Polsko - zkušenosti s T-Mobile PL (mobilní data, rychlost, roaming atd.)
-
Polsko - zkušenosti s T-Mobile PL (mobilní data, rychlost, roaming atd.)
Rád bych se podělil o zkušenosti s mobilními daty mateřského T-Mobile PL v Polsku.
První věc - rychlost mobilních dat. Zdá se mi, že T-Mobile PL, tj. vlastně "mateřská" síť Odorik SIM karty, zde jede na LTE/LTE+ datech max. rychlostí cca 1 Mbit/s download i upload. Testoval jsem na více místech na pobřeží (Darlowo, Jaroslawiec, Ustka tj. +/- 20 km) přes http://speedtest.cesnet.cz i přes Ookla Android aplikaci. Stejnou rychlost dosahují oba telefony, které mám k dispozici. Nemusím psát, že data rychlostí 1 Mbit/s jsou skoro k ničemu.
Druhá věc - zablokovaný roaming jiných sítí než T-Mobile PL. Zdá se mi, že jakmile je v lokalitě T-Mobile PL, je zablokovaný roaming do jakékoliv jiné sítě (např. Plus, Play či Orange). Laboroval jsem s ručním výběrem sítě a testováním proto, že pod T-Mobile PL chvíli data vůbec nešla. Za boha jsem nepřišel na to, čím to mohlo být. Mám takovou domněnku, že při zlomu měsíce, kdy jste v cizině, data přestanou fungovat přesto, že minulý měsíc, kdy jste odjeli z Čech do ciziny, to bez problémů šlo. Jako kdyby se nějak resetlo datové nastavení SIM karty a neobnovilo se s novým měsícem vaše nastavení.
Kdyby měl někdo nějaký nápad, co vyzkoušet, napište.
První věc - rychlost mobilních dat. Zdá se mi, že T-Mobile PL, tj. vlastně "mateřská" síť Odorik SIM karty, zde jede na LTE/LTE+ datech max. rychlostí cca 1 Mbit/s download i upload. Testoval jsem na více místech na pobřeží (Darlowo, Jaroslawiec, Ustka tj. +/- 20 km) přes http://speedtest.cesnet.cz i přes Ookla Android aplikaci. Stejnou rychlost dosahují oba telefony, které mám k dispozici. Nemusím psát, že data rychlostí 1 Mbit/s jsou skoro k ničemu.
Druhá věc - zablokovaný roaming jiných sítí než T-Mobile PL. Zdá se mi, že jakmile je v lokalitě T-Mobile PL, je zablokovaný roaming do jakékoliv jiné sítě (např. Plus, Play či Orange). Laboroval jsem s ručním výběrem sítě a testováním proto, že pod T-Mobile PL chvíli data vůbec nešla. Za boha jsem nepřišel na to, čím to mohlo být. Mám takovou domněnku, že při zlomu měsíce, kdy jste v cizině, data přestanou fungovat přesto, že minulý měsíc, kdy jste odjeli z Čech do ciziny, to bez problémů šlo. Jako kdyby se nějak resetlo datové nastavení SIM karty a neobnovilo se s novým měsícem vaše nastavení.
Kdyby měl někdo nějaký nápad, co vyzkoušet, napište.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polsko - zkušenosti s T-Mobile PL (mobilní data, rychlost, roaming atd.)
Obávám se že budou ostatní operátoři blokováni, i když T-mobile PL signál nemá, protože podobně je to na Slovensku.
By mne zajímalo, jestli ten limit 1Mbit mají i běžní zákazníci českého T-mobile?
Já bych si toho ale nevšiml, protože 1 Mbit bych považoval za dostatečný. Nechci si totiž všechna data vyplýtvat během pár vteřin.
By mne zajímalo, jestli ten limit 1Mbit mají i běžní zákazníci českého T-mobile?
Já bych si toho ale nevšiml, protože 1 Mbit bych považoval za dostatečný. Nechci si totiž všechna data vyplýtvat během pár vteřin.
Problémy s rychlostí LTE jsem u moře v Polsku měl často, Přičítal jsem to tomu, že tam o prázdninách jsou všichni poláci. Brzo ráno to jde lépe?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
To by také mohlo být vysvětlení. Sezóna u moře je krátká a opravdu pěkných dní ještě méně. O kvalitě mobilních sítí a to hlavně v zahraničí si nedělám iluze. Obvykle to bývá horší, než na co jsme zvyklí z ČR. I v takovém Rakousku je člověk často bez signálu a to i na místech, kde chodí poměrně dost lidí mimo větší pohoří. V horách v údolí je být bez signálu úplně normální, když tam je to často dáno velikostí a liduprázdností místních hor. U nás na to nejsme zvyklí.
-
Právě jste popsal brilantně vysvětlení, proč v Česku máme drahá data a proč nemáme ceny jako v Polsku, Rakousku, právě k vůli kvalitě pokrytí a síle signálu.xsouku04 píše: ↑úte 06. srp 2024 13:05:52
To by také mohlo být vysvětlení. Sezóna u moře je krátká a opravdu pěkných dní ještě méně. O kvalitě mobilních sítí a to hlavně v zahraničí si nedělám iluze. Obvykle to bývá horší než na co jsme zvyklí z ČR. I v takovém Rakousku je člověk často bez signálu a to i na místech kde chodí poměrně dost lidí mimo větší pohoří. V horách v údolí je být bez signálu úplně normální, když tam je to často dáno velikostí a liduprázdností místních hor. U nás na to nejsme zvyklí.

- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
To tak úplně není. Ale jistě existují v zahraničí operátoři, co mají spoustu dat za pár korun, ale co se už neříká, je, že s jejich pokrytím a reálnými rychlostmi může být problém je spotřebovat. Ono když v Polsku má kde kdo téměř neomezená data za zlomek ceny v ČR, dojde k přetížení BTS v létě pláži mnohem snadněji než v ČR. V ČR lze BTS přetížit třeba nějakým hudebním festivalem, nebo hromadnou akcí, kdy si dost možná ani nezavoláte, ale není to tak úplně běžné.helmut.niederman píše: ↑úte 06. srp 2024 20:48:11Právě jste popsal brilantně vysvětlení, proč v Česku máme drahá data a proč nemáme ceny jako v Polsku, Rakousku, právě k vůli kvalitě pokrytí a síle signálu.xsouku04 píše: ↑úte 06. srp 2024 13:05:52
To by také mohlo být vysvětlení. Sezóna u moře je krátká a opravdu pěkných dní ještě méně. O kvalitě mobilních sítí a to hlavně v zahraničí si nedělám iluze. Obvykle to bývá horší než na co jsme zvyklí z ČR. I v takovém Rakousku je člověk často bez signálu a to i na místech kde chodí poměrně dost lidí mimo větší pohoří. V horách v údolí je být bez signálu úplně normální, když tam je to často dáno velikostí a liduprázdností místních hor. U nás na to nejsme zvyklí.![]()
Co se týče cen v ČR, nic moc, co se ale týče kvality, je to spíše lepší.
-
Díky za reakce. Je teda fakt, že tady je Poláků fakt plné pobřeží, ulice, ubytování i parkoviště. Klidně by to mohlo být přetížením BTS, ale stálost toho jevu to řekl bych nepodporuje. Buď visí na datech všichni stále, protože mají data levná, nebo je to od T-Mobile PL oříznuté na 1 Mbit/s. Teď jsem to měřil, je 23:19 a jede to 0,98/0,63 Mbit.
Zítra se přesouváme do Gdaňsku, tam je to prý turisticky ještě vytíženější.
Zkusím tam koupit nějakou předplacenku, abychom vyloučili alespoň přetížení BTS. Českou T-Mobile SIM nemám bohužel k dispozici.
Zítra se přesouváme do Gdaňsku, tam je to prý turisticky ještě vytíženější.

Polské pobřeží je typická turistická sezónní oblast, a to s velmi krátkou sezónou, cca polovina června-první týden v září. Mimo toto období tam počet lidí poklesne o řád. (Tím nechci říci, že tam není pak hezky, právě naopak
). Takový region v ČR asi ani neexistuje. Možná Máchovo jezero?
Z uvedeného je asi jasné, jak to tam bude vypadat s kvalitou dat. Instalace kapacity, která by komfortně pokryla turistickou špičku, se nikomu nevyplatí. Takže se to tam buduje jen tak, aby si lidé moc nestěžovali.
V Gdaňsku by to mělo být citelně lepší; je to (relativně) velké město s mnoha stálými obyvateli a turismem během celého roku.

Z uvedeného je asi jasné, jak to tam bude vypadat s kvalitou dat. Instalace kapacity, která by komfortně pokryla turistickou špičku, se nikomu nevyplatí. Takže se to tam buduje jen tak, aby si lidé moc nestěžovali.
V Gdaňsku by to mělo být citelně lepší; je to (relativně) velké město s mnoha stálými obyvateli a turismem během celého roku.
-
Tak potvrzuji, že půjde nejspíše o vliv turistické sezóny na pobřeží. Jsme cca 100 km jinde, ve vnitrozemí (Lębork), a data zde jedou 60/55 Mbit/s bez jakéhokoliv experimentování a přenastavování čehokoliv. I ping je poloviční až třetinový.
- Přílohy
-
- Screenshot_20240807-122949.png (105.67 KiB) Zobrazeno 17060 x
Ono to může být i nějaké řízení provozu ze strany operátora - aneb BTS přetížená, všichni/vybraní dostanou limit na rychlost?Montgolfier píše: ↑stř 07. srp 2024 12:34:35 Tak potvrzuji, že půjde nejspíše o vliv turistické sezóny na pobřeží. Jsme cca 100 km jinde, ve vnitrozemí (Lębork), a data zde jedou 60/55 Mbit/s bez jakéhokoliv experimentování a přenastavování čehokoliv. I ping je poloviční až třetinový.