SIP vs. IAX záhady

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Robert Nagy

SIP vs. IAX záhady

Příspěvek od Robert Nagy »

Nejméně v jednom z míst, kde používám VOIP od Odoriku, je při spojení pomocí IAX protokolu poznatelně lepší kvalita zvuku – přestože je použit stejný hw (PC), sw (Zoiper Communicator 2.05 - Win2k) i kodek (G711a). (První záhada – proč? Jisté vysvětlení si představit umím, ale přijde mi dost okrajové.)
Nicméně, spojení přes IAX funguje jen pro příchozí hovory (???!!!). Pokud je zaregistrováno jen IAX zařízení, při příchozím hovoru nezvoní a nezvoní a nezvoní ... (Paralelní vyzvánění samozřejmě funguje.) Naposled jsem to zkoušel před chvílí, call id odchozího hovoru 39252911, příchozího 39252937 (volal jsem si z jednoho ze svých mobilů). Problém nevyzvánění ale nezávisí na místě připojení, ze kterého se to zkouší, ověřoval jsem to v minulosti. (To celé je tedy druhá záhada.) AKTUÁLNÍ NÁPAD: abych získal call id´s hovorů, díval jsem se do podrobného výpisu a všiml si, že pro ten příchozí hovor se vynucoval kodek G729 (proč???), který ovšem Zoiper Communicator 2.05 neumí. Že by vysvětlení druhé záhady?
Problém je nepříjemný průměrně – příchozích hovorů je méně a kvalita SIP spojení přijatelná, ostatně často používám i jiný sw (SJphone), který IAX neumí. Perspektivně bych to ale rád řešil.
Robert Nagy

Re: SIP vs. IAX záhady

Teď jsem si všiml, že jsem napsal nesmysl:
Robert Nagy píše: Nicméně, spojení přes IAX funguje jen pro příchozí hovory (???!!!).
Ono by se to asi v kontextu zbytku dalo možná domyslet, nicméně tam samozřejmě mělo být
"Nicméně, spojení přes IAX funguje jen pro odchozí hovory (???!!!)."
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Že nefungují příchozí hovory na IAX - o tom vím a není to žádná záhada. Prostě se na ten server který to má na starosti nedostanou.
Mohu to opravit.
A co se týče lepší kvality přes IAX. Podle mého názoru to může být způsobeno jen softwarovým klientem. Má nejspíš nějaký bug, který degraduje kvalitu SIP ale kvality IAX se problém netýká. Nebo to bude něco takového.
S Odorik.exe dosahujete jaké kvality ? Ve většině případů podlé mojí zkušenosti má kvalitu lepší než Zoiper.
Kvalita hovoru přes Odorik.exe nebo jiné nezabagované klienty (myslím že dobrý je např. Sjphone (i když pro začátečníky nepřívětivý), nebo X-lite (i když s příšerným ovládáním) záleží na nastavení a kvalitě zvukové karty.
Bohužel velká část integrovaných zvukových karet je na tom dost bídně, co se týče kvality vstupu pro mikrofon.
No a to se pak sčítá ... Doporučuji kvalitní USB sluchátka, nebo kvalitní usb zvukovou kartu. Při volání z PC lze dosáhnout takové kvality, aby nikdo nepoznal, že nevoláte z mobilu nebo pevné linky.

Jediný důvod proč se může někdy hodit IAX je to, že může lépe projít přes některé špatné NATy. Má signalizaci i hovor samotný na stejném portu a proto i ten nejhůře nastavený NAT nestihne vytimoutovat. Prostě během hovoru tam pořád něco teče. Také je jednoduší přesměrování portu. IAX má také výhodu v tom, že je to protokol podstatně méně obvyklí, takže pokud někdo chce blokovat VoIP tak na IAX pravděpodobně zapomene.
Když to shrnu, tak bych IAX pro koncového zákazníka doporučil jen pokud jste nucen VoIP používat přes špatný NAT, který nemůžete změnit a SIP přitom nefunguje nebo zlobí. (třeba právě přerušuje hovory).

Jiný způsob jak obejít špatný NAT nebo jiné potíže s internetem, nebo sítí může být VPN. S tím jsme ale zatím ještě neexperimentovali.

V čem je přesně kvalita přes SIP horší? Hůře slyšíte vy nebo protistrana ? Nebo je v tom občas nějaké klapání ? Nebo je špatně hlasitost?
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:....myslím že dobrý je např. Sjphone (i když pro začátečníky nepřívětivý), nebo X-lite (i když s příšerným ovládáním) záleží na nastavení a kvalitě zvukové karty. Bohužel velká část integrovaných zvukových karet je na tom dost bídně, co se týče kvality vstupu pro mikrofon.
Přesně. Osobně, volám-li z PC, používám už léta SJ Phone , registrovanou verzi 1.60.289a s doplněným kodekem G.729 (a občas program X-Pro 2.00, který jsem si kdysi koupil v akci za 7.99 USD), v kombinaci s USB přístrojem, který svého času dodával Fayn ke svému H.323 klientovi. U fayního telefonu sice nejde klávesnice ani ostatní funkce základny, neb nejsou pro tyto, a vlastně žádné, SIP klienty ovladače, ale zvukovka funguje excelentně a kvalita hovoru je obecně výborná. Jde sice jak o dost starý SW tak i HW, ale jak se říká "co funguje nemá se měnit".

