Připojení telefonu dlouhým kabelem UTP5
Připojení telefonu dlouhým kabelem UTP5
Hned na úvod předesílám, že tento dotaz se netýká počítačové sítě. Tu mám už samozřejmě funkční. A teď chci dva samostatné telefony z jednoho adaptéru Cisco SPA 112. Ten má dva telefonní porty v jedné krabičce, ale já potřebuju jeden z nich dát do jiného patra domu, kam se dostanu jedině sdruženým vedením ve stávajícím kabelu počítačové sítě o délce 12+12 metrů. Bude to fungovat a bude to spolehlivé?
Představuju si to přímo tak, že na obou stranách UTP5 nedaleko konektoru odizluju, odstřihnu prostřední pár od počítače a přiletuju na něj prostřední pár telefonního kabelu. Ten, co mi zbyl ještě z dob Českého Telecomu, ani víc než ten jeden pár nemá (červený a zelený drátek, zalité v ploché černé šňůře). No a ke stávající délce přibude ještě pár metrů toho telefonního kabelu na obou stranách, takže se dostanu délkou někam ke 30 metrům - to je vzdálenost mezi telefonním přístrojem a VOIP adaptérem Cisco.
Jelikož v tom UTP5 kabelu je právě ten internet, kterým se bude volat, jako alternativa mě napadá dát ten VOIP adaptér doprostřed toho kabelu a jít na obě strany k telefonům cca 15 metrů. Elektrická zásuvka tam je, ale nový telefonní kabel bych musel natáhnout jedině venkem po fasádě, protože nejsou prostupy přes stropy. (Ten stávající UTP5 kabel vede trubkou, kde původně vedla telefonní dvoulinka, dokud to Č.T. nezačal přehánět s těmi paušály, načež byl nahrazen WiFi internetem, takže trubkou přes stropy vede teď ta počítačová síť a telefonní dvoulinka se tam již nevejde.)
(Abych pravdu řekl, nevím, jestli je to UTP5, nebo UTP5e, ale to je doufám jedno. Na 100Mbit/s se používají jen dva páry.)
Představuju si to přímo tak, že na obou stranách UTP5 nedaleko konektoru odizluju, odstřihnu prostřední pár od počítače a přiletuju na něj prostřední pár telefonního kabelu. Ten, co mi zbyl ještě z dob Českého Telecomu, ani víc než ten jeden pár nemá (červený a zelený drátek, zalité v ploché černé šňůře). No a ke stávající délce přibude ještě pár metrů toho telefonního kabelu na obou stranách, takže se dostanu délkou někam ke 30 metrům - to je vzdálenost mezi telefonním přístrojem a VOIP adaptérem Cisco.
Jelikož v tom UTP5 kabelu je právě ten internet, kterým se bude volat, jako alternativa mě napadá dát ten VOIP adaptér doprostřed toho kabelu a jít na obě strany k telefonům cca 15 metrů. Elektrická zásuvka tam je, ale nový telefonní kabel bych musel natáhnout jedině venkem po fasádě, protože nejsou prostupy přes stropy. (Ten stávající UTP5 kabel vede trubkou, kde původně vedla telefonní dvoulinka, dokud to Č.T. nezačal přehánět s těmi paušály, načež byl nahrazen WiFi internetem, takže trubkou přes stropy vede teď ta počítačová síť a telefonní dvoulinka se tam již nevejde.)
(Abych pravdu řekl, nevím, jestli je to UTP5, nebo UTP5e, ale to je doufám jedno. Na 100Mbit/s se používají jen dva páry.)
Re: Připojení telefonu dlouhým kabelem UTP5
Existuje taková rozdvojka, kde se po jednom UTP dají poslat 2 internety (samozřejmě max. 100Mbps), takže to možná zkusit nějak nabastlit z toho. Ale vyloženě natvrdo cosi zapojit? Jedině zkusit (a pak se podělit jak to dopadlo
).

