Reseni volani z mobilniho telefonu

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
0re1

Reseni volani z mobilniho telefonu

Příspěvek od 0re1 »

Prave premyslim nad tim, jak volat pomoci SIPu z meho mobilniho telefonu a u koho by nejlevneji sla resit data.
Chtel jsem se zeptat, jestli je mozne a vhodne provozovat nasledujici kombinaci:
* Narazil jsem na to, ze tesco mobile ma datovy balicek za 150,- Kc - pro cleny Clubcard dvojnasobi vklad, ktery prevadi na kredit - takze vlastne realne zaplatim za internet v mobilu 75,- Kc mesicne. V popisu tohoto balicku se pise, ze potom klesne rychlost na 200kb/s (to mi prijde pro VOIP prijatelne. Je to tak?) podle webu(ale zatim nevim, jestli je to nejak zonove omezene - pokud by tomu tak bylo, slo by to nejak obejit - pouzitim jinych portu napr.? Mam telefon Nokia N8 a chtel bych pouzivat nativni symbianovou aplikaci, ale nevim, co vsechno se tam da nastavit).
* Potom budu chtit pomoci uctu, ktery bych si zridil u Odorika, volat pres VOIP z mobilniho telefonu za VOIP ceny odoriku. Nekde jsem cetl, ze se do volani zapocitava i doba vyzvaneni, je to pravda?
* Je vhodne pouzivat pro volani nomadicke telefonni cislo(mate v zasobe nejaka pekna cisla?) nebo jde nejak zaridit, aby bylo videt to Tesco telefonni cislo pripadne pouzivat mobilni telefonni cislo prenesene od jineho operatora?

Diky za odpovedi.
Pitomec

Re: Reseni volani z mobilniho telefonu

Příspěvek od Pitomec »

200kbps je tak teoretické maximum. Navíc jsou tam zablokované porty, resp. je povolený jenom port 80.
Zedna

Příspěvek od Zedna »

0re1 píše: * Potom budu chtit pomoci uctu, ktery bych si zridil u Odorika, volat pres VOIP z mobilniho telefonu za VOIP ceny odoriku. Nekde jsem cetl, ze se do volani zapocitava i doba vyzvaneni, je to pravda?
Za internetove ceny VOIP by se volalo v pripade, ze by se hovor uskutecnil pres nejakeho VOIP klienta (s podporou SIP protokolu) nainstalovaneho primo v mobilu, pricemz takovyto hovor by vyuzival pro prenos hlasu internet v mobilu.

Druha moznost, jak volat vyhodne z mobilu pres ucet Odorika je zpetne volani (callback). Tam se ale vola (zjednodusene receno) za dvojnasobek internetove ceny, coz je pri internetove cene 0.59Kc/min stale vyborna cena 1.18Kc/min take se sekundovou tarifikaci. Takovyto hovor ale nevyuziva pro prenos hlasu internet v mobilu, misto toho jde o prichozi hovor pres GSM (ze strany meho mobilu). Pro uskutecneni (spojeni) takovehoto zpetneho volani existuje nekolik odlisnych variant: prozvonenim, pres SMS, pres API vyuzivajici internet. U spojeni pres callback se pak jako doba hovoru pocita i cas vyzvaneni u volaneho cisla do doby nez to protistrana zvedne, coz ale neni tak hrozne, protoze minutova cena je vyhodna a je to se sekundovou tarifikaci.

http://www.odorik.cz/w/callback
Pro usnadneni spojeni pres callback existuje Android aplikace od Odorika
http://www.odorik.cz/w/odorik_callback_pro_android
0re1

Příspěvek od 0re1 »

Pitomec píše:200kbps je tak teoretické maximum. Navíc jsou tam zablokované porty, resp. je povolený jenom port 80.
Volal jsem na infolinku Tescomobile a rekli mi, ze tech 200kbps fakt muzou garantovat tam, kde je 3G. Nevim uz kde, ale nekde jsem cetl, ze VOIP se da provozovat i na jinych portech. Slo by to treba prehodit na tu 80 nebo to budou mit u Tesco Mobile nebo O2 nejak osefovane trebas pres nakou proxy, co VOIP provoz dal nepusti?
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Garancím Tesca bych moc nevěřil a pokud jde o porty, tak jestli lze volání dostat přes port 80, to by mohl zodpovědět někdo z Odoriku.
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Tato odpověď by mne neuspokojila, protože myslím, že pokrytí 3G je mizerné a už rok se do 3G neinvestuje. Tuším, že je to méně než 40% území. Tedy je otázkou jestli tím 3G myslí opravdu 3G nebo EDGE, které je spíše 2,5G nebo 2,75G. Ale u EDGE bych tipoval 200 kbit/s jako strop ne garantovaně.
0re1 píše:Volal jsem na infolinku Tescomobile a rekli mi, ze tech 200kbps fakt muzou garantovat tam, kde je 3G.
Naposledy upravil(a) GeBu dne sob 20. črc 2013 14:46:11, celkem upraveno 1 x.
0re1