Jinak, ne že bych nezkoušel jiné SW, ale z hlediska běžného používání se nakonec vždy vrátím k tomu výše uvedenému...
Robert Nagy

xsouku04 píše:Že nefungují příchozí hovory na IAX - o tom vím a není to žádná záhada. ... Mohu to opravit.
To by bylo myslím velmi užitečné – a možná bych to ocenil nejen já... Neberte to prosím jako jedovatost, už jsem psal na jiném místě, že si vaší práce, znalostí i přístupu vážím, ale když se inzeruje, že něco funguje, mělo by to fungovat v úplnosti – tj. v tomhle případě v obou směrech :))
xsouku04 píše: A co se týče lepší kvality přes IAX. Podle mého názoru to může být způsobeno jen softwarovým klientem. Má nejspíš nějaký bug, který degraduje kvalitu SIP ale kvality IAX se problém netýká. Nebo to bude něco takového.
To je určitě možné vysvětlení. Osobně „nevidím“ do problematiky VOIP natolik, abych si troufl vynášet autoritativní soudy v tomto směru. Zdá se mi, že s ohledem na rozdílné charakeristiky SIP a IAX komunikace (viz třeba tady http://www.en.voipforo.com/IAX/IAXvsSIP.php, některé důsledky tady http://www.telefonujeme.cz/about412.html a tady http://www.telefonujeme.cz/about1876.html) by to mohlo mít i „nativní“ příčinu, ovšem vskutku nejsem znalec. (Potvrzovalo by to ale, že role kvality připojení je zásadní.)
xsouku04 píše:S Odorik.exe dosahujete jaké kvality ? Ve většině případů podlé mojí zkušenosti má kvalitu lepší než Zoiper.
Nemůžu bohužel posoudit. Odorik.exe neumí použít jiný port než 5060 a tudíž na daném připojení nefunguje. Nicméně bez ohledu na to, pro mé potřeby je to obecně nevhodný sw. Jaké má – z mého pohledu – koncepční nedostatky napíšu za chvíli do vlákna, které je k němu otevřeno.
xsouku04 píše:Kvalita hovoru přes Odorik.exe nebo jiné nezabagované klienty (myslím že dobrý je např. Sjphone (i když pro začátečníky nepřívětivý), nebo X-lite (i když s příšerným ovládáním) záleží na nastavení a kvalitě zvukové karty.
Souhlasím, že SJphone je dobrý. Používám mimochodem přesně stejnou verzi jako kolega ViR /na MS Windows, Linuxová stabilní je o chloupek vyšší, 1.60.2.99a/, nicméně i přes to, že jsem si pohrál s nastavením na celkem „hardcore“ úrovni (driver input queue length, driver buffer size, RTP jitter queue length – no, alespoň jsem se trochu vzdělal, jak co funguje :) ), nedostal jsem se - v daném místě - na úroveň kvality IAX přes Zoiper. Vím, že problém je v kvalitě připojení – hlavně ztráty paketů pro downstream a jitter, ale s tím mohu zatím něco dělat obtížněji a v delší perspektivě (jde o pražskou síť kvarteto.net – toto není placená inzerce ;(( ).
xsouku04 píše:Když to shrnu, tak bych IAX pro koncového zákazníka doporučil jen pokud jste nucen VoIP používat přes špatný NAT, který nemůžete změnit a SIP přitom nefunguje nebo zlobí. (třeba právě přerušuje hovory).
Obávám se, že je to právě tento případ ;(
xsouku04 píše: V čem je přesně kvalita přes SIP horší? Hůře slyšíte vy nebo protistrana ? Nebo je v tom občas nějaké klapání ? Nebo je špatně hlasitost?
Hůře slyším já i protistrana. Jednak je řeč podstatně „plošší“ – oříznuté frekvenční spektrum, hlavně ve výškách (a to je, prosím, stejný kodek /G711/!) a kromě toho jsou zkresleny hlavně sykavky a hovor má drobné výpadky. Někdy je to palčivější, jindy méně palčivé. Dalo by se říct, že SIP spojení je obecně +- použitelné pro soukromý hovor, pro profesionální už občas ne.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

xsouku04 píše:Že nefungují příchozí hovory na IAX - o tom vím a není to žádná záhada. Prostě se na ten server který to má na starosti nedostanou.
Mohu to opravit.
Dobry den, velmi uvazuji o zmene VOIP operatora a znamy mi Odorik doporucoval; IAX je pro mne ale zasadni zalezitost, na jednom z mist kde potrebuji provozovat VOIP SIP vubec nejde, kvuli NATu/firewallu (nemohu to ovlivnit). Uz je toto opraveno?
Souvisejici otazka - doporucujete/podporujete/prodavate nejaky IAX hw telefon? (Ono je to opravdu obcas pohodlnejsi...)
Jeste bych se rad zeptal, za jakych podminek jste schopni prevest cislo od jineho (ceskeho) VOIP operatora...
Dekuji za odpoved a omlouvam se za chybejici hacky a carky, nejsem u "zcesteneho" pocitace. Pavel Svoboda.
Robert Nagy

