Portace mobilního čísla
Portace mobilního čísla
Dobrý den,
zvažuju využít jednu nabídku na internet (O2), ale nemohl bych z té SIM volat (předpokládám, že bych nedostal žádné číslo a že by se mi ani nikdo nemohl dovolat). Proto se chci zeptat, jestli je možné si svoje stávající mobilní číslo nechat přenést k Odoriku a kolik by to stálo. A jak by fungovaly příchozí SMSky. (Bohatě by stačilo třeba posílání na e-mail nebo třeba i jen někam přes HTTP, zbytek bych si už zařídil.)
Ve formuláři máte možnost i portace od Vodafone, ale na wiki zmiňujete jen poplatky pro převod HTS a ISDN.
Popř. jestli někdo nemá jiný návrh. Nemám problém mít nějakou SIM tradičního operátora a platit minimální útratu - to bych asi využil na premium SMS.
Zavržená řešení:
* Přesměrování hovorů - to by bylo celkem OK, ale co SMS?
* CLIP - neřeší nic
* Nosit dva mobily - nechce se mi
* Dvousimkový mobil - byl bych klidně pro, ale sehnat dobrý mobil s QWERTY je dnes těžké i mezi jednosimkovými
* WiFi modem - asi jako dva mobily, navíc by se těžko řešilo automatické přepínání mezi Wi-Fi a mobilními daty.
* Mít doma mobil (nebo jinou bránu) pořád na nabíječce a z něj si to někam přeposílat - starší mobil mám jen bez Wi-Fi, navíc v J2ME nepřijmu běžnou SMS. A mít mobil furt na nabíječce prostě nechci.
Nedokončená řešení:
* Převést si číslo k Odorikovi - tady řeším a nevím, jestli to půjde.
* Nechat si kromě hovorů i nějak přesměrovávat SMS. Ale jak? Mohl bych si teoreticky na VPS nechat běžet nějaký skript, který by četl SMSky z Vodafone parku, ale to by to muselo na VP fungovat. Navíc bych asi mohl celkem rychle dostat ban. A nevím, jestli se tam SMS objeví hned, nebo až po přijetí.
* Převést si číslo k někomu jinému (kvůli SMS), vyřešit nějak ty SMSky a hovory řešit přes Odorikův transport.
* Zřídit si SIP účet u některého z mobilních operátorů a tam přenést svoje číslo. (Hlavně kvůli příchozím SMS, volat klidně můžu přes Odorika.) Pokud jsem to dobře pochopil, podobné nabídky (a nevím, jestli přesně takové, jaké potřebuju) jsou mířeny na velké firmy a měsíční paušál tomu odpovídá. (Díval jsem se k T-Mobile.)
* Najít u operátora nějaké API pro přijímání SMS z napsat si skript. (Může mi běžet na VPS.) Nenašel jsem.
zvažuju využít jednu nabídku na internet (O2), ale nemohl bych z té SIM volat (předpokládám, že bych nedostal žádné číslo a že by se mi ani nikdo nemohl dovolat). Proto se chci zeptat, jestli je možné si svoje stávající mobilní číslo nechat přenést k Odoriku a kolik by to stálo. A jak by fungovaly příchozí SMSky. (Bohatě by stačilo třeba posílání na e-mail nebo třeba i jen někam přes HTTP, zbytek bych si už zařídil.)
Ve formuláři máte možnost i portace od Vodafone, ale na wiki zmiňujete jen poplatky pro převod HTS a ISDN.
Popř. jestli někdo nemá jiný návrh. Nemám problém mít nějakou SIM tradičního operátora a platit minimální útratu - to bych asi využil na premium SMS.
Zavržená řešení:
* Přesměrování hovorů - to by bylo celkem OK, ale co SMS?
* CLIP - neřeší nic
* Nosit dva mobily - nechce se mi
* Dvousimkový mobil - byl bych klidně pro, ale sehnat dobrý mobil s QWERTY je dnes těžké i mezi jednosimkovými
* WiFi modem - asi jako dva mobily, navíc by se těžko řešilo automatické přepínání mezi Wi-Fi a mobilními daty.
* Mít doma mobil (nebo jinou bránu) pořád na nabíječce a z něj si to někam přeposílat - starší mobil mám jen bez Wi-Fi, navíc v J2ME nepřijmu běžnou SMS. A mít mobil furt na nabíječce prostě nechci.
Nedokončená řešení:
* Převést si číslo k Odorikovi - tady řeším a nevím, jestli to půjde.
* Nechat si kromě hovorů i nějak přesměrovávat SMS. Ale jak? Mohl bych si teoreticky na VPS nechat běžet nějaký skript, který by četl SMSky z Vodafone parku, ale to by to muselo na VP fungovat. Navíc bych asi mohl celkem rychle dostat ban. A nevím, jestli se tam SMS objeví hned, nebo až po přijetí.
* Převést si číslo k někomu jinému (kvůli SMS), vyřešit nějak ty SMSky a hovory řešit přes Odorikův transport.
* Zřídit si SIP účet u některého z mobilních operátorů a tam přenést svoje číslo. (Hlavně kvůli příchozím SMS, volat klidně můžu přes Odorika.) Pokud jsem to dobře pochopil, podobné nabídky (a nevím, jestli přesně takové, jaké potřebuju) jsou mířeny na velké firmy a měsíční paušál tomu odpovídá. (Díval jsem se k T-Mobile.)
