Push notifikace a Linphone

Programy, které slouží k volání přes internet z počítače nebo chytrých mobilů.
Odpovědět
jadu

Re: Push notifikace a Linphone

Příspěvek od jadu »

Zhodnocení testování Push notifikací (Alfa verze)

Spolehlivost a odezva:
Push notifikace zatím fungují skvěle, aplikace zazvonila při každém pokusu. Oproti trvale běžící službě na pozadí je tam sice drobné zpoždění (řekněme, že první zazvonění proběhne "naprázdno" a telefon se naplno ozve až při druhém), ale v praxi je to zanedbatelné.

Spotřeba baterie: Zatímco při běžném provozu aplikace pomocí aktivní služby (aby se neodpojila) je spotřeba kolem 5-10 % za den (což je sice slušné, ale stále měřitelné), s využitím Push notifikací je vliv na baterii dle očekávání prakticky nulový. Aplikace může být v pohotovosti nonstop, aniž by to uživatel na výdrži telefonu pocítil.

Uživatelský pohled a nasazení: Z pohledu běžného uživatele je řešení plně nasaditelné a použitelné. Pokud bude zajištěna hladká aktualizace ze současné alfy na budoucí stabilní release Linphonu, nevidím důvod s nasazením otálet.

Podněty k nastavení:
  • Konfigurace: Zvážil bych vrácení některých voleb v nastavení, zejména možnost manuální volby UDP/TCP/TLS.
  • Ukončení aplikace: U push řešení v podstatě nevadí, že aplikaci nelze "natvrdo" ukončit, dává to v této architektuře smysl.
Závěr: Zavedení vlastního Flexisipu na HW Odorika vidím jako velký přínos a další posun v kvalitě služeb (které jsou už tak na vysoké úrovni). Jako ideální cílový stav se jeví provoz vlastního serveru a případně i vydání brandované aplikace přímo na Google Play.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: stř 15. dub 2026 10:03:40
  • Konfigurace: Zvážil bych vrácení některých voleb v nastavení, zejména možnost manuální volby UDP/TCP/TLS.

Tady bych to měl ještě vysvětlit. Aplikace používá TLS na komunikaci se svým registrar push proxy a outbound proxy. Přes něj jdou všechny hovory.  Tedy kdyby vás chtěl někdo odposlouchávat na wifi, není to možné. Tedy hovory jsou šifrovány v pořádku.  Jediné kde se TLS nepoužívá je mezi tím proxy a sip.odorik.cz. Proto TLS není vidět výpisu registrací u linky. Ale je to komunikace jen v rámci jedné police v serverovně, tedy nemá to žádné bezpečnostní dopady. Samotný hovor i komunikace telefonu zůstává šifrovaná v té nejzanitelnější části a to je přes wifi, případně mobilního operátora šmíráka.

V telefonu si můžete volit jestli chcete UDP/TCP/TLS, na to co uvidíte u linky to nemá vliv. Tam bude vždy UDP.  UDP je vhodnější na velmi dlouhé registrace jako několik dní. U TCP/TLS hrozí, že se spojení rozpadne a tím se registrace předčasně zruší a telefon by byl pak nedostupný. Máme tam zjenvě něco špatně, že TCP rozpadá dříve, ale i kdyby to tak nebylo, TCP se může rozpadnout např. restartem sip.odorik.cz, prostě používání UDP je lepší a spolehlivější a nemá to vliv na bezpečnost.

Je to dobré, část lidí by se nyní nemusela pořizovat vůbec VoIP telefon (nebo menší počet) a hovory by mohli vyřizovat z mobilu.

jadu

Příspěvek od jadu »

Mám na mysli některá nastavení týkající se linky, takže změna je možná jen tak, že se účet smaže a zadá znova (Odorik Phone / Linphone) 
L1.jpg
L1.jpg (17.61 KiB) Zobrazeno 39 x

L2.jpg
L2.jpg (17.1 KiB) Zobrazeno 39 x

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Já to měnit mohu, ale možná je to tím, že nemám úplně tu poslední verzi. V každém případě nemělo by být nutné něco měnit, pokud nebude mít někdo nějaké potíže.

