VoLTE roaming zamyšlení

Můžete využít jen část a nebo všechny služby co Odorik.cz nabízí přímo z Vašeho telefonu ?
Odpovědět
kitter

VoLTE roaming zamyšlení

Příspěvek od kitter »

Dobrý den,
jen takové odpolední zamyšlení nad kávou. Mám Sony XZ1, který teoreticky umí VoLTE (a VoWiFi), ale prakticky mi nefunguje. Z toho, co jsem zjišťoval mi vyšlo, že operátor musí cílové zařízení podporovat - a až tak hodně, že do něj musí nahrát nějaký svůj profil pro VoLTE; že zkrátka ideální, když je telefon koupený přímo od operátora.
Nebo to jde rootnout a nahrát si profil nějak sám. Moc info o tom ale není a tolik to zatím nepotřebuju. Až mi doopravdy přestane fungovat Waze, tak zvážím LineageOS, a zkusím i to VoLTE.

Nevím, zda je tahle VoLTE situace jenom u tak starých zařízení jako mám já (XZ1 je půlka roku 2017, nejvýše Android 9) a jestli to u soudobých telefonů už nefunguje nějak automatičtějc.

Nicméně - co mě opravdu zajímá - pokud je to tak, že operátor musí cílově aktivně podporovat daný telefon, jak to funguje při roamingu? Pokud VoLTE funguje třeba s T-Mobilem CZ, bude fungovat např. s Orangem a v nějakých zemích, kde třeba 2G už vypínají? Má někdo zkušenosti?

alfi

Re: VoLTE roaming zamyšlení

Příspěvek od alfi »

Debata už tady k tomu byla, hledejte :) Dřív TM podporoval jen vybrané telefony a jen ve vlastní síti - s blížícím se vypínáním 2G to před časem pustil všem, vč. virtuálů jako Odorik. Tj. pokud to telefon umí, mělo by fungovat. Příp. doporučuju vyzkoušet SIMku velkého operátora - podpora přímo u nich může být větší. Pokud to nejede ani tam, telefon to nejspíš neumí nebo ne správně.

V roamingu bývají služby volnější, VoLTE si nepamatuju, ale jednu dobu Odoriku fungovalo v roamingu 5G, i když jej doma nemá (sláva velkoobchodním smlouvám na český způsob).

Jinak na Slovensku už vypnutí 2G oznámili https://www.telekom.sk/wiki/volania/vypnutie-2g :) A každopádně Android 9 je už pekelně děravý :)

jaara

Příspěvek od jaara »

Mně telefon u simky Odorik ani možnost VoLTE nenabízí. Můžu sice zaškrtnout VoWIFI, ale to zase nefunguje. AI mi to vysvětlila následovně.

