Vypnout kodek G.729

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Hooonza

Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Hooonza »

Dobrý den, jsem slepý? Zmizela z nastavení na webu možnost vypnout kodek G.729? To by byla škoda ...
Largon

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Largon »

Dobrý den,
ano, je to dočasně pryč.

Máme hotový nový způsob konfigurace, kdy si budete moci nastavit přesně ty kodeky, které bude naše ústředna koncovým zařízením nabízet. Teď jen čekám na kolegu až aplikuje změny v nastavení ústředny a já následně zpřístupním nový konfigurační formulář v uživatelském účtu.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Dobrý postřeh! Ale, u většiny VoIP zařízení lze nastavit kodeky - jejich pořadí, eventuálně povolit pouze G711 a, což mám já osobně k mé plné spokojenosti. Někde na foru jsem našel výpis všech kodeků, co používá Odorik. Po vypnutím G729 ještě zůstaly ostatní...

Já mám také drobnost (nepodstatnou) - koukněte se na čas mého příspěvku a porovnejte ho s reálným časem.... ( je tu ještě letní čas, ale opravdu to není nic podstatného....)

Spíš by mne zajímalo, jaké nyní kodeky má Odorik ve svém repertoáru a zda má také definované pořadí. Prosím pana Soukupa, napište nám to zde. Díky!
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Byl jste rychlejší!!!! Gratuluji!
Kabek

Příspěvek od Kabek »

To "překlopíte" o půlnoci i s novým ceníkem?!
Largon

Příspěvek od Largon »

Ceník dokážeme změnit dynamicky za běhu, na ty kodeky bude potřeba restart nějakých daemonů, takže vyloženě plány na provedení těch změn současně nejsou. :-)
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Kabek píše:Dobrý postřeh! Ale, u většiny VoIP zařízení lze nastavit kodeky - jejich pořadí, eventuálně povolit pouze G711 a, což mám já osobně k mé plné spokojenosti. Někde na foru jsem našel výpis všech kodeků, co používá Odorik. Po vypnutím G729 ještě zůstaly ostatní...

Já mám také drobnost (nepodstatnou) - koukněte se na čas mého příspěvku a porovnejte ho s reálným časem.... ( je tu ještě letní čas, ale opravdu to není nic podstatného....)

Spíš by mne zajímalo, jaké nyní kodeky má Odorik ve svém repertoáru a zda má také definované pořadí. Prosím pana Soukupa, napište nám to zde. Díky!
Věc se má tak, že když chceme podporovat i další netradiční kodeky, nebo videokodeky tak se ony SIP pakety neúměrně zvětšují a pak mají problém projít některými routery. Je proto užitečné některé méně obvyklé kodeky přidat jen na linkách kde budou využity. Pořadí nebude možné měnit a bude natvrdo. Zveřejníme ho. Nicméně zákazníci budou moci z onoho velmi dlouhého oficiálního pořadí používat jen kodeky které si sami vyberou a přitom pakety budou mít stále rozumnou velikost. Ti odvážní si pak budou moci povolit všechny kodeky, ale pak riskují záhadné i když málo pravděpodobné potíže.
Largon

Příspěvek od Largon »

Kabek píše:Já mám také drobnost (nepodstatnou) - koukněte se na čas mého příspěvku a porovnejte ho s reálným časem.... ( je tu ještě letní čas, ale opravdu to není nic podstatného....)
Díky za info, už by to mělo být v pořádku.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Pokud Vám to nebude činit problémy, pak bych se moc přimlouval za běžné uživatele - nastavte základ nějaký kompromis (např. G711a + G729), ostatní nechť si uživatel přidá/ubere. Je hodně uživatelů, kteří vůbec netuší, co nastavují, nebo zapojí bránu (telefon) s továrním nastavením, kde je pořadí kodeků občas méně vhodné....

Osobně jsem zkoušel různé varianty a ve finále jsem nastavil jen G711a. Většina internetových připojení má v dnešní době dostatečnou rychlost, spíše je větší problém s latencí a jitterem (neposuzuji mobilní sítě...). Máte zcela nepochybně větší zkušenosti i praktické, tak vlastně Vám není třeba radit, ale jen se přimlouvám. Lidé s odbornými zkušenostmi se někdy těžko přizpůsobují při pohledu na problém obyčejným uživatelům, kteří o funkci nic nevědí, ale jsou třeba machři na opravy automobilů...

Tak díky za laiky!
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Kabek píše:Pokud Vám to nebude činit problémy, pak bych se moc přimlouval za běžné uživatele - nastavte základ nějaký kompromis (např. G711a + G729), ostatní nechť si uživatel přidá/ubere. Je hodně uživatelů, kteří vůbec netuší, co nastavují, nebo zapojí bránu (telefon) s továrním nastavením, kde je pořadí kodeků občas méně vhodné....

Osobně jsem zkoušel různé varianty a ve finále jsem nastavil jen G711a. Většina internetových připojení má v dnešní době dostatečnou rychlost, spíše je větší problém s latencí a jitterem (neposuzuji mobilní sítě...). Máte zcela nepochybně větší zkušenosti i praktické, tak vlastně Vám není třeba radit, ale jen se přimlouvám. Lidé s odbornými zkušenostmi se někdy těžko přizpůsobují při pohledu na problém obyčejným uživatelům, kteří o funkci nic nevědí, ale jsou třeba machři na opravy automobilů...

Tak díky za laiky!
Naprosto souhlasím. Dnes má smysl pro VoIP telefony používat jen Alaw=g711A=PCMA. G729 se může hodit ve vyjímečných případech. Pokud ale voláte přes 3G má smysl použít g729 nebo i ilbc nebo gsm, aby jste ušetřili data a pravděpodobně vylepšili i spolehlivost, protže 80 Kbit nemusí být v obou směrech pořád dostupné. Ostatní kodeky jsou zde spíše na experimentování. Neobjevil jsem žádný důvod, proč bychom měli umožnit nastavovat pořadí kodeků u nás. Jen by se do toho někteří zamotali. Abychom ale dovolili experimentování s novými kodeky a přitom si drželi rozumnou velikost SIP paketů, museli jsme přistoupit k tomu, že dovolíme povolovat u každé linky kodeky na přání. To že ale v 90% případů je nejlepší volba Alaw=g711A=PCMA na věci nic nemění. Defaultně tedy bude povolen g729, g711a, ilbc gsm a speex jako doposud, bude ale možnost si to změnit pro ty co vědí co dělají.
Odpovědět