Stařičký Linksys SPA941 je na svou dobu povedený telefon. Má velmi odolný hardware, ani každodenní používání po dobu čtyř let až 12 hodin denně není znát jinak, než maximálně trochu ošoupanou nulou. Použitý kus můžete koupit zde. Přestože jej každodenně používám už cca 4 roky, stále jsem si úplně nezvykl na jeho menu a ovládání přímo na telefonu, stále mi přijde nešikovné. Telefon nepodporuje češtinu. Telefon nedovede odmítnout nežádoucí příchozí hovor, např. když mám na mobilu jiný. Telefon startuje velmi rychle a má podobné webové rozhraní jako populární Linksys PAP2T, takže bych jej považoval za přehledné se spoustou možností.

Cisco SPA504G je méně povedený nástupce telefonu SPA941 s černobílým podsvíceným displejem s rozlišením také 128 x 64 pixelů. Telefon dlouze startuje a ovládání telefonu je stále neintuitivní, přibyly především skryté drobnosti a vylepšení jako podpora LDAP. Telefon stále nedovede odmítnout příchozí hovor, ovládání telefonu zůstává stejné.

Telefon Grandstream GXP2100 je stejné třídy jako telefony výše. Displej (rozlišené 180x90 pixelů) zobrazuje 8 odstínů šedi a je podsvícen a přehlednější než u Linksys. Telefon také dlouze startuje. Má intuitivnější ovládání, protože má pro důležité funkce hardwarová tlačítka. Např contact - zobrazí telefonní seznam, transfer přepojí hovor. Orientace v menu se zdá být trochu lepší i když stále ne úplně ideální. (můj dojem). Velká výhoda je 7 tlačítek pro rychlé volby. Tyto tlačítka by měly být schopny zobrazit stav svojí linky, což předpokládám by mohlo být velmi užitečné. Tato funkce se jmenuje BLF (Busy Lamp Field). Přepojovat totiž na zaneprázdněnou linku nemá smysl a můžete si tak ušetřit čas. Možnosti podpory těchto tlačítek jsem už jednou zkoumali pro starší typ telefonu (GXP2000), podpora ale myslím nebyla v nějakém ohledu dokonalá. Je třeba se na to znovu podívat.
Telefon má kvalitnější, konečně použitelné handsfree a čistější se zdá být i zvuk ve sluchátku.
Telefon je možné nastavit tak, aby si automaticky stahoval rychlé kontakty zadané na webu Odorik.cz.
Telefon během zvonění nabízí možnost odmítnout příchozí hovor a v tom případě vrátí obsazeno. Pokud je volaná jediná linka, nebo pokud je linka označena prefixem *088XXXXXX je volanému přečtena bezplatná hláška o tom, že je linka obsazena.

Telefon WELL/YEALINK SIP-T26 Je telefon podobné kategorie. Displej má rozlišení jen 132x64 pixelů, nabízí jen 3 sip linky, zato má 13 programovatelných tlačítek na rychlé volby. Odmítnout příchozí hovor umí jako všechny telefony WELL dvěma různými způsoby, což lze nastavit přes web. Ústředně vrací buď obsazeno, nebo odmítnuto. Podporuje vzdálené tel. seznamy, čímž jsme se ještě na Odorik.cz nezabývali.
Nejlepší poměr cena/výkon mi vychází u značky Grandstream, nejhorší u značky Cisco. Co se týče kvality hardwarového zpracování, tak je podle mého názoru ve všech případech dobrá, rozdíly se projeví (pokud vůbec) nejdříve až za několik let. Kterou značku si ale koupíte je každého věc, všechny výše uvedené telefony fungují dobře.