Nedá mi, abych se nepřipojil do živé diskuse v tomto tématu.
Nevím, je-li MaxVS zaměstnancem některého konkurenta Odoriku.
Ani já se po přečtení jeho příspěvku nemohu ztotožnit s tím, jak vidí svou odbornost v oblasti IT a mobilního volání („jsem IT (polo)profesionál a v GSM komunikacích je můj přehled minimálně průměrný“).
I když by mi hlavně jeho úvodní příspěvek mohl vůči Odoriku připadat až nemilosrdný, musím objektivně přiznat, že MaxVS má v lecčem pravdu.
To, co napsal, jsou dojmy z prvotního setkání s webovou stránkou Odoriku z pohledu uživatele mobilního volání se znalostí v intervalu „lama“ až „běžný uživatel“.
Když jsem se kdysi náhodou dostal na stránky Odoriku, měl jsem sice nadprůměrné uživatelské znalosti IT a volání přes GSM, ale o VoIP jsem věděl pouze to, že něco takového existuje.

Pojmy jako SIP pro mě v té době byly španělskou vesnicí.
Kdybych nebyl „šťoura“, nezajímala mě technika a nechtěl jsem pokud možno definitivně vyřešit otázku jak levněji volat a nepodporovat naši „milou velkou trojku“, asi by mě stránka Odoriku nepřesvědčila, abych se jím dál zabýval.
Nejpodstatnější výhody na ní totiž sice byly uvedeny (a to té v té době nabízel „pouze“ VoIP volání) (1.krok), dalo se prokliknout na detaily jednotlivých věcí v Odorik Wiki (např. „Volání z chytrého mobilu“ v sekci „Levné volání z Internetu“) (3.krok), ale chyběl mi tam 2. krok.
A sice odkaz „Jak začít u Odoriku volat přes VoIP“, ve kterém by bylo v jednotlivých bodech v posloupnosti popsáno, co je nutno koupit, nastavit apod., aby člověk mohl začít využívat služby Odoriku v oblasti VoIP volání.
V jednotlivých bodech by pak byly odkazy na podrobnosti k daném kroku (např. u „Koupě čísla“ by bylo vysvětleno, co je geografické/nomadické číslo, k čemu se používají; u „Jak dobít volací kredit“ by byly podrobně popsány všechny platební metody, které lze u Odoriku využít).
Tento 2.krok na stránce nyní chybí a než si potenciální zákazník Odoriku sám nastuduje informace z 3.kroku a utřídí si je, aby získal celkový obrázek o postupu, může ho to otrávit natolik, že přestane uvažovat o založení účtu u Odoriku a jde „o operátora dále“.
Vzhledem ke kvalitě služeb Odoriku a přístupu jeho pracovníků k zákazníkům ve většině případů je to určitě škoda. Domnívám se, že takto ztrácet minimálně část zákazníků je naprosto zbytečné.
V situaci, kdy Odorik drží ceny na stávající úrovni, investuje vydělané peníze přednostně do nových technologií, aby zajistil spolehlivost provozu, jak usuzuji, a nemá již dost prostředků na reklamu, aby o sobě zvýšil povědomí u koncových zákazníků, existují v podstatě 3 hlavní kanály, kterými mu mohou přicházet noví zákazníci:
1) zákazníci, kteří si Odorik najdou sami, jsou aspoň trochu technicky založení a nevadí jim „prokousávat se“ příliš detailními informacemi, aby si udělali obraz o celku
2) zákazníci na doporučení stávajících zákazníků Odoriku, kterým stávající zákazníci pomohou se zprovozněním služeb u Odoriku (tak jsem přivedl k Odoriku svou přítelkyni a téměř 70-ti letou matku, které by se jinak klientkami Odoriku určitě nestaly, protože samy by tu úvodní anabázi určitě neabsolvovaly)
3) zákazníci na doporučení stávajících zákazníků Odoriku, kteří budou schopni a ochotni si služby u Odoriku zprovoznit sami
Myslím, že „návody“ ve 2.kroku by uvítali nejen zákazníci ze skupiny 3). I já mám kvůli jiným povinnostem čím dále méně času a chuti trávit volný čas tím, že budu pracně studovat, jak zprovoznit nějaký jinak perfektní výrobek nebo službu.
Návrhy od uživatelů srsen + JPT jsou dobrým výchozím bodem pro případnou diskusi, jak přepracovat stávající stránky.
Níže pár postřehů k případné změně stránek:
I. Na úvodní stránce by kromě popisu obecných výhod služeb od Odoriku v záhlaví stačila 2 tlačítka („Volání přes Internet (VoIP)“ a „Volání přes GSM“ (mobilní síť)“). Všechno ostatní by bylo uvedeno v jednotlivých větvích pod těmito tlačítky.
II. Odkaz na Odorik Wiki by měl být umístěn někde v záhlaví stránky s popisem, že na této stránce najdete podrobnosti k tématům, týkajícím se VoIP a GSM volání přes Odorik. Současné umístění nicneříkajícího odkazu pidipísmem v zápatí stránky jako je tomu teď je naprosto tragické.
III. Na několika místech chybí vzájemné „prolinkování“ stránek. Z domovské stránky Odoriku se sice dostanu do Odorik Wiki (tedy pokud ten pidiodkaz v zápatí stránky vůbec najdu), ale zpátky to bohužel nejde.

Podobně je to s Fórem. Z homepage Odoriku do Fóra bez problémů, zpátky to nejde. Proboha proč ne???
IV. Pokud by více méně měla být zachována současná podoba stránek, ukončil bych ji linkou pod sekcí „Fórum“ a ceníkem „Levné volání do zahraničí“. Všechny sekce pod ní úvodní stránku jen znepřehledňují a odrazují případné nové zákazníky.