Zdravím,
pořídil jsem si do PAP2T kromě 802.cz (která funguje bez problému) i číslo Odorika. Nastavil jsem provisioning, podle návodu na webu Odorika dodal do PAP2T údaje, udělal se restart - nastavení na Odorika se provedlo. Číslo se zaregistrovalo, při volání na něj se v PAP2T objevuje příchozí hovor ale telefon při zvednutí sluchátka nemá ton a ani nezvoní když se na něj volá. Druhá linka (802) je v pořádku. Zkoušel jsem i 2 jiné analogové telefony (bezdrát a drátový obyčejný) ale bez výsledku. Odorik nemá tón, nezvoní, nikam nelze volat.
Už jsem se v tom vrtal tak, že je možné, že mám něco blbě nastaveno. Škoda že neexistuje detailní návod pro PAP2T který by řešil nastavení všech položek v PAP2T, protože jich tam je požehnaně...
V registraci se zda ze je vse OK az na lokalni IP ktera neni vyplnena:
stav jméno poslední registrace registrace vyprší veřejná IP lokální IP
Linksys/PAP2T-5.1.6(LS) 2013-01-03 12:46:38 2013-01-03 12:56:38 89.111.104.140:55764 uknown
Výpis z uživatelského rozhraní:
Vaše registrovaná SIP zařízení:
Dne 2013-01-03 v 12:46:38 hodin vaše zařízení Linksys/PAP2T-5.1.6(LS) poslalo z IP adresy 89.111.104.140 následující registraci:
REGISTER sip:sip.odorik.cz SIP/2.0
Via: SIP/2.0/UDP 89.111.104.140:55764;branch=z9hG4bK-90f54220
From: 687617 <sip:687617@sip.odorik.cz>;tag=d41eb56d807db4b7o0
To: 687617 <sip:687617@sip.odorik.cz>
Call-ID: c392ceb6-855ec3bb@192.168.2.53
CSeq: 19126 REGISTER
Max-Forwards: 69
Authorization: Digest username="687617",realm="sip.odorik.cz",nonce="UOVwyFDlb5zyXryZU9it4yK7cNSw/wFvJEJC2kA=",uri="sip:sip.odorik.cz",algorithm=MD5,response="dc96419e9f49531559c7f53fc0c4623f",qop=auth,nc=00000001,cnonce="f082648"
Contact: 687617 <sip:687617@89.111.104.140:55764>;expires=600
User-Agent: Linksys/PAP2T-5.1.6(LS)
Content-Length: 0
Allow: ACK, BYE, CANCEL, INFO, INVITE, NOTIFY, OPTIONS, REFER
Supported: x-sipura, replaces
Náš server vyhodnotil zprávu jako: OK
Nějaký nápad co by se s tím dalo provést?
Díky. K.
VYŘEŠENO: Odorik na PAP2T: nezvoní+není tón, ale registr. je
VYŘEŠENO: Odorik na PAP2T: nezvoní+není tón, ale registr. je
Naposledy upravil(a) kolombo dne čtv 03. led 2013 18:03:44, celkem upraveno 1 x.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odorik na PAP2T: nezvoní + není tón, ale registrován je
To že není vyplněna lokální adresa může mít celkem troje vysvětlení.
a) Váš adaptér je na veřejné ip adrese (velmi velmi vzácné a může být nebezpečné. Není to ale váš případ na vaši veřejné ip je RouterOS). Tento případ je ale poměrně běžný u VoIP zařízení, které slouží zároveň jako router nebo ADSL modem. Třeba fritzbox. V tom případě to nemusí být na škodu, jen doporučuji používat na SIP jiný lokální port než 5060 a 5061, aby vám nevolali různí útočníci. Rádi totiž volají třeba v noci. Pozor na zabezpečení.
b) Máte nastaveno na adaptéru položky jako STUN server. Vaše VoIP zařízení jako pap2t si zjistilo svoji veřejnou adresu pomocí protokolu STUN a nyní snaží svoji neveřejnou IP adresu skrýt ve všech SIP hlavičkách. Používat STUN nedoporučuji. Není to potřeba a ještě jsem se nesetkal s tím, že by to něco vyřešilo, nicméně volání i tak funguje, jen si skryjete neveřejnou ip adresu.
c) Po cestě je SIP AGL. SIP AGL přepisuje SIP hlavičky a nahrazuje lokální adresu za veřejnou. Z toho důvodu se naše proxy nemůže lokální ip adresu dozvědět a proto zůstává nevyplněna. SIP AGL nedoporučujeme používat. Jsou s tím časté potíže a snad až na naprosto vyjímečné případy nic neřeší. Volání se zapnutým SIP AGL může a nemusí fungovat a někdy způsobuje podivně záhadné problémy.