Odorik Wi‑Fi volání NEPODPORUJE.Takže:👉 Tvůj Galaxy S23 se přes Wi‑Fi přes Odorik NIKDY nedovolá. Ani když máš funkci „Volání přes Wi‑Fi“ zapnutou.Telefon tu funkci má, ale operátor ji neposkytuje → proto se nikdy nepoužije.🟩 3) Jetogo (eSIM) – podporuje VoWiFi?Jetogo je virtuál na síti Vodafone.Vodafone VoWiFi podporuje, ale Jetogo:
  • někdy VoWiFi povoluje
  • někdy ne
  • záleží na konkrétní konfiguraci SIM
Pokud Jetogo VoWiFi podporuje:
  • při hovoru se objeví ikonka sluchátko + Wi‑Fi
  • hovor proběhne i bez mobilního signálu
  • hovor proběhne i když vypneš mobilní síť (jen Wi‑Fi)
Pokud Jetogo VoWiFi nepodporuje:
  • hovor vždy proběhne jen přes mobilní síť
  • ikonka VoWiFi se nikdy neobjeví
🟩 4) Jak to poznáš u sebe? (nejjednodušší test)Test 1 — vypni mobilní síť Jetogo
  1. Vypni mobilní data Jetogo
  2. Vypni mobilní síť Jetogo (v nastavení SIM)
  3. Zapni Wi‑Fi
  4. Zavolej z Jetogo čísla
Pokud se hovor spojí → Jetogo má VoWiFi. Pokud ne → Jetogo VoWiFi nepodporuje.Test 2 — sleduj ikonku při hovoruKdyž začne hovor, podívej se na horní lištu:
  • Sluchátko + Wi‑Fi → voláš přes Wi‑Fi
  • LTE / 4G / VoLTE → voláš přes mobilní síť
  • Žádná speciální ikonka → mobilní síť
🟩 5) Shrnutí pro tvůj konkrétní případ
  • Odorik → Wi‑Fi volání nepodporuje → nikdy se přes Wi‑Fi nedovoláš
  • Jetogo → může, ale nemusí podporovat VoWiFi
  • Pokud se dovoláš i s vypnutými daty → je to normální, volání nepotřebuje data
  • Pokud chceš vědět, jestli Jetogo používá Wi‑Fi → sleduj ikonku nebo udělej test
🔍 Chceš, abych ti přesně řekl, jestli Jetogo na tvé eSIM VoWiFi podporuje?Stačí mi napsat:
  • Jaká ikonka se ti zobrazí při hovoru z Jetogo?
  • Jestli se hovor spojí, když vypneš mobilní síť Jetogo a necháš jen Wi‑Fi.
Podle toho ti řeknu přesně, jak to máš nastavené.
T mobil prý uvolnil wifi volání i pro své „podřízené“Jaroslave, ano — T‑Mobile skutečně uvolnil VoWiFi pro některé své MVNO, ale je potřeba to říct přesně, protože realita je trochu složitější a ne každý „podřízený“ ho dostal.A hlavně: Odorik mezi nimi není.Pojďme to rozebrat tak, aby to bylo úplně jasné.🟩 1) Co T‑Mobile opravdu udělalT‑Mobile v roce 2024–2025 začal postupně povolovat:
  • VoLTE
  • VoWiFi
pro některé virtuální operátory (MVNO), kteří běží na jeho infrastruktuře.Ale není to plošné. Každý MVNO musí mít:
  • technickou podporu IMS
  • smluvní povolení
  • správnou konfiguraci SIM/eSIM
  • vlastní backend, který VoWiFi umí
A to je přesně ten bod, kde se to láme.🟥 2) Odorik VoWiFi NEPODPORUJE (ani po uvolnění T‑Mobile)Odorik má:
  • klasické GSM/UMTS/LTE volání
  • nemá VoLTE
  • nemá VoWiFi
  • nemá IMS profil
  • nemá operátorské Wi‑Fi volání
Odorik to sám potvrzuje ve své dokumentaci i na fóru.Takže:➜ I kdyby T‑Mobile povolil VoWiFi všem MVNO, Odorik ho stále nemůže poskytovat, protože nemá IMS infrastrukturu.🟩 3) Kdo z „podřízených“ T‑Mobilu VoWiFi dostalZatím jen:
  • Kaktus (T‑Mobile vlastní značka)
  • Sazka Mobil (má vlastní IMS profil)
  • Mobil.cz (opět T‑Mobile brand)
A několik menších MVNO, kteří mají speciální smlouvy.Ale:➜ Odorik mezi nimi není a nebude, protože jeho služba je postavená úplně jinak (SIP, přesměrování, vlastní ústředna).🟩 4) Co to znamená pro tvůj Galaxy S23Tvůj telefon:
  • má funkci „Volání přes Wi‑Fi“
  • ale použije ji jen tehdy, když SIM/eSIM obsahuje IMS profil
  • Odorik IMS nemá → telefon VoWiFi nepoužije
Takže:➜ S Odorik SIM se přes Wi‑Fi NIKDY nedovoláš.➜ S Jetogo eSIM se dovoláš přes Wi‑Fi jen pokud Jetogo VoWiFi podporuje.🟩 5) Jak si to ověřit během 5 sekundPodívej se na horní lištu při hovoru:
  • Sluchátko + Wi‑Fi → VoWiFi aktivní
  • VoLTE / LTE / 4G → voláš přes mobilní síť
  • nic speciálního → klasické mobilní volání
U Odoriku se nikdy neobjeví první možnost.

