Základní paušál VoIP od O2 je 276 Kč s cenou volání na mobil 4,67 Kč/min. Ano, je tam sice neomezené volání na pevné linky, ovšem než provolám 276 Kč na pevné, tak to představuje 467 minut s Odorikem ve špičku - což jenom na pevnou linku provolá asi málokdo. Přece jen většina volání je na mobily nebo VoIP >> VoIP (zdarma).
A pokud bych už chtěl neomezené volání na pevné, tak je lepší si zaplatit tarif od Skype, které nabízí neomezené volání na pevné linky v ČR za 5,74 €, což je něco pod 150 Kč při současném kurzu.
--
Ale nebojte, budou muset ty swině zlevnit! Až bude mít každej tablet nebo smartphone, tak i kdyby nešla vůbec VoIP v mobilu, tak bude dostatečně mobilní hovory kanibalizovat messaging přes Internet v mobilu (nebo tabletu). Přece jen NEPOTŘEBUJI volat a spousta věcí se dá vyřešit přes textové zprávy, KDYŽ JSOU ZDARMA oproti placenému hovoru.
A někdy je to dokonce lepší. Například klasická situace - nadháněčka na městě s ženskou. Dřív jsem jí tisíckrát volal a bylo to vždy: "Kde jsi?", "Jsem u muzea, jak je ta kavárna, bavím se s bývalou spolužačkou z vysoké...", "Dobře, tak za půl hodiny jsem tam, vyzvednu Tě a jedeme na chatu", "Dobře, čekám".
Teď jí jenom pošlu zprávu přes Whatsapp, místo hodiny vysvětlování mi zpátky přijde zpráva s GPS polohou, kliknu na "navigovat" a samo mě to navádí, jenom jí pošlu, že tam budu za čas, který vyhodila navigace a pohoda - ušetřený hovor