Push notifikace a Linphone

Programy, které slouží k volání přes internet z počítače nebo chytrých mobilů.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Push notifikace a Linphone

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: pon 13. dub 2026 11:22:41 Sám používám Linphone 6.0.23, tohle je fork z 6.1, která ještě není oficiálně vypuštěná, takže asi některé problémy (třídění kontaktů dle Příjmení nelze uložit) plynou od originálu. Také volba UDP/TCP/TLS je při založení účtu, ale už není v nastavení. 

Nejdříve jsem zkusil sip2.odorik.cz. to zhavarovalo, tak jsem vrátil sip.odorik.cz, ale v registrovaných zařízeních bylo vidět totoO1.jpg
po chvíli ale zůstaly jen dvě registrace, pouze přes UDP
 O2.jpg
Vy ale nepoužíváte tu push proxy, ale telefon se hlásí přímo k nám.   Opravil jsem předchozí můj příspěvek.

jadu

Příspěvek od jadu »

To bych neřekl, Odorik-Linphone je na 81.31.45.57
o3.jpg
o3.jpg (29.92 KiB) Zobrazeno 88 x
což odpovídá Vaší proxy

Pinging linphone.odorik.cz [81.31.45.57] with 32 bytes of data:
Reply from 81.31.45.57: bytes=32 time=15ms TTL=56

je pravda, že jsem nemusel IP adresu v předchozím příspěvku mazat, ale je to už takový zvyk.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: pon 13. dub 2026 12:35:21 To bych neřekl, Odorik-Linphone je na 81.31.45.57o3.jpg
což odpovídá Vaší proxy

Pinging linphone.odorik.cz [81.31.45.57] with 32 bytes of data:
Reply from 81.31.45.57: bytes=32 time=15ms TTL=56

je pravda, že jsem nemusel IP adresu v předchozím příspěvku mazat, ale je to už takový zvyk.

SIP2 jsem netestoval.  Lepší je používat UDP, protože TCP spojení (TLS) nám záhadně padá a není možné se pak registrovat na delší dobu jako několik dní. Muselo by tam být něco co to spojení hlídá a znovu nahazuje. Vypadá to jako by na sip.odorik.cz byla natvrdo výjimka pro používání UDP.  Telefon se ale na proxy může registrovat přes TLS, není to problém neb nešifrovaně je to jen v rámci jedné police v serverovně. Při komunikaci push proxy a telefon se dále používá TLS.

Pokud je tam ta registrace zdvojená, vadit by to ničemu nemělo. Důležité je, aby vám spolehlivě fungovaly příchozí hovory.

Co bych asi měl ještě otestovat je, jak se to vypořádá se změnou ip adresy. Např. přechod z mobilního připojení na wifi a obráceně. Ale předpokládám, že to má linphone vyřešené.

jadu

Příspěvek od jadu »

Změna IP adresy je OK, testoval jsem. Zatím jsem měl pár příchozích hovorů i některé jsem si zkušebně zkusil sám na sebe a vždy to zvonilo.
TLS mám u Linphone bez push proto, že to je jediný způsob, aby spojení neumřelo ne mobilních datech ne TimeOut. Pokud je/bude funkční push, bude to pak jedno.

jadu

Příspěvek od jadu »

Aplikace, na rozdíl od originálního Linphone, nemá v menu Ukončit aplikaci. Takže jediný způsob je přes Vynutit ukončení. Důsledek je, že v rozhraní linky je stále vidět přihlášená aplikace, což už není pravda.

rikudou

Příspěvek od rikudou »

Já to tam normálně vidím, levé menu, úplně dole.
jadu

Příspěvek od jadu »

rikudou píše: pon 13. dub 2026 17:37:56 Já to tam normálně vidím, levé menu, úplně dole.

Ve standardním Linphone to také vidím, protože mám zapnuto Udržet aplikaci aktivní pomocí služby. U Odorik verze, která má toto vypnuté a využívá push notifikaci, není v hamburger menu volba Ukončit aplikaci k dispozici. Asi to je obecná vlastnost Linphone, nevím. Ale z uživatelského hlediska by se ukončení i u push notifikací hodila. Už třeba proto, že při ukončení se odregistruje. Bez toho tam je na 3 dny nastavená registrace; ostatně bude zajímavé zjistit, co se stane po těch 3 dnech, jestli se registrace obnoví a která z nich. Už teď tam mám ze dnešek tři.

Naposledy upravil(a) jadu dne pon 13. dub 2026 18:55:40, celkem upraveno 1 x.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Já mám dva telefony. Na jednom tam ta volba je a na druhém nikoli.  
Na tom, který jsem instaloval Odorik Linphone v neděli tam ta volba je. Na tom, který jsem instaloval dříve volba není. 
Možná jsou to dvě různé verze?

rikudou

Příspěvek od rikudou »

jadu píše: pon 13. dub 2026 18:49:13Asi to je obecná vlastnost Linphone, nevím.

Jo, to bude ono, já mám tu službu na pozadí zapnutou i u Odorik Phone. Asi tam to tlačítko můžu přidat i tak, to by nemělo vadit.

Edit: upraveno: https://drive.proton.me/urls/D40BCWJK0C#cSpgKdPQj57h
jadu

Příspěvek od jadu »

rikudou píše: pon 13. dub 2026 20:39:42Jo, to bude ono, já mám tu službu na pozadí zapnutou i u Odorik Phone. Asi tam to tlačítko můžu přidat i tak, to by nemělo vadit.

Děkuji, ale asi něco dělám špatně, Ukončit aplikaci stále v menu nemám; stáhl jsem nové apk, pustil jeho instalaci, potvrdil aktualizaci a zkusil.

Jen se obávám, aby těch změn nebylo moc. Nemám představu, jak je náročné je všechny postupně propagovat do následujících verzí, které budou. 6.1. je alpha, pak bude ještě několik beta verzí a pak opravy ve stabilním release. Aby se to dalo jednoduše vždy přenést.

Odpovědět