Raiffeisenbank zablokuje účet, když do 14 dní neodpovíte na spam

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Raiffeisenbank zablokuje účet, když do 14 dní neodpovíte na spam

Příspěvek od xsouku04 »

Včera jsem zjistil, že nejde platit kartou, přišly SMS, že na účtu nejsou peníze.

Celkově mě od RB přišly tyto SMS:

středa 23. 10.2024 17:08
Dobry den, venujte pozornost dulezite zprave, kterou jsme Vam poslali na Vasi e-mailovou adresu. Dekujeme. Vase Raiffeisenbank
čtvrtek 7.11.2024 10:16
Vazeny kliente, Vas ucet byl zablokovan. Do dnesniho dne jsme od Vas neobdrzeli vyjadreni k nasi vyzve tykajici se overeni a doplneni Vasich klientskych udaju. Odpovedi nam, prosim, zaslete na kyc@rb.cz nebo prostrednictvim Vaseho internetoveho bankovnictvi. Dekujeme. Vase Raiffeisenbank
pátek 8.11.2024 9:46
Vazeny kliente, transakce provedena kartou cislo *3382 byla zamitnuta z duvodu nedostatecneho disponibilniho zustatku na uctu. Vase Raiffeisenbank

A poslali též email 23. 10. 2024, 16:04 z emailu info@klient.rb.cz, který vypadá jako spam, a proto skončil ve spamu, a tak jsem si jej ani přečíst nemohl.

Když to shrnu, tak chtějí prohlášení, že nejsem politicky exponovaná osoba s použitím jakéhosi pochybného formuláře ve wordu, který se mi snaží podsouvat, že jsem politicky exponovaná osoba a vyptává se ne nesmyslné detaily.

obrazek.png
obrazek.png (203.82 KiB) Zobrazeno 10829 x
Níže je textová verze jako potrava pro vyhledávače.
Dobrý den, pane Soukupe,

kontaktujeme Vás s žádostí o poskytnutí informací, které je potřeba doplnit v souvislosti s ověřením Vašich klientských údajů.

Prosíme o vyplnění dotazníku, zda jste nebo nejste politicky exponovanou osobou, případně k politicky exponované osobě ve vztahu blízkém, tzn. zda vykonáváte nějakou veřejně významnou funkci, např. soudce, starosta, člen orgánu firmy vlastněné státem, člen parlamentu, velvyslanec apod.

Dotazník naleznete na odkazu ZDE

Vyplněný dotazník a případnou dokumentaci nám zašlete zpět prostřednictvím Vašeho internetového bankovnictví, a to nejpozději do 31. 10. 2024.

Návod na vložení dokumentu prostřednictvím internetového bankovnictví:

Po přihlášení do Vašeho internetového bankovnictví zvolte nahoře ikonu „Dokumenty“.
V levém menu „Dokumenty“ klikněte na „Nahrát dokument“.
Jako účel dokumentu vyberte „Klientské údaje“.
Typ dokumentu: Zdroj prostředků.
Pomocí tlačítka přiložit soubor, anebo přímo přetažením souboru nahrajete dokument/y v požadovaném formátu. Můžete nahrát více souborů najednou v celkové maximální velikosti 20 MB.
Po nahrání vybrané dokumentace dokončíte odeslání do banky přes tlačítko „Odeslat“.
Nahrané soubory si můžete poté kdykoliv zkontrolovat v levém menu Dokumenty „Mnou nahrané“.

Vezměte prosím na vědomí, že výše uvedené informace požadujeme z důvodu plnění zákonné povinnosti, kterou Bance ukládá zákon č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu.

Více informací naleznete na našich webových stránkách www.rb.cz/o-nas/aml-a-kyc/politicky-exponovane-osoby.

Děkujeme za spolupráci.

