Změna v účtování mobilních dat?

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
mazi

Změna v účtování mobilních dat?

Příspěvek od mazi »

Zdravím,

nedošlo kolem 21.12.2015 k nějaké změně v účtování mobilních dat? Používám SIM kartu v GPS modulu v autě a přestože objemy přenesených dat jsou stabilní, od 22.12.2015 se cena navýšila přibližně desetinásobně, viz výpis v příloze.

Děkuji za info.

Petr
Přílohy
odorik_vypis_dat.jpg
odorik_vypis_dat.jpg (114.08 KiB) Zobrazeno 7909 x
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna v účtování mobilních dat?

Příspěvek od xsouku04 »

Že bychom něco úmyslně měnili, o tom nevím. Řeknu kolegovi, ať to prověří.
Na své vlastní simkartě mám balíček, takže mi to účtuje nula, kolegyni to ale ve stejném čase účtuje "správně".

24-12-2015 0,12 0,05 0,17 0,168

Doufám, že to nebude nějakým novým nevýhodným zaokrouhlováním ze strany T-mobile. (tedy rozdíl by se projevil, jen pokud je velké množství drobných spojení)
aplet

Příspěvek od aplet »

Zmenu uctovani pokud k ni dojde musi byt koncovej zakaznik informovan.Co se tyce T Mobile mavaji nekdy problem informovat take virualov co pouzivaji jejich sit :oops:
Largon

Příspěvek od Largon »

Dobrý den,
nijak jsme účtování neměnili. Díval jsem se na tu linku a přijde mi to, že T-Mobile začal ta mobilní data, o kterých nám posílá CDR, drobit do více menších sessions.

Můžete se na to podívat i sám prostřednictvím API, kde záznamy o účtovaných mobilních datech neagregujeme po dnech: http://www.odorik.cz/w/api:sim_cards.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Je to tedy nějaká chyba, která vznikla zaokrouhlováním, jak přesně, ještě došetříme. Změnilo se "nadrobení", jakým nám T-mobile data předává a tím začala vznikat, zdá se, významná zaokrouhlovací chyba při velkém množství drobných spojení. Možná je tak účtování kreditu s přesností na 4 desetinná čísla nedostatečně přesné.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Vypadá, že už víme, čím to je. Nejmenší zúčtovací jednotka na data je u nás 1 KB (tedy ne bajt - viz náš ceník), což je 0.0009765625 Kč se zaokrouhlení na 4 desetinná místa 0.001 Kč, tedy 0.1 haléře.
Problém ale asi je to, že T-mobile nyní začal vyúčtovávat "téměř každý UDP paket zvlášť " a posílá nám hlášení i o 80 bytech.
Dříve vyúčtování neposílal tak nesmyslně často, tedy vzniklá chyba byla zanedbatelná. Otázka nyní je, jak to vlastně účtují nám.
To musíme zjistit. Předpokládám ale, že chyba bude jen v tom, jak to účtujeme my.

V každém případě je nesmyslné vyúčtovávat data po tak nesmyslně malých blocích jako 80 bytů. Pracovat totiž s částkami jako tisícina haléře je nesmysl. Tedy asi nejlepší by bylo přimět je k tomu, aby svoje "vylepšení" vrátili zpět. K tomu se předpokládám budou schopni vyjádřit až po svátcích. Jde hlavně o to, že systém zaplavují nesmyslně moc vyúčtováními. Tedy vypadá to, že náprava bude trvat trochu déle.

Možná by stačilo použít TCP, tam jim to snad bude účtovat lépe.

Update:
Teď jsem si všiml, že tam přecijen ještě jedna desetinná čárka rezervy je. Kredit počítáme na 4 desetinná místa a menší částky prostě nejsme schopni zaúčtovat. Mohli bychom změnit účtování tak, aby minimální účtovaná částka za data nebyla 1 KB=0.1 haléře ale cca 0,1 KB=0.01 haléře. Menší data nejsme nyní schopni zaúčtovat. Kdyby se podařilo přesvědčit T-mobile, aby oddělali svoje "vylepšení", bylo by to další drobné zlepšení a hlavně nižší zátěž systému a méně pohybů s kreditem.
mobilemanic

Příspěvek od mobilemanic »

TMobile, firma obraty jako kráva a chová se to jak nějaká garážovka do 100 zaměstnanců :-D Takovéto změny v dohodnutých rozhraních rozhodně nejsou OK...
mazi

Příspěvek od mazi »

Děkuji za vše dosavadní...