Návštěvník píše:
xsouku04 píše:Že nefungují příchozí hovory na IAX - o tom vím a není to žádná záhada. Prostě se na ten server který to má na starosti nedostanou.
Mohu to opravit.
Uz je toto opraveno?
Za sebe mohu říci, že to ještě nefunguje, právě jsem to zkoušel.
A připojil bych se k dotazu na pravděpodobný termín opravy - v kontextu problémů, které jsem popsal v jiném vlákně (http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=384&start=30) mne to zajímá ještě více ...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Už by měly u IAX fungovat i příchozí hovory.
Robert Nagy

xsouku04 píše:Už by měly u IAX fungovat i příchozí hovory.
Potvrzuji. Už ve čtvrtek jsem to zkoušel voláním sám sobě, bez přijetí hovoru a dnes i naostro. Funguje to (a stále shledávám lepší kvalitu než přes SIP). Dobrá práce.

S tou kvalitou by mohla velmi souviset jedna věc, kterou jsem zaregistroval v uplynulých dvou - třech dnech. Na onom problematickém místě se začal CITELNĚ lišit ping na sip.odorik.cz a iax.odorik.cz. Konkrétně například dnes (takto bezprostředně po sobě, cca mezi 13:00 a 13:50, ping -t -w 500 [sip|iax].odorik.cz /z MS Windows/ ):

Ping statistics for 81.31.45.51:
Packets: Sent = 989, Received = 970, Lost = 19 (1% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 64ms, Average = 10ms
Ping statistics for 89.185.255.59:
Packets: Sent = 1058, Received = 1056, Lost = 2 (0% loss),
Minimum = 7ms, Maximum = 69ms, Average = 10ms
Ping statistics for 81.31.45.51:
Packets: Sent = 1204, Received = 828, Lost = 376 (31% loss),
Minimum = 7ms, Maximum = 71ms, Average = 7ms
Ping statistics for 89.185.255.59:
Packets: Sent = 1097, Received = 1095, Lost = 2 (0% loss),
Minimum = 7ms, Maximum = 71ms, Average = 10ms

Přitom traceroute vypadalo +- stejně
Tracing route to sip.odorik.cz [81.31.45.51]
over a maximum of 30 hops:
1 4 ms 5 ms 16 ms 10.23.49.1
2 5 ms 16 ms 5 ms 172.16.30.1
3 32 ms 5 ms 5 ms 82.113.55.17
4 5 ms 5 ms 5 ms cz-prg-76kkk-po3.dialtelecom.cz [82.119.246.37]
5 5 ms 5 ms 5 ms cz-prg-p1sit-be2.dialtelecom.cz [82.119.245.97]
6 5 ms 5 ms 5 ms cz-prg-asbr1-be6.dialtelecom.cz [82.119.246.22]
7 5 ms 8 ms 5 ms master-gw.dialtelecom.cz [212.24.145.50]
8 18 ms 9 ms 9 ms brno-cejl-c1-vl559.masterinter.net [81.31.41.10]
9 10 ms 9 ms * 81-31-45-51.static.masterinter.net [81.31.45.51]
Tracing route to iax.odorik.cz [89.185.255.59]
over a maximum of 30 hops:
1 5 ms 5 ms 5 ms 10.23.49.1
2 5 ms 7 ms 5 ms 172.16.30.1
3 5 ms 16 ms 13 ms 82.113.55.17
4 5 ms 32 ms 13 ms cz-prg-76kkk-po3.dialtelecom.cz [82.119.246.37]
5 5 ms 53 ms 18 ms cz-prg-asbr2-kkk-te1-3.dialtelecom.cz [82.119.246.26]
6 5 ms 14 ms 5 ms cz-prg-asbr1-be4.dialtelecom.cz [82.119.246.29]
7 4 ms 5 ms 5 ms master-gw.dialtelecom.cz [212.24.145.50]
8 8 ms 9 ms 8 ms brno-cejl-c1-vl559.masterinter.net [81.31.41.10]
9 10 ms 20 ms 10 ms 89.185.255.59
Trace complete.

Všiml jsem si toho víckrát, ale to jsem to už takto systematicky nezkoumal.

Hm?
Robert Nagy

Update:
No to mi tedy hlava nebere. 20:12, ping -t -w 500 sip.odorik.cz - 32 paketů, zpět 2, ztráta 30, ping -t -w 500 iax.odorik.cz - 28 paketů, zpět 28, ztráta 0.
tracert mírně odlišná na dvou průběžných serverech dialtelecomu, obdobně jako v předchozím případě.
Odpovědět