S přáním příjemného dne

Raiffeisenbank, a.s.
A zde je první stránka z toho dotazníku ve wordu s nadpisem "Dotazník pro politicky exponované osoby".
Tedy jde v podstatě jde jen o to prohlásit, že politicky exponovaná osoba nejsem. Ostatní "nesmysly" se mne netýkají.
obrazek.png
obrazek.png (108.53 KiB) Zobrazeno 10829 x

Zaráží mne, pro nyní po třiceti letech banku napadlo, že budu určitě exponovaná osoba? Proč mne oslovují způsobem, jako by byli nějací spameři nebo podvodníci, co člověka nutí otevřít nějaký odkaz s virem nebo trojským koněm? (pravda je zkontrolovat, že je to z pravých stránek banky, ale i tak by se tomu raději vyhnul)
Představoval bych si, že se na to zeptají po přihlášení do internetového bankovnictví. Proč na vyplnění dávají jen týden času a a po dalším týdnu účet zablokují bez dalšího varování? Představte si, že jste někde na dovolené a máte jen jeden účet!
Často mne kontaktují telefonem s tím, že by mi rádi půjčili,nebo s jinými nesmysly, o což nikdy nemám zájem, ale když hrozí zablokování účtu, to jim za kontakt po telefonu nestojím?

Přijde mi to hrozně amatérské chování od tak velké banky a také mi přijde, že na tom oddělení s emailem kyc@rb.cz a bez telefonního kontaktu musí pracovat samí asociálové, neb normální člověk by takovou práci takovým způsobem dělat nechtěl. A ti asociálové o víkendu a ve svátcích nepracují, takže snadno mohou účet blokovat delší dobu.

A banka zjevně nemá žádný mechanizmus jak si na podobné chování stěžovat, protože kdyby existoval, tohle by si jistě nedovolovala. Nezbývá, než se o takové chování podělit, aby moji zkušenost našel každý, na koho to banka podobným způsobem také zkusí.

A proč se vlastně několik tisíc politických exponovaných osob (politických papalášů) neeviduje jiným způsobem, než že se musí miliónů lidí ptát?
Např. tito lidé by mohli mít povinnost se sami všem svým bankám nahlásit.
Přílohy
dotaznik-pro-politicky-exponovane-osoby.docx
(46.94 KiB) Staženo 225 x
Pitomec

Re: Raiffeisenbank zablokuje účet když do 14 dní neodpovíte na spam

Příspěvek od Pitomec »

Já kvůli stejné debilovině tvrdnul dvě hodiny v ČSOB na pobočce, protože to ani nešlo vyřídit na dálku :-(
jaara

Příspěvek od jaara »

Mám pocit, že jsem na něco podobného narazil kdysi dávno v IB u Fio. Vyplnil jsem pak, že jsem ministr vlády Svobodné Republiky Králický Sněžník a byl klid. Nicméně to doplnění avizovali rovnou v internetbankingu.
alfi

Příspěvek od alfi »

AML zákon a povinnost KYC pro bankovní služby platí už dlouho - docela se divím, že to s vámi řeší až teď. Ano, díky tomu umí zrušit účet klidně do druhého dne (a jste rádi, že ukecáte týden jako přechodné období). Ale že to posílají emailem místo důvěryhodné vlastní aplikace (kam chodí spousta jiných hloupostí a spamů), i to, že si nevyplnění neumí ověřit telefonicky, je slušná ostuda :)
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

alfi píše: pon 11. lis 2024 8:14:38 AML zákon a povinnost KYC pro bankovní služby platí už dlouho - docela se divím, že to s vámi řeší až teď. Ano, díky tomu umí zrušit účet klidně do druhého dne (a jste rádi, že ukecáte týden jako přechodné období). Ale že to posílají emailem místo důvěryhodné vlastní aplikace (kam chodí spousta jiných hloupostí a spamů), i to, že si nevyplnění neumí ověřit telefonicky, je slušná ostuda :)
No slyšel jsem, že jakési tajné arogantní síly nutí banky uzavírat účty např. firmám (ne jednotlivcům), co nakupují krypto měnu jako investici. Nic jiného podezřelého, jen odchod peněz na účty sloužící k nákupu krypto měny. Je to taková cancel culture s mlžením.
Pokud se krypto měna regulátorům nelíbí, mají ji krypto měnu zakázat a ne dělat takové nesmysly.