Příspěvek od 0re1 »

Zedna píše:
0re1 píše: * Potom budu chtit pomoci uctu, ktery bych si zridil u Odorika, volat pres VOIP z mobilniho telefonu za VOIP ceny odoriku. Nekde jsem cetl, ze se do volani zapocitava i doba vyzvaneni, je to pravda?
Za internetove ceny VOIP by se volalo v pripade, ze by se hovor uskutecnil pres nejakeho VOIP klienta (s podporou SIP protokolu) nainstalovaneho primo v mobilu, pricemz takovyto hovor by vyuzival pro prenos hlasu internet v mobilu.
Symbian na Nokii N8 ma vestaveneho VOIP klienta s podporou SIP a toho bych chtel pouzivat.
Zedna píše: Druha moznost, jak volat vyhodne z mobilu pres ucet Odorika je zpetne volani (callback). Tam se ale vola (zjednodusene receno) za dvojnasobek internetove ceny, coz je pri internetove cene 0.59Kc/min stale vyborna cena 1.18Kc/min take se sekundovou tarifikaci. Takovyto hovor ale nevyuziva pro prenos hlasu internet v mobilu, misto toho jde o prichozi hovor pres GSM (ze strany meho mobilu). Pro uskutecneni (spojeni) takovehoto zpetneho volani existuje nekolik odlisnych variant: prozvonenim, pres SMS, pres API vyuzivajici internet. U spojeni pres callback se pak jako doba hovoru pocita i cas vyzvaneni u volaneho cisla do doby nez to protistrana zvedne, coz ale neni tak hrozne, protoze minutova cena je vyhodna a je to se sekundovou tarifikaci.
To moc pro me moznost neni. Pokud chci volat lidi, co mam v adresari na mobilnim telefonu a zadavat telefonni cislo nejak rucne namisto normalniho vytoceni je neprakticke nehlede na to, ze spoustu casu volam na cisla, kde mi to nikdo nezvedne a to by se mi potom asi dost prodrazilo.

Taky si nejsem jisty, ale prijde mi, ze pokud bych provolal treba mesicne 500 minut, mohl bych se vejit do 150MB, ktere Tesco Mobile nabizi. Pokud budu predpokladat datovy tok VOIP 32kbps - muzu to predpokladat nebo je to prilis malo(nevim, jak jsou velke ztraty)? Pri prenosu hlasu pres GSM se vejde prenos do 13kbps a kvalita je dostacujici. Jenom nevim, jak by to bylo s jitterem a latenci - na to mi nebyli schopni na lince Tesco Mobilu odpovedet a clovek tam potom hledal neco na strankach O2, kde mi ale byl schopny rict jenom neco o zonach a minimalnich rychlostech.
0re1

Příspěvek od 0re1 »

GeBu píše:Tato odpověď by mne neuspokojila, protože myslím, že pokrytí 3G je mizerné a už rok se do 3G neinvestuje. Tuším, že je to méně než 40% území. Tedy je otázkou jestli tím 3G myslí opravdu 3G nebo EDGE, které je spíše 2,5G nebo 2,75G. Ale u EDGE bych tipoval 200 kbit/s jako strop ne garantovaně.
Vyskytuju se 99% casu v Praze a tak mi to staci. To jedno procento pripadu bych asi potom resil jinak...
0re1

Příspěvek od 0re1 »

Pitomec píše:Garancím Tesca bych moc nevěřil a pokud jde o porty, tak jestli lze volání dostat přes port 80, to by mohl zodpovědět někdo z Odoriku.
To jsem prave doufal, ze se nekdo treba vyjadri. Pisou tu, ze forum je nejrychlejsi zpusob, jak dostat odpoved na moje otazky. 8-)
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Odorik se vyjádří určitě a Tesco zase zcela určitě neřekne pravdu. Navíc Tesco zajímají klienti, kteří si nakoupí v obchodě a budou volat přes něho samotného, než přes VoIP. Možná by stálo za to vyzkoušet. Karta je za pár kaček, tak měsíc běhat po Praze a telefonovat.
Odpovědět