V zaokrouhlování takový problém nevidím:
1kb za 0.0009765625 Kč = 0.09765625 haléřů = cca. 0.1 haléře (tedy rozdíl jen 0.00234375 haláře - i když i to po čase "naskáče").

Kritický je v mém případě ten 1kb jako minimální účtovací jednotka - čím kratší je interval účtování, tím větší je rozdíl v "zaokrouhlování dat". Záleží na tom, jak účtuje T-Mobile vám - pokud po bytech nebo např. v kb na denní/měsíční bázi, celý rozdíl zůstane vám...

Po určitých pokusech v mezidobí jsem však zjistil, že GPS modul se chová trochu jinak, než jsem zvyklý - zřejmě nereaguje na odpovědi na heartbeat a po chvíli se snaží navázat nové spojení místo toho, aby držel stále jedno (zprávy z něho mi chodí každou chvíli z jiného portu). Možná ty nesmyslně krátké účtovací intervaly vznikají kvůli tomu.

U žádného z ostatních GPS modulů v provozu tento problém nepozoruji - v nich jsou však SIM karty od jiného virtuálního operátora, shodou okolností také pod T-Mobile (AIM mobil). Nemám tam teď podrobné statistiky, ale pokud se nepletu, sčítají a zaokrouhlují data za celý měsíc, nikoliv po každé session...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Ano také tomu tak rozumím, že naprosto zásadní je pro tuhle SIM minimální jednotka 1kB. To můžeme u nás celkem jednoduše změnit na 0,1 KB a do velké míry to tím bude vyřešeno i pro případ poblázněných datových zařízení, co se pořád dokola připojují. Na méně než 0,1 KB to změnit nemůžeme, protože neumíme z kreditu odečíst méně než 0,0001 Kč a nutné by tedy byly větší změny.
Připadá mi, že dost možná ono rozdrobení účtování bude souviset s tím, že těch spojení je nyní moc. Tedy je možné, že co se účtování týče, T-mobile opravdu nic nezměnil, jen se prostě GSM modul začal chovat jinak.
Možná přecijen T-mobile něco změnil, ale někde úplně jinde a ne v účtování. Možná by stačilo ten GSM modul nějak restartovat. V každém případě půjde to snadno poznat podle toho, jestli množství záznamů se tak výrazně zvýšilo i jiným zákazníkům - to ověříme.
Ostatní virtuálové to mají zpravidla jednodušší v tom, že účtování nejsou nuceni dělat v reálném čase, protože služby nejsou předplacené.
Předpokládám, že T-moble nám účtuje po bytech, i když nikde napsané jsem to nenašel (mám trochu pocit, že je to prostě příliš na ty lidi, co sestavují ceníky), tedy nezbývá než to ověřit na příkladu - sumě za celý měsíc.
V zaokrouhlování takový problém nevidím:
1kb za 0.0009765625 Kč = 0.09765625 haléřů = cca. 0.1 haléře (tedy rozdíl jen 0.00234375 haláře - i když i to po čase "naskáče").
K tomu zaokrouhlení ceny v neprospěch zákazníka dojde jen v případě 1kB, protože neumíme strhnout z kreditu naráz více než 0,0001 Kč, musíme zaokrouhlit na 4 desetinná místa. Při větší spotřebě než 1 kB dat při jedné relaci tam zaokrouhlení na 4 desetinná místa může znamenat i výhodu pro zákazníka - tedy v průměru se to srovná.
mazi

Příspěvek od mazi »

xsouku04 píše:To můžeme u nás celkem jednoduše změnit na 0,1 KB a do velké míry to tím bude vyřešeno i pro případ poblázněných datových zařízení co se pořád dokola připojují.
Pokud by šlo minimum přenastavit na 0,1 KB, bylo by to fajn. Kvůli jedné SIM bych to možná ani neřešil, ale plánuji jich mít řádově víc, takže hledám, kudy se vydat.
xsouku04 píše:Možná by stačilo ten GSM modul nějak restartovat.
Snažil jsem se, ale vzdálený restart ani různá přenastavení nepomohla a k modulu teď nemám fyzický přístup.
xsouku04 píše:Při větší spotřebě než 1 kB dat při jedné relaci tam zaokrouhlení na 4 desetinná místa může znamenat i výhodu pro zákazníka - tedy v průměru se to srovná.
To jsem si neuvědomil - zaokrouhlení malých objemů na 1 kb mě zmátlo a automaticky jsem všude očekával ceil(). Jestli je nad 1kb round(), tak je to opravdu "nezvykle vstřícné".
Odpovědět