Já samozřejmě nic takového nedělám.

Jinak mi sice volali z RB z čísla 729930165, ale nechali to jen krátce zvonit, takže jsem to nestihl. Na internetu jsem ale zjistil, že z toho čísla nabízí RB nějaké pojištění. Dovolat se zpět nelze, jen to přizná, že volala RB.
alfi

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: pon 11. lis 2024 12:29:47 No slyšel jsem že jakési tajné arogantní síly nutí banky uzavírat účty např. firmám (ne jednotlivcům), co nakupují krypto měnu jako investici. Nic jiného podezřelého, jen odchod peněz na účty sloužící k nákupu krypto měny. Je to taková cancel culture s mlžením.
Pokud se krypto měna regulátorům nelíbí, mají ji krypto měnu zakázat a ne dělat takové nesmysly.
Jj, AML zákon je v plném znění "...proti legalizaci výnosů z trestné činnosti" a těch informací, co mají banky od zákazníka získávat, je víc, hlavně u podnikatelů taky zdroj financí a předměty podnikání, viz 253/2008 Sb. Z principu crypto asi vždycky bude obsahovat nějakou část nelegálních peněz, tj. docela můžou takového zákaznika nechtít :) A nejspíš na ně z druhé strany tlačí nějaká ČNB, aby to dodržovali.. a je to stejné v celé EU.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Raiffeisenbank zablokuje účet, když do 14 dní neodpovíte na spam

Příspěvek od xsouku04 »

Tak už mne odblokovali jako reakci na email na kyc@rb.cz .
Vážený pane Soukupe,

děkujeme a potvrzujeme přijetí vložené dokumentace.

Blokace provedená bankou dle par. 15 Neuskutečnění obchodu, zákona č. 253/2008 Sb., byla odstraněna.

Děkujeme za spolupráci.

S přáním příjemného dne

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

alfi píše: pon 11. lis 2024 12:54:16
xsouku04 píše: pon 11. lis 2024 12:29:47 No slyšel jsem že jakési tajné arogantní síly nutí banky uzavírat účty např. firmám (ne jednotlivcům), co nakupují krypto měnu jako investici. Nic jiného podezřelého, jen odchod peněz na účty sloužící k nákupu krypto měny. Je to taková cancel culture s mlžením.
Jj, AML zákon je v plném znění "...proti legalizaci výnosů z trestné činnosti" a těch informací, co mají banky od zákazníka získávat, je víc, hlavně u podnikatelů taky zdroj financí a předměty podnikání, viz 253/2008 Sb. Z principu crypto asi vždycky bude obsahovat nějakou část nelegálních peněz, tj. docela můžou takového zákaznika nechtít :) A nejspíš na ně z druhé strany tlačí nějaká ČNB, aby to dodržovali.. a je to stejné v celé EU.
Ale problém je, že ono nařčením z legalizace výnosu z trestné činnosti a podobné věci je většinou jen rozmar nějakého úředníka, co moc rozumu nepobral a snaží se vyvíjet nějakou činnost. Když firma nakupuje bitcoiny jako investici přece nutně neimplikuje, že ty peníze nebyly řádně zdaněny. Nebo že budou použity na něco nekalého, ale spíše to, že úředník už nebude mít dále přehled o tom, co se bitcoiny bude dít. Zakázat bitcoiny si netroufnou, a tak to jen komplikují "bezdůvodným" rušením účtů ...

Už mne odblokovali. Jako odpověď na kyc@rb.cz mi napsali.
Vážený pane Soukupe,

děkujeme a potvrzujeme přijetí vložené dokumentace.

Blokace provedená bankou dle par. 15 Neuskutečnění obchodu, zákona č. 253/2008 Sb., byla odstraněna.

Děkujeme za spolupráci.

