Dobrý den všem,
mám modem Vigor 2820Vn (týká se však téměř všech modemů od Vigora).
1. Jak mám nastavit položku "Symmetric RTP" (povolit nebo zakázat).
Prozatím mám zakázáno a dělá mi to trošku problém s jiným pro mě nutným SIP operátorem (mimo ČR). Nastavení je společné pro všechny, takže to musím nějak doladit dohromady....
2. V případě povolení, jaký rozsah portů:
a) Dynamic RTP Port Start
b) Dynamic RTP Port End
c) RTP TOS (Defaultně IP Precedence 5 = 10100000)
Mohu nastavit ještě:
- Manual.
- IP Precedence 1 až IP Precedence 7.
- AF Class 1 až AF Class 7 (vždy ve 3 variantách - Low Drop, Medium Drop, High Drop).
- EF Class.
Co správně nastavit u Odorika prosím? U ostatních nechávám default - IP Precedence 5.
Mockrát děkuji za radu.
PaJi
Symmetric RTP - Vigor 2820Vn
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Symmetric RTP - Vigor 2820Vn
Výrobci SIP zařízení to celkem běžně přehání s množstvím různých nastavení, které nejsou potřeba měnit. Zbytečně jen zavádí nové pojmy a matou lidi.
ad a)
Myslím, že s námi by měly dobře fungovat obě možnosti. Jistější mi připadá to povolit.
Symmetric RTP means that the UA uses the same socket/port for sending and receiving the RTP
stream.
Symmetric RTP znamená, že SIP telefon používá stejný port for pro příjem i posílání RTP (tedy samotného hlasu) paketů.
Zdroj: http://www.voip-info.org/wiki/view/RTP+Symmetric
Nevidím důvod, proč by se měl požívat jiný port.
ad b)
Myslím že na hodnotách nezáleží. Mělo by fungovat ať vyplníte cokoli. Nechte tedy to co tam je, nebo co funguje dobře s jiným operátorem.
ad c)
To se týká QoS. S touto položkou můžete experimentovat, pokud by jste občas druhá strana zaznamená koktání. Pokud ale koktání nezaznamenáváte, nemá jakýkoli význam s tím manipulovat.
Bohužel obecně správné nastavení v bodu c) neexistuje, protože záleží jak označené pakety upřednostňují routery po cestě. Nastavení QoS má vliv jen nato jak vás slyší protistrana (upload).
ad a)
Myslím, že s námi by měly dobře fungovat obě možnosti. Jistější mi připadá to povolit.
Symmetric RTP means that the UA uses the same socket/port for sending and receiving the RTP
stream.
Symmetric RTP znamená, že SIP telefon používá stejný port for pro příjem i posílání RTP (tedy samotného hlasu) paketů.
Zdroj: http://www.voip-info.org/wiki/view/RTP+Symmetric
Nevidím důvod, proč by se měl požívat jiný port.
ad b)
Myslím že na hodnotách nezáleží. Mělo by fungovat ať vyplníte cokoli. Nechte tedy to co tam je, nebo co funguje dobře s jiným operátorem.
ad c)
To se týká QoS. S touto položkou můžete experimentovat, pokud by jste občas druhá strana zaznamená koktání. Pokud ale koktání nezaznamenáváte, nemá jakýkoli význam s tím manipulovat.
Bohužel obecně správné nastavení v bodu c) neexistuje, protože záleží jak označené pakety upřednostňují routery po cestě. Nastavení QoS má vliv jen nato jak vás slyší protistrana (upload).
Co se týká QoS jsem přesvědčen, že v jakémkoliv koncovém zařízení (lhostejno zda brána, telefon...) se nastavením toho parametru "omarkují" pouze odchozí pakety. Tudíž na příchozí "koktání" to nemůže mít žádný vliv.... Pletu-li se, pak prosím o napsání vysvětlení "pro blba", abych to pochopil i já....
Jak zde již bylo někde zmíněno, QoS jako takové snad uvažuje internetová síť UPC a pak někdo, kdo si s tím "vyhraje" a pořádně to nastaví, což je asi málokde....
Možná má úvaha je zcestná, pak prosím o prominutí!
Jak zde již bylo někde zmíněno, QoS jako takové snad uvažuje internetová síť UPC a pak někdo, kdo si s tím "vyhraje" a pořádně to nastaví, což je asi málokde....
-
Nastavení QoS není k ničemu. U mne (SPA-3102) bez QoS "nejde" telefonovat, pokud se intenzivně stahuje. Pokud QoS nastavím tím, že zadám maximální šířku příchozího pásma, tak brána přibrzdí příchozí pakety, které nepatří k VoIP a TCP protokol vysvětlí odesílateli, že to má posílat pomaleji. To má za následek to, že pak je dost pásma pro VoIP a hovor nekoktá.
Samozřejmě toto nastavení pomůže jen v případě, že je ucpaná poslední míle.
Samozřejmě toto nastavení pomůže jen v případě, že je ucpaná poslední míle.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano myslím, že to tak je.Kabek píše:Co se týká QoS jsem přesvědčen, že v jakémkoliv koncovém zařízení (lhostejno zda brána, telefon...) se nastavením toho parametru "omarkují" pouze odchozí pakety. Tudíž na příchozí "koktání" to nemůže mít žádný vliv.... Pletu-li se, pak prosím o napsání vysvětlení "pro blba", abych to pochopil i já....