Obyčejný telefon nefunguje, bezdrátový ano

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
Aleš

Obyčejný telefon nefunguje, bezdrátový ano

Příspěvek od Aleš »

Používám obě linky z VOIP adaptéru Cisco 112. Mám dva staré obyčejné telefony. Na jedné lince oba fungují. Na druhé fungovaly první den a pak nastalo ticho. Zdálo by se, že je špatný kabel, ale když jsem vyzkoušel půjčený bezdrátový telefon, který se zapojuje do RJ11, tak ten mi funguje. Čili je to záhada! Mám telefonní kabel, na kterém nefungují obyčejné telefony, ale bezdrátový telefon funguje. Liší se tedy asi tím, že ten bezdrátový bepotřebuje napájení z toho telefonního kabelu. Nicméně samotný hovor probíhá po stejných dvou drátkách jako napájení, takže nechápu, v čem může být zakopaný pes. Navíc první den to fungovalo. Jednoduchá kabelová zkoušečka ukazuje, že všechny čtyři žíly jsou průchozí. Multimetr ukazuje 44 VDC na prostředních dvou drátkách na konci toho kabelu, dál nevím, co bych tak ještě zkoušel. Máte někdo tip čím to může být nebo co ještě zkusit?
Aleš

Re: Obyčejný telefon nefunguje, bezdrátový ano

Příspěvek od Aleš »

Ještě další zjištění: Na té druhé lince nezvoní ani ten bezdrátový telefon. Ale když vím, že mi někdo volá a zvednu ho ve správný okamžik, tak se slyšíme. A jde z něj volat odchozí hovory. Fakt záhada.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

A nové zjištění: Zapojil jsem na konec kabelu kabelovou spojku RJ45 a za ni další telefonní kabel, který má jen dvě žíly a navíc křížené. Najednou vše funguje. Čili mám tam někde nějakou zradu na kabelu nebo na konektoru a naopak délkou telefonního kabelu to způsobeno není. (Mám asi 20 metrů a po prodloužení ještě víc a nezlobí to.)
ViR

Příspěvek od ViR »

Aleš píše:A nové zjištění: Zapojil jsem na konec kabelu kabelovou spojku RJ45 a za ni další telefonní kabel, který má jen dvě žíly a navíc křížené. Najednou vše funguje. Čili mám tam někde nějakou zradu na kabelu nebo na konektoru a naopak délkou telefonního kabelu to způsobeno není. (Mám asi 20 metrů a po prodloužení ještě víc a nezlobí to.)
No,prolétl jsem to jen tak zběžně, a SPA112 jsem jestě v ruce neměl... Ale pokud si tak vybavuji předchůdce tohoto bazmeku (PAP2T, SPA 2102, SPA 2000...), tak u nich je jedna více méně dost špatně dokumentovaná "fičurka".

A to ta, že u RJ11 konektoru linky 2 je na vněším páru vodičů RJ11vyvedena L1 a na vnitřním L2. A jelikož u různých (zejména starších drátových) telefonů se vodiče vnějšího páru používaly k různým účelům (externí zvonek, pomocná zem pro "flash" u telefonů určených pro PBX a pod.), a nebylo to standardizované, tak připojení některých (mnoha) drátových telefonů do konektoru L2 čtyřdrátovým kabalem působilo různé podivné neplechy, zejména s vyzváněním, "nezavěšováním" a podobně (neb často došlo přes vnější vodiče k částečnému nebo úplnému zkratu na L1).

Takže se velmi doporučuje, pokud nemám potřebu té vlastnosti využít např. u dvojlinkového analogového telefonu, u SPA VŽDY telefon připojovat pouze dvojžilovým kabelem (s vodiči na vnitřním páru kontaků), případně vnější pár přerušit.

Zkuste, jestli to nebude tím...
cz-helper

Příspěvek od cz-helper »

Aleš píše:Ještě další zjištění: Na té druhé lince nezvoní ani ten bezdrátový telefon. Ale když vím, že mi někdo volá a zvednu ho ve správný okamžik, tak se slyšíme. A jde z něj volat odchozí hovory. Fakt záhada.
Ono samotna informace "stary analogovy telefon" neni uplne tak kompletni. V telefonii historicky probihalo trochu vice zmen, nez se muze na prvni pohled zdat - nebylo to jen analog vs. digital. Ani v pripade "klasicke" telefonie neni (nebo alespon historicky nebyl) jednotny system (parametry) po celem svete. Neco jako v pripade GSM 900/1800 MHz pro Evropu a 850/1900 MHz pro Ameriku (zjednodusene).
Kazdy telefonni pristroj ma nejakou vnitrni impedanci (odpor; rezistor) a kapacitu (kondenzator). Tyto hodnoty nejsou zas tak jednotne v pripade "starych telefonu". Jedna z veci, kde se to mohlo projevit je napriklad kolik telefonu se dalo paralelne pripojit, aby to "jeste zvonilo" :-D. Nektere adaptery umoznuji ovlivnit i tento parametr. Takze zahada to nemusi byt az zas tak velka ;-).
Pokud byste si chteli pohrat, nebo se trochu vice o tom docist, nasel jsem navod, jak si postavit telefon. Nektere veci jsou tam popsane - treba jak takovy telefon vubec pracuje ;-). Berte to jen pro inspiraci...
Odpovědět