Myslím že C je správně. SIP AGL zde není proto aby SIP nefungovalo, takže ono to občas i bez potíží funguje. To že to s jiným operátorem funguje není důkaz, že tam SIP AGL není. Stačí mít nějaké detaily v SIP jinak a bug se může/nemusí projevit.
Zkuste změnit porty, hlavně ten na který se hlásíte u nás jak popsáno zde:
http://www.odorik.cz/w/pap2#pri_zahadny ... standardni
Zkusit použít nestandardní porty (jak lokální tak u nás) doporučuji při všech záhadných potížích.
Použit nestandardní porty může být dobré ze dvou důvodů:
1) přestane se uplatňovat SIP AGL.
2) V případě že váš NAT/router nepatří k těm rozumným, náhodně zvoleným portem (vysoké náhodné číslo) minimalizujete šanci, že vás SIP útočník objeví. Útočníci totiž většinou zkouší posílat pakety jen na porty 5060 a 5061 na různé náhodné veřejné ip adresy tak dlouho až dostane nějakou odpověď. Takže je rozumné zrovna tyto porty nepoužívat, nebo si je routerem nechat přemapovat na jiné. Změnou portů můžete také obejít momentální softwarové problémy routeru bez jeho restartu. Máte-li více SIP zařízení v lokální síti, je vhodné, aby každé mělo jiný lokální port.
a) Váš adaptér je na veřejné ip adrese (velmi velmi vzácné a může být nebezpečné. Není to ale váš případ na vaši veřejné ip je RouterOS). Tento případ je ale poměrně běžný u VoIP zařízení, které slouží zároveň jako router nebo ADSL modem. Třeba fritzbox. V tom případě to nemusí být na škodu, jen doporučuji používat na SIP jiný lokální port než 5060 a 5061, aby vám nevolali různí útočníci. Rádi totiž volají třeba v noci. Pozor na zabezpečení.
b) Máte nastaveno na adaptéru položky jako STUN server. Vaše VoIP zařízení jako pap2t si zjistilo svoji veřejnou adresu pomocí protokolu STUN a nyní snaží svoji neveřejnou IP adresu skrýt ve všech SIP hlavičkách. Používat STUN nedoporučuji. Není to potřeba a ještě jsem se nesetkal s tím, že by to něco vyřešilo, nicméně volání i tak funguje, jen si skryjete neveřejnou ip adresu.
c) Po cestě je SIP AGL. SIP AGL přepisuje SIP hlavičky a nahrazuje lokální adresu za veřejnou. Z toho důvodu se naše proxy nemůže lokální ip adresu dozvědět a proto zůstává nevyplněna. SIP AGL nedoporučujeme používat. Jsou s tím časté potíže a snad až na naprosto vyjímečné případy nic neřeší. Volání se zapnutým SIP AGL může a nemusí fungovat a někdy způsobuje podivně záhadné problémy.
Myslím že C je správně. SIP AGL zde není proto aby SIP nefungovalo, takže ono to občas i bez potíží funguje. To že to s jiným operátorem funguje není důkaz, že tam SIP AGL není. Stačí mít nějaké detaily v SIP jinak a bug se může/nemusí projevit.
Zkuste změnit porty, hlavně ten na který se hlásíte u nás jak popsáno zde:
http://www.odorik.cz/w/pap2#pri_zahadny ... standardni
Zkusit použít nestandardní porty (jak lokální tak u nás) doporučuji při všech záhadných potížích.
Použit nestandardní porty může být dobré ze dvou důvodů:
1) přestane se uplatňovat SIP AGL.
2) V případě že váš NAT/router nepatří k těm rozumným, náhodně zvoleným portem (vysoké náhodné číslo) minimalizujete šanci, že vás SIP útočník objeví. Útočníci totiž většinou zkouší posílat pakety jen na porty 5060 a 5061 na různé náhodné veřejné ip adresy tak dlouho až dostane nějakou odpověď. Takže je rozumné zrovna tyto porty nepoužívat, nebo si je routerem nechat přemapovat na jiné. Změnou portů můžete také obejít momentální softwarové problémy routeru bez jeho restartu. Máte-li více SIP zařízení v lokální síti, je vhodné, aby každé mělo jiný lokální port.
