Mam uvedenou adresu u nomadického čísla je to normální?
Mam uvedenou adresu u nomadického čísla je to normální?
Ahoj,
koukal jsem do nastavení účtu a vidim,že mam kvuli tísňové lince nastavenou svoji adresu. Vždyt u nomadickýho čísla je to zbytečný, když je to přenosné číslo.
Jak to, že je tedy vázané na bydliště?
koukal jsem do nastavení účtu a vidim,že mam kvuli tísňové lince nastavenou svoji adresu. Vždyt u nomadickýho čísla je to zbytečný, když je to přenosné číslo.
Jak to, že je tedy vázané na bydliště?
Re: Mam uvedenou adresu u nomadického čísla je to normální?
Už se to tady řešilo, je to jenom formalita.
Není vázaný na bydliště, jak to chápu já - když se zavolá na třeba 158, 112 tak operátor musí spojit hovor na tísňovou centrálu do správnýho kraje. Takže stačí zadat asi adresu i přibližně, hlavně musí být ze stejnýho kraje a zhruba stejnýho místa - nevím, možná má některej kraj ty centrály třeba 2.
Aha, díky kluci

Je to hlavně legislativní problém. Každý hovor, který jde na tísňové linky musí bý lokalizovatelný. Mobilní operrátoři to dělají podle BTS (vysílačů), ale 910 je pevna linka, tak dle zákona musí být svázána s nějakou adresou. Pokud budete v jiném kraji/okrese, tak stačí operátorovi říct, ať Vás přepojí tam a tam.
P.S. snad je můj výklad správný, nechce se mi prohrabávat vlákna kde to bylo.
- megacruiser
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak jak píšete, skutečně ze zákona musí být lokalizovatelné místo odkud se volá na tísňovou linku. Proto se u geografických čísel pravidelně do databáze tísňových hovorů posílají exporty adres a také se podle těchto adres směruje volání na správný dispečink.paty07 píše:Je to hlavně legislativní problém. Každý hovor, který jde na tísňové linky musí bý lokalizovatelný. Mobilní operrátoři to dělají podle BTS (vysílačů), ale 910 je pevna linka, tak dle zákona musí být svázána s nějakou adresou. Pokud budete v jiném kraji/okrese, tak stačí operátorovi říct, ať Vás přepojí tam a tam.
U nomadických čísel to tak úplně nefunguje. Dříve se tato čísla nemusela lokalizovat vůbec, dnes se lokalizují "napůl", protože tato problematika ještě není zcela dořešená prováděcí vyhláškou. Zadaná adresa se tedy využívá pouze ke směrování tísňového hovoru na správnou centrálu, ale přesný tvar adresy tam neuvidí.
Další problém je v následujícím: "Pokud budete v jiném kraji/okrese, tak stačí operátorovi říct, ať Vás přepojí tam a tam."
Zdá se to neuvěřitelné, ale dispečinky v jednotlivých krajích nejsou propojené a většinou si hovor mezi sebou nedokážou ani přepojit. Proto doporučuji volat tísňové linky raději z mobilu přes GSM (tam máte jistotu že se dovoláte správně a zhruba budou na dispečinku znát i místo kde se nacházíte) nebo si uložit v našem systému všechny adresy kde se můžete nacházet a mezi nimi se přepínat.
No to je příklad z valstní zkušenosti. Bydlím na hranici kraje, ale skoro vždy se telefon příhlašuje na BTS sousedního kraje. Takže po zkušenosti, kdy jsem volal, vysvětlil problém no a když jsem řekl adresu, tak prej, že sanita musí přijet od jinud, vždycky, když se dovolám do Prdubic, chci přepojit. Asi to tedy funguje jenom mezi sousedními kraji.megacruiser píše: Další problém je v následujícím: "Pokud budete v jiném kraji/okrese, tak stačí operátorovi říct, ať Vás přepojí tam a tam."
Zdá se to neuvěřitelné, ale dispečinky v jednotlivých krajích nejsou propojené a většinou si hovor mezi sebou nedokážou ani přepojit. Proto doporučuji volat tísňové linky raději z mobilu přes GSM (tam máte jistotu že se dovoláte správně a zhruba budou na dispečinku znát i místo kde se nacházíte) nebo si uložit v našem systému všechny adresy kde se můžete nacházet a mezi nimi se přepínat.