Vzhledem k tomu, že půlka drátů v UTP není využívaná a připravená právě pro telefon by se vám nejspíš hodilo něco takového: http://www.softcom.cz/produkt/tv/fm/sat ... a-koncova/ (první co jsem našel).
Z toho ale není patrné, jestli lze vést net+telefon jedním kabelem a pak to natvrdo rozbočit. Zásuvka obsahuje 2 samostatné konektory, do kterých se obvykle připojí 2 samostatné kabely. Osobně bych zkusil spíš toto: http://www.czc.cz/rozbocka-1-na-2-utp-c ... 29/produkt, kde namísto jednoho ethernetu připojit ten telefon.
kup jsi spojku na kabel ja tak mam 30 metru a zadny problem
spokjka na internetovy kabel http://interlink.tsbohemia.cz/eurolan-s ... 09164.html
nebo spojka na telefonni kabel http://www.gme.cz/redukce-pro-konektory ... -p833-038/
jede to v pohode zadny problem vyzkouseno
akorad nevim co tu resi Elnc s tim banerem
spokjka na internetovy kabel http://interlink.tsbohemia.cz/eurolan-s ... 09164.html
nebo spojka na telefonni kabel http://www.gme.cz/redukce-pro-konektory ... -p833-038/
jede to v pohode zadny problem vyzkouseno
akorad nevim co tu resi Elnc s tim banerem
Naposledy upravil(a) alsl dne ned 06. led 2013 15:54:31, celkem upraveno 3 x.
Osobně jsem tohle řešil nízkorozpočtově. Tj na konci jsem prostě rozdělil páry co nepřenášely internet od těch co jej přenášely. Na internet jsem dal klasiku RJ45 a na tel, popř. napájení jsem zapojil RJ11, při napájení jsem použil okrajové piny, aby nemohl nikdo napětí zapojit do telefonu. Na holé páry jsem nejprve navlékl smršťovací bužírky, ještě jednu většího průměru krátký kousek na kabel. Zapojení spolehlivé, vím co jak mám "drátované" a zcela zadarmo
. A samozřejmě to mohu podle potřeby snadno změnit.

Já chci udělat přesně to, co psal mcs. Akorát bych to asi nepřeháněl s tou izolací, dám tam jen jednu.
Ostatní mi asi nerozuměli. Připájet pár drátků k sobě není žádná nadpřirozená věc, to jsme přece dělali kdysi pořád, když nebyly plné obchody různých druhů zásuvek, konektorů apod. Šlo mi jen o to ověřit si, že na konci 30metrového souběhu s LAN budu mít dostatečně silný a čistý signál na analogový telefon. 
Tu UTP5 spojku používám už teď, s tím problém není. Ale ty UTP5 rozdvojky jsou vždycky potřeba dvě zaráz (na každém konci toho společného kabelu) a je to vyhazování peněz - je to drahé, nevím kdo ty ceny vymýšlí. Za cenu dvou rozdvojek mám dnes 8-portový switch. A hlavně fungují jen při použití buď dvou počítačů, nebo dvou telefonů, ale ne při kombinaci telefon+počítač. Protože ta rozdvojka prohazuje páry! Rozdvojka počítač+telefon určitě taky existuje, viděl jsem ji někde na ebay, ale nevím, kolik by to stálo to dovážet sem. Takže prostě připájím dva drátky a dám tu bužírku.

Tu UTP5 spojku používám už teď, s tím problém není. Ale ty UTP5 rozdvojky jsou vždycky potřeba dvě zaráz (na každém konci toho společného kabelu) a je to vyhazování peněz - je to drahé, nevím kdo ty ceny vymýšlí. Za cenu dvou rozdvojek mám dnes 8-portový switch. A hlavně fungují jen při použití buď dvou počítačů, nebo dvou telefonů, ale ne při kombinaci telefon+počítač. Protože ta rozdvojka prohazuje páry! Rozdvojka počítač+telefon určitě taky existuje, viděl jsem ji někde na ebay, ale nevím, kolik by to stálo to dovážet sem. Takže prostě připájím dva drátky a dám tu bužírku.