Provedl jsem update na nejnovější verzi a stále editovat nastavení linky mohu. Ale nepotřebuji.

jadu

Příspěvek od jadu »

xsouku04 píše: stř 15. dub 2026 14:39:16 Provedl jsem update na nejnovější verzi a stále editovat nastavení linky mohu. Ale nepotřebuji.

Máte poslední verzi Odorik phone a máte k dispozici třeba volbu Transport? Já nikoliv.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

V nové verzi tu volbu také nemám, ale neznepokujeje mne to. Jestli to ale nebude tím, že SIP uri transport definuje. Takže další volba je nadbytečná, mohli by si sip uri protiřečit.
Krom toho vypadá, že je to špatně přeloženo do češtiny. URL adesa SIP proxy serveru je v angličtině. Registrar URI.  "Registrar" je  podle mne jen na registraci, nelze to v překladu vypustit. Outbound proxy server bych také nepřekládal, je to zvláštní druh proxy serveru, přes který jdou odchozí hovory, ale není to ten hlavní sipový server. Hlavní server je uveden v "SIP address": sips:300160@sip.odorik.cz .  (To SIPS na začátku znamená, že má být použito TLS. To je ale na proxy schválen vypnuto. Sip2 be zjevně fungovala dobře s řetězcem sip:300160@sip2.odorik.cz . Mohu vyzkoušet.
Je neuvěřitelné jak to někteří tvůrci programu dovedou zkomplikovat. Pro běžného uživatele je lepší na to vůbec nešahat a nastavit si linku přes QR kód. Vyznat se v tom dá těžko.

jadu

Příspěvek od jadu »

Tak já tam mám
sips:linphone.odorik.cz
nic o lince ani o sip či sip2@odorik.cz. To tam bylo předvyplněné a neměnil jsem to. Zadával jsem účet ručně, načtení QR mi nový účet nezaloží, ale zmodifikuje existující, což není dobrá varianta.
O lince a sip.odorik.cz se hovoří jen na první stránce účtu, ale tam se nedá nic měnit, jen je možné to zkopírovat do schránky. Změna sip serveru by měla být v Pokročilé, ale tam je již zmíněný sips:linphone.odorik.cz
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: stř 15. dub 2026 19:54:07 Tak já tam mám
nic o lince ani o sip či sip2@odorik.cz. To tam bylo předvyplněné a neměnil jsem to. Zadával jsem účet ručně, načtení QR mi nový účet nezaloží, ale zmodifikuje existující, což není dobrá varianta.
O lince a sip.odorik.cz se hovoří jen na první stránce účtu, ale tam se nedá nic měnit, jen je možné to zkopírovat do schránky. Změna sip serveru by měla být v Pokročilé, ale tam je již zmíněný sips:linphone.odorik.cz

sips: linphone.odorik.cz   znamená, že se použije TLS.    sip:linphone.odorik.cz by znamenalo udp  a TCP by šlo zapsat jako sip:linphone.odorik.cz;transport=tcp

Že není možné měnit sips:300160@sip.odorik.cz je podivná vlastnost Linphone. Linphone je trochu zvláštní, ale funguje. A hlavně běžný uživatel na tyto volby nebude muset nikdy měnit. Prostě to doufám bude vždy fungovat. A pokud ne, dám mu aby zkusil jiný QR kód.

jadu

Příspěvek od jadu »

Já jsem to u verze 6.0 nahlásil jako chybu a bylo mi řečeno, že to je naschvál, že se to dá editovat v Pokročilých nastavení. Pokud se nepoužije push, tak  tam, kde je teď
je editovatelné
linka@sip.server
a tam jsem si také přehozoval sip.odorik.cz na sip2.odorik.cz. Když to ale jede přes linphone.odorik.cz, tak ta možnost nyní není k dispozici.
rikudou

Příspěvek od rikudou »

Asi novinka z alfy. Je-li zájem, můžu to backportovat do současné prod verze, byť jsem doufal, že se tomu vyhnu.
Odpovědět