* Najít u operátora nějaké API pro přijímání SMS z napsat si skript. (Může mi běžet na VPS.) Nenašel jsem.
Re: Portace mobilního čísla
Jestli jsou moje informace správné, tak se na datovou simku dá dovolat a přijmá i SMSky, ale nejde z ní normálně volat. Řešením je pak volnání přes VOIP nebo callbackem.
To by znělo zajímavě. Tak se zeptám O2, jestli se tam dá přenést číslo. Ale možná na mě budou v O2 koukat jak na blbce, když to budu chtít u datové SIM.
(Bez portace čísla si moc nepomůžu.)
(Bez portace čísla si moc nepomůžu.)
Mobilní čísla lze přenést jen k mobilním operátorům (včetně Ufona). A dokonce je problém i s negeo čísly typu 800, pokud jsou umístěna v jednom typu sítě (pevná x mobilní), dostat je do druhého. Obecně prostě přenositelnost mezi mobilními a pevnými sítěmi není možná...
To je škoda. Díky za info.
Spočítal jsem si, že mám cca 200 kontaktů s vyplněním alespoň jedním telefonním číslem. Ne, že by se mi chtělo je všechny obvolávat, že měním číslo. Ani psát. Takže doufám, že půjde ten převod i na datové SIM. Ještě můžu zkusit T-Mobile ( http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=880 ).
Spočítal jsem si, že mám cca 200 kontaktů s vyplněním alespoň jedním telefonním číslem. Ne, že by se mi chtělo je všechny obvolávat, že měním číslo. Ani psát. Takže doufám, že půjde ten převod i na datové SIM. Ještě můžu zkusit T-Mobile ( http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=880 ).
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Anopaty07 píše:Jestli jsou moje informace správné, tak se na datovou simku dá dovolat a přijmá i SMSky, ale nejde z ní normálně volat. Řešením je pak volnání přes VOIP nebo callbackem.
Jinak my portovat mobilní čísla samozřejmě nemůžeme. Vodafone poskytuje také nějaká ty pevná čísla, takže se může na takovém formuláři vyskytnout. Zrovna tak T-mobile má své pevné linky.
Ano, to je přesně ten problém, na který dlouhodobě poukazují VoIP operátoři a od začátku svého vzniku to otlouká o hlavu ČTÚ Asociace operátorů digitální telefonie (AODT)! VoIP operátoři, a obecně všichni pevnolinkoví, nemají rovný přístup k mobilním technologiím (protože tak stát prostě nastavil parametry a různé bariéry), zatímco mobilní operátoři do pevných sítí mohou pronikat naprosto bez problémů, a těm pevnolinkovým konkurovat "konvergovanými službami", což také už dlouho dělají. No, snad se to teď aspoň trošku pohne k lepšímu...xsouku04 píše: Vodafone poskytuje také nějaká ty pevná čísla, takže se může na takovém formuláři vyskytnout. Zrovna tak T-mobile má své pevné linky.
Pak napiš jak jsi dopadl s tím, že chceš převést svoje číslo na datovou SIMku.v6ak píše:To je škoda. Díky za info.

K O2 mám (blíže nespecifikované) informace (z blíže nespecifikovaného zdroje), že volat nebo SMSkovat s tou SIM není dobrý nápad.
U T-Mobile prý vše jde, jen se nedá přenést číslo.
Jak jsem psal, operátoři nejsou nadšení, když někdo od nich má jen internet a volá přes něj, ale sami si o to říkají, když je nemůžu používat se svým stávajícím číslem.
Takže zvažuju další možnosti. Experimentovat s Raspberry PI, čtečkou SIM a anténou (kvůli SMS->email) se mi nechce. Přijímat hlasové SMS taky není ideální. Změnu čísla bych asi nakonec překousnul.
U T-Mobile prý vše jde, jen se nedá přenést číslo.
Jak jsem psal, operátoři nejsou nadšení, když někdo od nich má jen internet a volá přes něj, ale sami si o to říkají, když je nemůžu používat se svým stávajícím číslem.
Takže zvažuju další možnosti. Experimentovat s Raspberry PI, čtečkou SIM a anténou (kvůli SMS->email) se mi nechce. Přijímat hlasové SMS taky není ideální. Změnu čísla bych asi nakonec překousnul.
Z o2 datove SIM opravdu volat ani psat SMS nejde (sms se neodesle, pri pokusu o volani se ozve hlaska, ze jde pouze o datovou SIM). Teoreticky by ale mohlo jit aktivovat kombinaci o2 zero + o2 mobilni internet - a ze zero uz si zavolate. Prijimat hovory/sms jde i u ciste datovych sim.
Na datovou SIM TM cislo urcite prevest lze - kolega ted migroval z hlasoveho pausalu na internet komplet. Jen je to slozitejsi, nejdriv musite zmigrovat na Twist a pak z Twistu na datovou SIM.
Na datovou SIM TM cislo urcite prevest lze - kolega ted migroval z hlasoveho pausalu na internet komplet. Jen je to slozitejsi, nejdriv musite zmigrovat na Twist a pak z Twistu na datovou SIM.