Pokud voláte na 112, s přepojováním není problém, i když je hovor směrován "špatně" (vždy obsluhují pracovníci IZS => hasiči). U policie, tedy č. 158 a "přímo" hasičů (č. 150)také problémy s přepojením nejsou - jde o celostátní jednotně řízené organizace.paty07 píše: Bydlím na hranici kraje, ale skoro vždy se telefon příhlašuje na BTS sousedního kraje. Takže po zkušenosti, kdy jsem volal, vysvětlil problém no a když jsem řekl adresu, tak prej, že sanita musí přijet od jinud, vždycky, když se dovolám do Pardubic, chci přepojit. Asi to tedy funguje jenom mezi sousedními kraji.
Problém s přepojením ale nastává u Zdravotní záchranné služby (ZZS), protože ji zajišťují soukromé subjekty, a to v každém kraji (a Praze) jiný. A každý kraj na to dává různé peníze a přikládá tomu různou důležitost. Důsledkem je směrování č. 155 na krajská pracoviště ZZS, jejichž technické vybavení a možnosti přepojení jsou velmi různé. Cílový stav sice je, aby bylo přepojování bez problémů (i do nesousedících oblastí), ale v praxi to zatím funguje jenom odněkud a občas jen "někam" (obvykle již není problém do sousedních krajů).
(Od Ing. Urbánka z IZS mám historku, jak paní z dispečinku ZZS kraje Vysočina s dvěma telefony u hlavy předávala větu po větě informace o nehodě na olomoucký dispečink, protože hovor byl chybně směrován z geografického čísla někoho kdo se přestěhoval, přičemž v rozporu s číslovacím plánem dál používal CLI z původního kraje... Přitom třeba toto lze celkem bez problémů u většiny operátorů ošetřit.)
Problémy samozřejmě budou i při volání městské policie = 156, protože tam to řídí obce, a ta roztříštěnost je ještě vyšší, než u ZZS.
Takže dokud se to všechno (i legislativně) nevyřeší, když u z nomadického čísla (s prefixem 910) musíte udělat tísňový hovor, silně doporučuji, volat přednostně na číslo 112! Nikoli na stará čísla, začínající 15X. Takový hovor, i v případě, že bude směrován špatně, může být vždy přepojen tam, kam patří.
Ne byla to klasická 155, Hradecký a Pardubický dispečink asi spolu jako jedni z mála komunikují.ViR píše: Problém s přepojením ale nastává u Zdravotní záchranné služby (ZZS), protože ji zajišťují soukromé subjekty, a to v každém kraji (a Praze) jiný. A každý kraj na to dává různé peníze a přikládá tomu různou důležitost. Důsledkem je směrování č. 155 na krajská pracoviště ZZS, jejichž technické vybavení a možnosti přepojení jsou velmi různé. Cílový stav sice je, aby bylo přepojování bez problémů (i do nesousedících oblastí), ale v praxi to zatím funguje jenom odněkud a občas jen "někam" (obvykle již není problém do sousedních krajů).

Mohlo ji napadnout říct tomu dotyčnému klasické geografické číslo na olomoucký dispečink. Pokud vím, tak se i tímto způsobem dá na záchranku dovolat. Nebo obráceně předat číslo dotyčného na olomoucký dispečink.ViR píše: (Od Ing. Urbánka z IZS mám historku, jak paní z dispečinku ZZS kraje Vysočina s dvěma telefony u hlavy předávala větu po větě informace o nehodě na olomoucký dispečink, protože hovor byl chybně směrován z geografického čísla někoho kdo se přestěhoval, přičemž v rozporu s číslovacím plánem dál používal CLI z původního kraje... Přitom třeba toto lze celkem bez problémů u většiny operátorů ošetřit.)
No stejně to je jedno, i z prázdné SIMky se dá dovolat na tísňové linky, je to ZADARA, tak nikdo nemusí mermomocí z mobilu přes nomadické číslo volat složky IZS.
To nemusí být jen z mobilu. A může nastat situace, že jiné než toto spojení nebude fungovat. Kdo pamatuje povodně a mobilní sítě, jistě si vybaví, jak postupně odpadávala v některých oblastech jedna BTS za druhou, a internet přitom třeba ještě mnoho hodin jel (a nebo naopak). BTSky sice, pravda, počítají s až třídenním provozem na nouzové zdroje, ale...paty07 píše:No stejně to je jedno, i z prázdné SIMky se dá dovolat na tísňové linky, je to ZADARA, tak nikdo nemusí mermomocí z mobilu přes nomadické číslo volat složky IZS.
Z tohoto pohledu je proto novela ZoEK v tom, že i z nomadických čísel je nutné se dovolat na tísňové linky, rozumným opatřením...