SPA112

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
cis

SPA112

Příspěvek od cis »

nepodařilo se mi u cisca spa112 aktivovat vyzváněcí ton. Když vytočím číslo, tak mi chybí vyzváněcí ton. Dokud volaný hovor nevezme, tak neslyším v sluchátku vůbec nic. Když má mobil vypnutý,neslyším ani hlas operátora,že volaný účastník je nedostupný. Oznamovací tón po zvednutí sluchátka je jinak ok, telefonovat jde, i přijímat hovory

zkoušel jsem najít něco v Phone Adapter Configuration Utility, Voice, Regional - ale zatím bez výsledku.

nevíte někdo, co s tím?
(firmware je zaktualizovaný 1.3.1, sluchátko Panasonic bezdrát)
Díky.
odorik_brno

Re: SPA112

Příspěvek od odorik_brno »

Dobry den,
Pokud není slyšet třeba jedním směrem, požádejte nás emailem nebo zde o zapnutí rtp proxy pro Vaši linku .
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

To vypadá, jako kdyby se k vám zvuk přes NAT nedostal. Tedy dostal ale jen v případě, že proudí zároveň oběma směry. Můžeme zkusit zapnout u nás RTP proxy, napište číslo linky o jakou se jedná.
cis

Příspěvek od cis »

děkuji vám za pomoc, nakonec to nebylo v rtp proxy.

nakonec jsem resetoval SPA112 a postupně znovu zaváděl parametry jako TLS a 5061, ETSI DTMF kvůli CLI, šifrování hovorů dle nastavení podle angl. diskuze cisco - a tady byl kámen úrazu - v Voice, User1, Supplementary Service Settings, Secure Call Setting - vrátit nastavení z yes zpět na no (možná je volba yes dobrá, akorát bude třeba změnit jiné parametry)

v každém případě to byla moje chyba

mám ještě jeden dotaz. Na počátku hovorů (v časovém úseku cca 15 sekund) je ve sluchátku napojeného na spa112 slyšet 3x opakování krátkého dvojtonu, který se motá do hovoru a působí rušivě. A je jedno, jestli jde o příchozí nebo odchozí hovor.

díky
ViR

Příspěvek od ViR »

cis píše:..... šifrování hovorů dle nastavení podle angl. diskuze cisco - a tady byl kámen úrazu.....
To byl :-). Protože aby bylo šifrování funkční, je to vždy dvoustranná záležitost. Tedy musí být správně (a obdobně) nastaveno jak u účastníka, tak na sipproxy (nebo i u mimo sipproxy propojeného účastníka). Takže chcete-li používat šifrování, musíte se, zjednodušeně řečeno, domluvit s operátorem jaké a zda vůbec podporuje (většinou nikoli), případně volit takovou metodu, abyste se propojoval přímo s druhým šifrujícím účastníkem (ve stejné síti či v "otevřeném" internetu). K tématu u Odoriku viz vlákno TLS a SRTP....

Jinak v nejen tuzemsku je u šifrování běžných hovorů ten problém, že třeba zašifrujete přes SRTP hovor na trase k operátorovi, ale tam se "přeloží do srozumitelna" a pošle běžným otevřeným kanálem jinému OPovi. Takže je to tak trochu zbytečná komplikace, pokud nemáte pod kontrolou celou hovorovou trasu. (Jinak podle kolegy co dělal pár let u kriminálky je podstatně jednodušší šoupnout někam "zájmovému objektu" štěnici, než si komplikovat život odchytem šifrovaného hovoru na trase a jeho dešifrováním...)
cis

Příspěvek od cis »

spa112 podporuje tls a údajně i srtp. Na stránkách odorika jsem nastavil vynucení SRTP pro příchozí hovory. Fungovalo to všechno dobře, jen chyběl ten vyzváněcí ton.

TLS a SRTP je výborná věc, když máte připojení přes wifi, které nemá zabezpečení WPA2, WPA, ale má jen WEP nebo jen podle MAC případně veřejný hotspot bez zabezpečení. Chránit své soukromí považuju za věc samozřejmou, bez ohledu na to, že nejsem kriminálník. Bohatě mi stačí, aby byl hovor šifrován mezi mým sluchátkem a ústřednou Odoriku. Nic víc.

už tu Netolish fóra psal, jak je snadné u nezabezpečeného připojení pomocí Wireshark snímat přes wifi datový tok (RTP stream) přímo do wavu.
luky

Příspěvek od luky »

pro laika je někdy těžké rozumět zkratkám, které se v nastavení ATA vyskytují:

RFC 254
TR-069
AVT Packet Size
REFER
Caller ID Header
CTI
DTMF Relay MIME Type
SIP T1
INVITE Expires
Reg Retry Intvl Cap
SIT1 RSC
Backup RSC
Stats In BYE
NSE
INFOREQ
CFWD
CWT1
CPC
CID
ANC
Annc
FSK
FXS
CWCID
DND
MWI
VMWI
...............................
kdyby jste měli někdo čas a chuť a vysvětlili, co tyto kody v praxi znamenají nebo jestli stojí si jich všímat, bylo by to fajn..... Samozřejmě držím se myšlenky, nevrtat do toho co dobře funguje...ale zvědavost je někdy velká
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Stats In BYE - posílá statistky ohledně kvality posledního hovoru vždy po zkončení hovoru (tedy v hlavičce BYE) - http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=697 Tyto lavičky se u nás uchovávají a jsou nám přístupné. Doporučuji tohle mít zapnuté, ničemu to neškodí. Osobně považuji za velkou škodu, že tohle nedělají všechny zařízení, není to ve standardu.

DND - do not disturb - nerušit - pokud si tohle zapnete nikdo se vám nedovolá. Telefon se nejspíš bude tvářit pořád obsazeně. Zvláště u VoIP telefonů se občas vyskytne to, že někdo si tohle omylem zapne a pak se diví, že se mu nelze dovolat.

FXS (Foreign Exchange Station) – rozhraní směrovače pro přímé připojení analogového telefonu. Zajišťuje vyzvánění telefonu, napájení telefonu a oznamovací tón. Připojuje se opět přes RJ-11 konektor.
Tedy je to telefonní linka.

FXO (Foreign Exchange Office) – rozhraní směrovače pro připojení do klasické analogové telefonní sítě přes pobočkovou ústřednu (PSTN) , připojuje se přes konektor RJ-11 . Je to tedy RJ-11 díra v telefonu, kam se připojí telefonní linka.

Ostatní mi přijdou nezajímavá/nedůležitá.
luky

Příspěvek od luky »

díky. Když je těch voleb a parametrů moc, lehce se stane, že člověk zkouší, pak zapomene co změnil a jak... a najednou aparát nejede. Nejhorší je, když výrobce shrne všechny volby dohromady - jak důležité (aby člověk vůbec mohl volat), tak i ty finesy.

Pak je nejlepší provést reset a začít nanovo, nebo ještě lépe používat backup/restore
Odpovědět