Špatné zobrazování příchozích hovorů u čísel od jiného operá

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
northwind

Špatné zobrazování příchozích hovorů u čísel od jiného operá

Příspěvek od northwind »

Dobrý den,
zjistil jsem že pokud mi někdo volá na číslo od jiného operátora zaregistrovaného na ústředně odoriku, moje VOIP zařízení vždycky zobrazí číslo ve tvaru uri_tel.cislo, třeba uri_00420XXXXXXXXX. Dělá to na všech zkoušených VOIP zařízeních a u všech operátoů. Máte podobné zkušenosti? Nešlo by to nějak odstranit?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Špatné zobrazování příchozích hovorů u čísel od jiného o

Příspěvek od xsouku04 »

To není chyba ale úmysl. Všem operátorům na světě nemůžeme důvěřovat, že číslo z kterého se jeví že hovor pochází je pravé. Proto přidáváme tu předponu URI. Vy aspoň poznáte, že hovor není přímo na odoričí číslo, ale na číslo jiného operátora, kde je služba odorik zaregistrovaná místo Vašeho telefonu.

Obecně by si "útočník" mohl udělat vlastní SIP ústředna, třeba pomocí virtuální serveru http://www.4smart.cz a tam si jako číslo toho kdo volá podstrčit co je libo. Tohle teoretické nebezpečí právě indikuje ono URI před číslem.

Jediné co bychom mohli udělat je nějaký seznam operátorů a jejich ip adres kterým lze důvěřovat. Jestli je to ale žádoucí pro většinu uživatelů je ale diskutabilní.
northwind

Příspěvek od northwind »

Ono to může dělat problém u čísel, které jsou uloženy v telefonním seznamu voip telefonu. Lide, zejména starší, pak neví kdo jim volá, protože se nezobrazí uložené jméno ale divné číslo. To s tim seznamem důvěrihodných operátorů by nebyl zas tak špatný nápad.
ViR

Příspěvek od ViR »

northwind píše:To s tim seznamem důvěrihodných operátorů by nebyl zas tak špatný nápad.
Tak, důvěryhodný operátor je z podstaty věci ten, který poskytuje veřejně dostupnou telefonní službu, do jeho ústředny se nedá jednoduchým způsobem vstoupit s podvrženým CLI (např. přes eNUM, přímé SIP volání z veřejného Internetu a pod.) a jehož služba (ústředna) je propojena do Odoriku důvěryhodným spojem. Čili přijde mi to, že cokoli, co si do Odoričí ústředny "zatáhne" individuálně samotný účastník, to tak úplně nesplňuje. Neříkám, že nějaký seznam "důvěryhodných operátorů" by pro tyto účely (číslo od jiného operátora) nešel, ale musí se to dobře promyslet a propracovat, aby nešel někomu, zejména nepoučenému, podvrhnout standardní (tedy za důvěryhodný považovaný) CLIP.

Osobně bych měl velký problém zejména s tím, kdyby například přes "pararelní vyzvánění" (respektive přesměrování) bylo možné zfalšovaný CLIP poslat do sítě jiného propojeného operátora...

Jinak, o číslo jakého operátora se konkrétně jedná?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Zkuste nastavit "Podpora písmen v identifikaci volajícího ve VoIP zařízení:" ne NE.
Poté budou zjevně nečíselné znaky odstraněny, tedy telefon správně ukáže jméno toho kdo volá.
Prosím vyzkoušejte.
Najdete to u příslušné linky v té stejné tabulce jako je SIP heslo.
Na webu však pořád bude příznak URI vidět.
northwind

Příspěvek od northwind »

To jsem už zkoušel, ten znak to proste neodstraní
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

northwind píše:To jsem už zkoušel, ten znak to proste neodstraní
Jaký přesně znak ?
northwind

Příspěvek od northwind »

ten znak uri_
Mozna by take nebylo zle mit moznost si takove zobrazovani zapnout nebo vypnout podle toho co kdo preferuje
Odpovědět