Odorik je špica!
pe.havel

Příspěvek od pe.havel »

Míchá se tu VoWIFI a VoLTE. 
AI kecá, mně na Odoriku VoLTE funguje (jak se někde v tom předlouhém příspěvku chybně uvádí). 
alfi

Příspěvek od alfi »

Mně VoLTE taky už nějakou chvíli u Odoriku funguje. Operátor může na SIM nastavit, které volby se u ní zobrazí - VoLTE je trvale zapnuté a nejde měnit, VoWifi je vidět, ale nefunguje, stejně jako nefunguje 5G. Jednoduchý test je *#*#4636#*#*, vybrat jen 4G(5G) síť a zavolat - s VoLTE to volá, bez něj a bez 2G se hovor nespojí (tohle se mi někde v roamingu stalo, když zrovna nebylo VoLTE dostupné - běžně už mám i u Odoriku 2G vypnuté, pokrytí funguje) :)

jadu

Příspěvek od jadu »

JeToGo je čistě datový operátor, přes něj se volat nedá, takže nepodporuje ani VoLTE ani VoWiFi. Jeho cílem je prodat mobilní data, nějaká WiFi ho naprosto nezajímá. Jinak VoLTE mi u Odorika již delší dobu funguje.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: stř 15. črc 2026 12:29:45 JeToGo je čistě datový operátor, přes něj se volat nedá, takže nepodporuje ani VoLTE ani VoWiFi. Jeho cílem je prodat mobilní data, nějaká WiFi ho naprosto nezajímá. Jinak VoLTE mi u Odorika již delší dobu funguje.

Ano VoLTE u Odorikcz funguje, VoWifi ne. Jinak ptát se umělé inteligence podle mne má smysl, jen když člověk dovede ověřit že nekecá. Často kecá, zvláště na téma o kterém se hodně nepíše.
Vypadá to, že T-mobile záměrně z menu schová možnost zakázat nebo povolit si VoLTE. Chce si o tom rozhodovat sám.
Já mám lingeaOS, což je svobodnější opensource android u něj T-mobile nezvládá mi možnost vypnout/zapnout VoLTE skrýt. VoLTE ale také funguje. Tedy pro testování si to umím vypnout azapnout. Aby VoLTE fungovalo, je potřebná nejen podpora Androidu, ale také LTE modemu a jeho firmware. Pokud máte starší telefon, podívejte se, jestli do něj nejde nahrát LingeaOS.
https://wiki.lineageos.org/devices/
Pokud ano, můžete telefon hodně omladit a zabezpečit. Mě např. s LingeaOS  mi funguje dodnes tablet zakoupený v roce 2013 (Nexus 7), jde tam stále instalovat a provozovat všechny aplikace. Originální android už by byl úplně nefunkční, na něm nyní nefunguje už ani google play.

Bohužel problém je, že naprostou většinu telefonů a tabletů (zvláště těch levnějších) LingeaOS nepodporuje.  Já si ale často úmyslně vybírám takové, který ano, klidně pak může být třeba i z druhé ruky, protože s LingeaOS bude mimo až po cca deseti letech.

Jinak věřím, že s VoLTE mobilní operátoři pořád bojují, což bude nejspíše důvod, proč vypnutí 2g houfně odkládají. Co vím, tak je 2G vypnutí zatím jen ve Švýcarsku. (Tam ale zase mají stále funkční 3G)
Většina lidí ale mění telefon tak cca 3-5 let.

Odpovědět