Identifikace čísla volajícího

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Hooonza

Identifikace čísla volajícího

Příspěvek od Hooonza »

Dobrý den, jaké jsou různé způsoby identifikace volajícího druhé straně? Když mi někdo zavolá na mobil z mobilu nebo pevné linky a já mám uloženo jeho číslo v tel. seznamu (Nokia), zobrazí se mi na displayi vedle čísla i jméno toho člověka, příp. fotka. Když si zavolám ze svého odoriku, přestože číslo uložené v seznamu mám, jméno se neobjeví, zobrazí se čistě jen volající číslo, ale mobil nedokáže číslo přiřadit kontaktu. Tedy v prvním případě mobil obdrží nějakou informaci, podle které dokáže volajícího najít ve svém seznamu a ve druhém případě z Odoriku tato informace nepřijde. Dělá to ještě někomu? Je to škoda, dá se s tím něco dělat?
Když si zavolám např. přes Ipvox, číslo se kontaktu přiřadí. Přes Mikrotech - přiřadí se. Díky :)
Pitomec

Re: Identifikace čísla volajícího

Příspěvek od Pitomec »

Tak si zavolej, volání nepřijmi, budeš mít nezodpovězený hovor a ono číslo pak ulož do kontaktů. Při dalším volání už by to mělo být v pořádku.
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

Dobrý nápad, nefunguje, prostě opět jen číslo. Zkoušel jsem to snad 10x.
Jinak bych samozřejmě nepsal ;)
Ale problém může být i v Nokii? Proč jen u Odoriku?
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Tak to je divný, protože u moji E51 s tím problém nebyl. Ale bavím se o volání z Odoriku na mobilní číslo (číslo od mobilního operátora), nikoliv při volání na Odoričí číslo, které mám v SIP klientovi. Tam to nefungovalo tuším nikdy.
ViR

Příspěvek od ViR »

Pitomec píše:Tak to je divný, protože u moji E51 s tím problém nebyl. Ale bavím se o volání z Odoriku na mobilní číslo (číslo od mobilního operátora), nikoliv při volání na odoričí číslo, které mám v SIP klientovi. Tam to nefungovalo tuším nikdy.
Hmm, když volám z Odoriku na Odorik na vestavěného klienta v E51, telefon u příchozího hovoru zobrazuje SIP URI, případně "CLI" ve formě 910110XXX>123. Když hovor odmítnu a pak uložím k příslušnému jménu do kontaktů celou SIP adresu, a to buď jako "internetový telefon" nebo jako "SIP", tak se mi už při dalším hovoru zobrazuje jméno ze seznamu v mém telefonu. Pokud uložím pouze číslo (např. 910110XXX nebo *404XXX) bez zavináče a IP adresy (@81.31.45.59), tak telefon při opakovaném SIP volání zobrazí zase jen SIP URI.

Nebo-li, telefonní číslo nerovná se u Nokia E51 SIP URI!. Což má celkem logiku, protože při použití VoIP, obecně vzato, nelze bez využití např. eNUM či nějaké databáze operátora (routovací tabulky) hovor internetem či intranetem jen podle čísla směrovat (ústředna či klient musí "vědět" na jakém serveru je to číslo umístěno).

Jinak je rozdíl, pokud voláte na číslo interní linky (např. *404XXX) nebo na veřejné telefonní číslo (např. 910110XXX). V prvním případě se zobrazuje jako SIP URI volajícího sip:*404XXX@81.31.45.59, ve druhém sip:910110XXX@81.31.45.59.
Hooonza

Příspěvek od Hooonza »

N C7-00, (symbian S^3 Belle), ať to uložím kam chci (ale není to celá adresa SIP URI, tam mobilem přes O2 nepřijde), SIP, internetový telefon, VoIP účet Odorik, nikdy se to nepřečte, vždy jen volání z čísla...
Tady v tom vlákně se píše, že odorik přidává k cizím číslům předpony, jestli nedělá něco podobného i u vlastních čísel? Jenže to by mobilní síť přenést neměla?
ViR

Příspěvek od ViR »

Hooonza píše:N C7-00, (Symbian S^3 Belle), ať to uložím kam chci (ale není to celá adresa SIP URI, tam mobilem přes O2 nepřijde), SIP, internetový telefon, VoIP účet Odorik, nikdy se to nepřečte, vždy jen volání z čísla...
Takže máte na mysli volání na GSM číslo z Odoriku, které normálně prochází přes PSTN a nikoli (pouze) přes Internet? Tam by se měl CLIP normálně přenést bez jakéhokoli pozměnění. Jedné co mne napadá je - nemáte to číslo uložené v seznamu telefonu 2x s mírně odlišnými jmény? Některé mobilní telefony totiž pak prostě neví, jaké jméno k tomu číslu přiřadit.
Kabek

Příspěvek od Kabek »

Popíši zde jednu zkušenost, byť zdánlivě nesouvisí s předešlými příspěvky.

Zaregistroval jsem u jednoho operátora podobná čísla, každé bylo v jiném kraji. Měla tento formát ABA123456 a CDA123456. V mobilu jsme do paměti zadali CDA123456 a k tomu jméno. Jaké bylo naše překvapení, když jsme na tento mobil zavolali z druhého čísla (ABA123456), při příchozím volání se na mobilu objevilo jméno, jež bylo v paměti u čísla CDA123456. Číslo jako takové se v identifikaci zobrazovalo korektně. Z toho jsem udělal závěr, že asi mobily pracují při identifikaci volajícího a přiřazení ke jménu v paměti pouze s posledním šestičíslím, která jsme měli v tomto případě shodná. Vzal jsem to jako fakt a více jsem to nezkoumal, je mi to celkem jedno. Jen pro ostatní jako info. Třeba jste se s tím také někdo setkal.
ViR

Příspěvek od ViR »

Kabek píše: Z to jsem udělal závěr, že asi mobily pracují při identifikaci volajícího a přiřazení ke jménu v paměti pouze s posledním šestičíslím, která jsme měli v tomto případě shodná. Vzal jsem to jako fakt a více jsem to nezkoumal, je mi to celkem jedno. Jen pro ostatní jako info. Třeba jste se s tím také někdo setkal.
Toto se u některých mobilů opravdu vyskytovalo, konkrétně to dělala značka Ericsson. Ale samozřejmě v tom nemusela být sama a může to být častější.
Naposledy upravil(a) ViR dne sob 02. úno 2013 23:29:41, celkem upraveno 1 x.
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Mám nějaký mlhavý pocit, že jsem na něco takového kdysi narazil a možná to byl Ericson.
Odpovědět