Kodeky
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kodeky
Pokud nechcete používat g729, zakažte ho u nás na webu. Jinak je u nás vždy na prvním místě. Je to tak proto, že některá zařízení mají omezený počet g729 kodeků, takže varianta, kdy je g729 povolen a alaw zakázán je nebezpečná, nemusí pak dojít ke spojení. Máme tedy g729 na prvním místě, a pokud dojdou licence nebo už nestíhá procesor zařízení, tak je alternativně spojeno s alaw=PCMA=g711.Pitomec píše:Jak je to s podporou kodeků? Třeba proč není podporován G722? Taky jsem zjistil, že telefon neustále funguje jenom přes G729, i když v preferencích mám PCMA s vyšší prioritou.
Povolovat kodeky si můžete v návody a nastavení -> volání z internetu -> kodeky. Není dobré mít zapnuté všechny možné kodeky, protože SIP pakety jsou pak větší, což může způsobovat problémy. Zapněte si jen ty co používáte.
Co se týče volání tak g722 má smysl používat jen pro hovory uvnitř sítě, pokud jej podporují obě zařízení. Jinak z vyšší kvality nebudete mít nic, protože normální operátoři to neumí.
Pokud si zapnete g722 tak bude větší datový tok, ale využijete to jen když si budou volat dvě zařízení s g722 kodekama mezi sebou. Proto silně doporučuji, používat jiný kodek než alaw jen mezi dvěma otestovanýma zařízeními a to vytočte čísla v síti se dvěma hvězdičkami na začátku.
Jinak podporujeme úplně všechny hlasové i video kodeky na volání v rámci sítě. I ty co ještě neexistují. Pokud vytočíte hovor se dvěma hvězdičkami (je to možné uložit do rychlých kontaktů), na používaném kodeku se domlouvají přímo koncová zařízení a naše ústředna o použitých kodecích vůbec nerozhoduje, jen přeposílá data.
Pokud chcete tedy využít g722, tak se je na telefonu nastavte jako první v pořadí. U nás na webu ale povolte jen Alaw. Pokud si budou pak volat dva telefony mezi sebou, použije se první kodek v pořadí g722. Pokud budete ale volat kamkoli jinam použije se u u nás povolený alaw kodek.
Re: Kodeky
Jo, dík. Zkoušel jsem volat jenom s jednou hvězdičkou, ty dvě mě nenapadly. Tak budu zkoušet