Záložní zdroj elektřiny pro VOIP?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
Desmodus

Záložní zdroj elektřiny pro VOIP?

Příspěvek od Desmodus »

Dobrý den,

chci zeptat, ačkoli to není přímo záležitost odoriku, zda někdo nemá zkušenosti s nějakým malým UPS, tak na těch 5-12 V. Pár věcí jsem na internetu našel, ale tak radši se zeptat jaké případné problémy to obnáší, protože teď když s tím zkušenosti nemám, tak mě snad krom omezené životnosti článků baterie nic nenapadá.

Neříkám že si to pořídím, s největší pravděpodobností, pokud se časem ukáže, že je to opravdu třeba, tak spíš pořídím nějaký mobil s minimem spotřeby a naučím s tím starší generaci dělat, ale varianta s malým ups vypadá elegantnější.

Jinak děkuji jednomu zdejšímu uživateli za radu se zjednodušenou správou, odpovídat na zprávy mi zatím nejde, takže takto.
Pitomec

Re: Záložní zdroj elektřiny pro VOIP?

Příspěvek od Pitomec »

Za tisícovku pořídíš normálni UPS na 230V. K čemu 5-12V? To pak leda vyřešit provozem přes Pb aku (6 nebo 12V) s trvale připojenou nabíječkou.
cz-helper

Příspěvek od cz-helper »

Zdravim,
k prispevku :
Desmodus píše: ... s nějakým malým UPS, tak na těch 5-12 V. ...
Je pravda, ze toho na mistnim trhu moc neni. Pokud bych mel odkazat na nejake zkusenosti, zkuste hledat na netu prispevky ve spojeni s Wifi AP. Tato tematika byla jednu dobu znacne aktualni, i ve spojeni s nedostupnymi misty (hlavne energeticky) a pouziti solarnich panelu - proto to napeti (Wifi AP se take pohybuji v rozmezi 5-12V).

no a k tomuto:
Pitomec píše:Za tisícovku pořídíš normálni UPS na 230V. K čemu 5-12V? To pak leda vyřešit provozem přes Pb aku (6 nebo 12V) s trvale připojenou nabíječkou.
I ta UPS na 230V ma v sobe cca 12V baterii, ktera realne zajistuje dodavky energie. Pak se tam nachazeji dalsi obvody, ktere zajisti filtrovani prepeti/podpeti (v siti 230V) a dodavku prave zminenych stridavych 230V. Tyto "dodatecne" obvody si vyzaduji take nejakou energii a zpusobuji jistou (pravda - malou) miru neefektivity, ktera je nezbytna v pripade 230V. Nemluve o tom, ze adapter, ktery nasledne z tech 230V udela prave pozadovanych 6-12V ma take nejakou "rezii".
Pokud by byla UPSka primo na tech 6-12V, ktere jsou potreba, mohlo by to v dusledku zpusobit prodlouzeni "zivota na baterii" pri obdobne kapacite akulatoru.

Objektivne, pokud by bylo vice zarizeni s ruznym napetim, nema asi moc smysl davat vice ruznych typu UPS (i ty vyzaduji urcitou udrzbu, alespon cas od casu). V tom pripade bych se asi take priklonil ke klasicke UPS. Ja konkretne mam UPSku a "redukci" z EURO konektoru na "klasickou" zasuvkovou listu - to co je na prodluzovacim kabelu. No a do toho mam pres adaptery router (s Wifi AP a GSM modemem), PoE switch a tim prakticky i PoE VoIP telefon.
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

Dávám běžné zdroje, APC-BACK UPS CS 350 nebo 500, APC Back-UPS ES 550 ... Hlavně u Fritz!Boxů mám zkušenost, že krátkodobé výpadky způsobí nepozorovanou odregistraci zařízení od VoIP operátora (modem se tváří jako připojený, ale nejde se na něj dovolat), ačkoliv internet normálně jde. Záložní zdroj tomu dokáže úspěšně předejít. U jiných zařízení jsem si potíží nevšiml, ale není myslím od věci připojit DSL modem a základnu gigasetu k UPS.
Odpovědět