hovory už asi od prosince 2025 nebo možná i dříve a nefunguje mi to ani nyní. Fungují mi pouze odchozí hovory z mého nomadického tel. čísla v rámci sítě Mikrotech. Jestli fungují i příchozí hovory na to moje tel. číslo v rámci VoIPu od Mikrotech to nevím, protože to nemám jak zkontrolovat. Pokud zkouším telefonovat z mobilu na to moje tel. číslo a mám aktivní pouze telefon s VoIPem od Mikrotechu tak se dovolat nejde. Příliš nechápu jak může jedno stejné tel. číslo fungovat u dvou různých VoIP operátorů.

Trochu mne překvapilo, že když zkouším z VoIPu od Odoriku telefonovat na moje mobilní tel. číslo tak se mi jako číslo volajícího zobrazí moje mobilní tel. číslo což mi samozřejmě vyhovuje. Zobrazuje se mi to takto i přes to, že u Odoriku nemám nastavené CLIP pro moje mobilní tel. číslo. Byl bych rád kdyby mi to tak zůstalo i do budoucna a s časem se to nezrušilo. Předpokládám, že je to asi proto, že u Mikrotechu jsem měl nastavené toto zobrazování mobilního tel. čísla volanému i když to tam ne vždy spolehlivě fungovalo a nyní se to asi nějak přeneslo i k Odoriku.

Příliš nechápu jak pan Mencner a jeho firma Mikrotech může stále provozovat VoIP služby když mu na to byla ČTÚ zrušená licence a provozovat i tel. čísla které mu už nepatří, protože mu byly odebrané a přidělené jiným operátorům. Také stránky Mikrotechu normálně beze změny fungují a to i s nabídkou a možnosti registrace do jejích VoIPu. Nedokážu to posoudit, ale připadá mi to, že to vše pan Mencner provozuje asi už dávno nelegálně.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

vlazy píše: ned 22. úno 2026 16:32:34 xsouku04 :
Mne u Mikrotechu nefungují příchozí a odchozí hovory už asi od prosince 2025 nebo možná i dříve a nefunguje mi to ani nyní. Fungují mi pouze odchozí hovory z mého nomadického tel. čísla v rámci sítě Mikrotech. Jestli fungují i příchozí hovory na to moje tel. číslo v rámci VoIPu od Mikrotech to nevím, protože to nemám jak zkontrolovat. Pokud zkouším telefonovat z mobilu na to moje tel. číslo a mám aktivní pouze telefon s VoIPem od Mikrotechu tak se dovolat nejde. Příliš nechápu jak může jedno stejné tel. číslo fungovat u dvou různých VoIP operátorů.

Trochu mne překvapilo, že když zkouším z VoIPu od Odoriku telefonovat na moje mobilní tel. číslo tak se mi jako číslo volajícího zobrazí moje mobilní tel. číslo což mi samozřejmě vyhovuje. Zobrazuje se mi to takto i přes to, že u Odoriku nemám nastavené CLIP pro moje mobilní tel. číslo. Byl bych rád kdyby mi to tak zůstalo i do budoucna a s časem se to nezrušilo. Předpokládám, že je to asi proto, že u Mikrotechu jsem měl nastavené toto zobrazování mobilního tel. čísla volanému i když to tam ne vždy spolehlivě fungovalo a nyní se to asi nějak přeneslo i k Odoriku.

Příliš nechápu jak pan Mencner a jeho firma Mikrotech může stále provozovat VoIP služby když mu na to byla ČTÚ zrušená licence a provozovat i tel. čísla které mu už nepatří, protože mu byly odebrané a přidělené jiným operátorům. Také stránky Mikrotechu normálně beze změny fungují a to i s nabídkou a možnosti registrace do jejích VoIPu. Nedokážu to posoudit, ale připadá mi to, že to vše pan Mencner provozuje asi už dávno nelegálně.

Vaše mobilní číslo to neukazuje, nejspíše ale máte to 910 číslo uloženo v mobilu a tak se to jen zdá. Že Mikrotechu stále alespoň něco funguje, je dobře, části lidí fungovaly příchozí hovory až do posledního dne. Podle mne je Mikrotech.cz příklad vyhoření, kdy před sebou někdo valí obrovskou kouli, až už pak najednou nemůže a přestane komunikovat. I když žádný záměr někomu dělat škodu tam nikdy nebyl. A právě proto, aby nebyly škody ještě větší, to nevypíná.

Odpovědět