Ani jeden z vás důkladně a výstižně neodpověděl tazateli " jiri.filip ", tak se alespoň já o to pokusím
Celá sranda s číslem 822 333 444 je o tom, že Odorik musí platit O2 Telecomu propojovací poplatky. Pokud voláte z budky, tak O2 Telecom vám nic účtovat nebude, ale účtovat vám bude Odorik, protože on platí propojovací poplatky, navíc tyhle poplatky jsou směšně nízké oproti takovému Smartcallu, kde kromě minutové sazby platíte ještě paušální poplatek za hovor ve výši 10,- Kč. O2 Telecom si účtuje náklady a tyto pak vybírá po provozovatelích virtuálních volacích karet. Pochopitelně služba nefunguje z mobilních telefonů, protože O2 Eurotel přichází o zisky, jenže u u telefonních budek si to O2 Telecom vynahrazuje účtováním impulsovou tarifikací 15,- Kč. A slyšel jsem, že Kellner má vytlačit ceny volání z automatů ještě více. Bude se platit 1 €uro za impuls tedy 28 až 30,- Kč ( podle kurzovního lístku ) Takže pochopitelně jestliže budete volat z telefonní budky své kamarádce na mobil bez volacích karet a volacích účtů tak O2 Telecomu musíte zaplatit 1 tarifní impuls za každých započatých 60 sekund. Tedy 15,- Kč/min stojí hovor na mobil z budky. A teď si vezměte kolik vás inkasuje Odorik pokud voláte s volací kartou tedy pomocí volacího účtu Odorik své kamarádce na mobil ? To máte mimo špičku 2,86 Kč/min a ve špičce 3,19 Kč/min. Toto volání je pochopitelně dražší než volání z pevné linky O2 Telecomu pomocí volacího účtu Odorik. Je to pochopitelné, protože O2 Telekom si vybírá řekněme mýtné, za to, že příjde o těch 15,-kč za impuls.
Takže si to srovnejte, minuta volání pomocí O2 Telecomu z budky výjde hovor na mobilní telefon 15,- Kč ve špičce a 3,19 Kč/min pomocí Odoriku. Nezdá se vám to fér ? Mne ano. Jistě, Odorik by mohl vybírat i ten paušální poplatek za hovor 10,- Kč, tak jak to dělají jiní virtuálo-budkový operátoři viz Smartcall, ale asi se mu nechce odrazovat jeho zákazníky
Volání z budek je vždy, bylo a bude nejdražší formou oproti mobilním telefonům či pevným linkám. Mne třeba o tom přesvědčila zkušenost z Rakouska. Ve Vídni jsou instalovány internetové telefonní budky ze kterých můžete číst poštu, surfovat, to jsou právě ty budky, které sliboval tehdejší Český Telecom pak O2 že je instaluje ale pak je nenasadila. No a Telekom Austria si za minutu internetového přenosu účtuje 0,10 €uro. Tedy 2,80 Kč/min.
Takže se s tím smiřte že volání na linky 822 prostě z budky zdarma nejsou a nikdy nebudou. Možná spíše budou zrušené úplně, jak už jsem někde zaznamenal vyjádření nového majitele O2, možná to bude blokováno jako z mobilních telefonů. A možná je to pro ty operátory dobře.