Re: VYŘEŠENO: Odorik na PAP2T: nezvoní+není tón, ale registr
To xsouku04: Děkuji moc za cenné rady. Vše jsem vyzkoušel, bohužel nepomohlo (ani nemohlo pomoci), neboť se ukázalo že je to chyba HW - linka1 na P2PT byla "hluchá". Když jsem totiž linku1 a linku2 nastavil naprosto identicky tak linka1 byla furt "hluchá" a na telefonu se nerozsvítilo ani počítadlo. Pak jsem si vzpomněl, že už kdysi (x let nazpátek) jsem měl s tímto portem problém a tak jsem nastavil linku2 která funguje bez problémů. když jsem zařízení rozdělal, tak jsem "ohýbáním desky" docílil že "naskočila" šťáva do sluchátka, ale hodně v něm prskalo. Každopádně spoléhat se na takové zařízení je pitomost takže si jdu objednat SPA112. Navíc tento P2PT jsem kupoval na ebay sice jako nový (putoval z Honkongu) ale asi za 1/3 ceny nového, tak těžko říct jestli to byl zmetek nebo mizerný plagiát.
Nicméně jsem zkusil věci z doporučovaných rad a přišel jsem na (možná to někomu v budoucnu pomůže):
a) adaptér nebyl na veřejné adrese, ale byl za routerem s Mikrotikem (RouterOS) který veřejnou adresu měl
b) STUN povolen nebyl (nastavení se nalézá v položce SIP, a dole na stránce v odstavci: NAT Support Parameters: STUN enable - NO
c) Na netu jsem našel že i Mikrotik (RouterOS) by měl umět SIP AGL (konkrétně je to nastavené v IP/Firewall/Service ports/SIP (5060,5061) - dal jsem disable. Takže pokud má někdo příjem internetu přes wifi, je možné že toto nastavení by mu mohlo také pomoci při hledání chyb.
Jinak při změně portu se mi již v registraci v uživatelském účtu na Odoriku již objevila i privátní (lokální) adresa zařízení.
VOIPu zdar!
Nicméně jsem zkusil věci z doporučovaných rad a přišel jsem na (možná to někomu v budoucnu pomůže):
a) adaptér nebyl na veřejné adrese, ale byl za routerem s Mikrotikem (RouterOS) který veřejnou adresu měl
b) STUN povolen nebyl (nastavení se nalézá v položce SIP, a dole na stránce v odstavci: NAT Support Parameters: STUN enable - NO
c) Na netu jsem našel že i Mikrotik (RouterOS) by měl umět SIP AGL (konkrétně je to nastavené v IP/Firewall/Service ports/SIP (5060,5061) - dal jsem disable. Takže pokud má někdo příjem internetu přes wifi, je možné že toto nastavení by mu mohlo také pomoci při hledání chyb.
Jinak při změně portu se mi již v registraci v uživatelském účtu na Odoriku již objevila i privátní (lokální) adresa zařízení.
VOIPu zdar!
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Takže konečný důvod potíží zní. "Mizerný plagiát." Ještě jsem se nesetkal s originálním pap2, které by mělo nějakou závadu jako třeba jeden vadný port. Před několika lety jsme koupili cca 30 kusů plagiátů (nevěděli jsme to tenkrát) pro interní použití v našich callchopech a většina jich už není v provozu ....kolombo píše: Navíc tento P2PT jsem kupoval na ebay sice jako nový (putoval z Honkongu) ale asi za 1/3 ceny nového, tak těžko říct jestli to byl zmetek nebo mizerný plagiát.
Verdikt je takový, že plagiáty nevyjdou vůbec levněji .... Originály nesmrtelného PAP2 se už myslím nevyrábí, takže si raději kupte ono SPA112 nebo třeba grandstream adaptér.
Přesně tak, mizerný plagiát. Jinak v rodině máme dalších 5 ks origo Sipura (Linsksys) zařízení (PAP2T, 2100 a 2102) a všechny drží bez problému. Zlákal jsem se vidinou levného zařízení, ale nevyplatí se to.