S přáním příjemného dne

Připadá mi úsměvné, že tito pracovníci mají podobné postupy a argumentační sílu jako ti šmejdi, co falšují telefonní čísla a pak nutí důchodce udělat nějaké pochybné platby nebo nacpat úspory do bitcoinmatu.
Jinak, že je to ve všech státech EU moc nevěřím, když chování se dost liší, co se týče různých bank v ČR. Někde se opravdu snaží hájit zájmy klientů a blokují neradi, a jen když opravdu musí. Prostě někde je to více, jinde méně, absurdní.

Trochu se bojím až o takových věcech bude rozhodovat moderní ale značně přihlouplá umělá inteligence a nebude odvolání.

Stěžovat si dost dobře nejde, neb je jim to jedno, tak to mohu alespoň sem napsat, aby to bylo zdokumentované a pan paranoidní nemusel mít tolik strach, až jej bezdůvodně zablokují také.
alfi

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: pon 11. lis 2024 14:22:53 Ale problém je, že ono nařčením z legalizace výnosu z trestné činnosti a podobné věci je většinou jen rozmar nějakého úředníka, co moc rozumu nepobral a snaží se vyvíjet nějakou činnost. Když firma nakupuje bitcoiny jako investici přece nutně neimplikuje, že ty peníze nebyly řádně zdaněny. Nebo že budou použity na něco nekalého, ale spíše to, že úředník už nebude mít dále přehled o tom co se bitcoiny bude dít. Zakázat bitcoiny si netroufnou a tak to jen komplikují "bezdůvodným" rušením účtů ...
Předpokládám, že na to mají interní postupy a procesy - poslední úředník si to moc vymyslet nemůže, už proto, že za chybu v pravidlech můžou dostat až 10 mil. Kč pokutu a opakovaně i přijít o licenci :) Doporučuju pročíst si ten zákon, co vše podle něj mají dělat.. nebo taky třeba https://kriptomat.io/cs/finance-a-inves ... eli-vedet/
xsouku04 píše: pon 11. lis 2024 14:22:53 Jinak že je to ve všech státech EU moc nevěřím, když chování se dost liší co se týče různých bank v ČR. Někde se opravdu snaží hájit zájmy klientů a blokují neradi a jen když opravdu musí. Prostě někde je to více, jinde méně absurdní.
AML vychází ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/849 a tam je cca totéž. Jak k tomu přistoupí banka už je na ni - u nás mně přijde, že to dělají jen proto, že musí. A kvalita provedení tomu pak odpovídá. Zkušenosti podnikatelů z jiných bank jsou dost podobné :)
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Raiffeisenbank zablokuje účet, když do 14 dní neodpovíte na spam

Příspěvek od xsouku04 »

No detaily neznám, ale znám jak funguje/nefunguje např. GDPR. Jsou to haldy prázdných frází, které nelze nikdy jednoznačně aplikovat. Co lze ale dělat, je "vyvíjet aktivitu" a zaměstnat hodně lidí. Už to, že vám to dá hodně práce a nákladů je polehčující okolnost :). Google a jiné soustavné sběrače osobních údajů to ovlivnilo pramálo, zato vás budou kvůli tomu prudit třeba v každé školce. A spousta institucí se dál ptá na osobní věci, které nepotřebují vědět. (např. fakturační adresa u eshop nákupů fyzických osob u nákupů do 10 tisíc není ze zákona třeba = porušení GDPR principů a - nikomu to nevadí)

No a co se týče boji proti praní špinavých peněz. Zde se dobrá banka od špatné liší tím, že špatná vám hned zavře účet a nekomunikuje. Dobrá banka vám prozradí, že zavření účtu hrozí za to, že máte odchozí platbu na účet, kam obvykle platí ti, co nakupují krypto měny. A jestli s tím nepřestanete, budou vám muset účet zrušit také.

O tom, že funguje EU všude stejně si nedělám iluze. Nefunguje. Např. v jižní Itálii aby se člověk bál vyjet na silnici, protože to tam funguje tak nějak všechno jako v rozvojové zemi. Na červenou se jezdí běžně, jen si musí řidič dávat trochu větší pozor než na zelenou... Pokutu může dostat každý, ale běžně se to neděje, pokud jezdíte jako všichni okolo.
Odpovědět