Vezměme (myslím) typickou situaci:
počítač(či IP telefon) -- rychlá LAN -- ADSL modem -- pomalá ADSL linka -- DSLAM(ústředna) -- rychlý Internet
Tedy - úzké místo je ta last mile (WAN port ADSL modemu, resp. modem port DSLAMu).
Příklad (pro jednoduchost ne VoIP):
stahování z Usenetu (až 20 TCP spojení na server poskytovatele na/z port 119) = totální vytížení downloadu (u mě cca 4 Mb)
a řekněme, že bych toto chtěl upozadit a naopak upřednostnit prohlížení WWW (port 80)
Otázka zní: Jaký má smysl nastavovat QoS na mém ADSL routeru, když není zaplněn jeho vstupní WAN buffer (neboť pomalý WAN X rychlý LAN), ale je zaplněn výstupní modem buffer u DSLAMu (neboť rychlý Internet X pomalý modem port) ?
A jelikož DSLAM nastavené QoS nemá = tedy WWW pakety nijak neupřednostňuje (tedy při zaplnění zahazuje pakety ty i ty), tak výsledek je, jako bych QoS na mém routeru vůbec nenastavil, protože co do modemu od DSLAMu dorazí, stačí modem do LAN vyexpedovat a pravidla QoS se tudíž neuplatní (nemusí nic zahazovat).
Má s tím někdo zkušenost ?
Rozumí tomu někdo ?
Mělo by nějaký smysl to QoS naopak uplatnit na odchozí pakety (tedy více méně ty potvrzující download dat) - ovšem nikoli disciplínou zahazování, ale upřednostňování ve frontě ? Já myslím, že také těžko, protože ačkoli je ADSL upload pomalý (u mě 256kb), tak potvrzovací (malé) pakety u "downloadových" aplikací ho nestačí vytížit = ve frontě se neohřejí a upřednostňování se opět (moc) neuplatní.
Já myslím, že je zásadní vztah směru toku dat a toho, zda je úzké místo na vstupu, či výstupu zařízení, jež chce QoS aplikovat.
Tedy v uvedeném případě by tok dat z Internetu do mého PC musel řešit (co do QoS) DSLAM(router) a
naopak tok od PC do Internetu můj ADSL modem.
Aneb problém s převažujícím downloadem (např nějaká forma stahování kontra jiná, důležitější činnost (VoIP, youtube, surfování, ...)) myslím není řešitelný na mé straně.
--kapetr
P.S.: zkusil jsem na Huawei HG520i nastavit QoS - dát minimální prioritu pro pakety s SourcePort=119. Efekt byl nulový = pří downloadu z Usenetu pomalé načítání stránek, výpadky slov při VoIP, ...
Tedy buď jsou mé výše uvedené "teorie" +- správné, a nebo jsem při nastavení QoS něco zvoral