Samozřejmě, že jsou ty rozdvojky potřeba 2 - na straně jedné pro sloučení dvou ethernetů do jednoho kabelu a na straně druhé pro jejich rozbočení. A je to hotové zařízení s konektory, žádný domácí bastl. Přičemž cena ani ne 3 stovky za 2 kusy je naprosto zanedbatelná ve vztahu k efektu, který to má 

Tech 30 metru by to melo zkousnout, nicmene, jestli by bylo mozne to dat do stredu, nic se s tim nezkazi... Spajet primo kabely dohromady samozrejme jde, jen bych nezapomnel, alespon na jednu izolaci (smrstovacka je asi idealni)Aleš píše:Já chci udělat přesně to, co psal mcs. Akorát bych to asi nepřeháněl s tou izolací, dám tam jen jednu.Ostatní mi asi nerozuměli. Připájet pár drátků k sobě není žádná nadpřirozená věc, to jsme přece dělali kdysi pořád, když nebyly plné obchody různých druhů zásuvek, konektorů apod. Šlo mi jen o to ověřit si, že na konci 30metrového souběhu s LAN budu mít dostatečně silný a čistý signál na analogový telefon.

Jestli jsem pochopil spravne to "12+12", tak je to "12m + spojka + 12m". V tom pripade bych to radeji dal misto spojky (bude to potreba 4x => 2 + 2 !!!), nebo si tam dat nejakou poznamku, ze je to "sdruzene", aby se treba zbytecne nezkratoval telefon s tim, ze net je odpojeny (budouci upravy). Nicmene jak jsem zminil, pokud byste zvolil cely usek, melo by to slapat i tak (s "pouze" 2x rozdvojka).
Myslim, ze tak levne switche bych asi nekupovalAleš píše:Tu UTP5 spojku používám už teď, s tím problém není. Ale ty UTP5 rozdvojky jsou vždycky potřeba dvě zaráz (na každém konci toho společného kabelu) a je to vyhazování peněz - je to drahé, nevím kdo ty ceny vymýšlí. Za cenu dvou rozdvojek mám dnes 8-portový switch. A hlavně fungují jen při použití buď dvou počítačů, nebo dvou telefonů, ale ne při kombinaci telefon+počítač. Protože ta rozdvojka prohazuje páry! Rozdvojka počítač+telefon určitě taky existuje, viděl jsem ji někde na ebay, ale nevím, kolik by to stálo to dovážet sem. Takže prostě připájím dva drátky a dám tu bužírku.

http://www.mironet.cz/rozdvojka-pctel-solarix+dp131091/
http://www.nc.cz/t-mod-adapter-pocitac- ... 33471.html
Je-li to mozne, je lepsi pouzit tu kupovanou rozdvojku - je to zalite do plastu a z vlastni zkusenosti mene problematicke

Mimochodem ten prostredni par se nepouziva pro data prave kvuli pripadne "kolizi", kdy by nekdo dal telefonni konketor do datove zasuvky

Odorik používáme, aby to bylo nízkorozpočtové. Takže tři stovky za rozdvojky považuju za šílenost. Na ebay.com se to dá koupit 2 dolary za 2 kusy, včetně poštovného. Pro domácí použití by ta čínská kvalitka měla vyhovovat.
A spájet je to za nula, zvlášť když páječka a smrštovací bužírka je doma. 
A asi to zkusím zapojit místo té spojky, jak píše cz-helper. Místo nynější spojky tam vlastně musí být LAN switch.
Až to celé bude, dodám foto.

A asi to zkusím zapojit místo té spojky, jak píše cz-helper. Místo nynější spojky tam vlastně musí být LAN switch.
Až to celé bude, dodám foto.