Relátko časem odešlo a tak jsem se snažil koupit něco nového, co se nastavuje pohodlněji a lze to i na dálku.
Zkusil jsem na aliexpresu zadat klíčová slova wifi termostat.
A jediné, co se zdálo být použitelné, bylo tohle bez krabičky za cca 200 Kč včetně poštovného.
https://www.aliexpress.com/item/1005004043460009.html
Když to zkrátím, tak výsledek mne mile překvapil, ale jsou tam dva zádrhele, které je možné snadno vyřešit a o které se chci podělit.
https://www.aliexpress.com/item/1005004043460009.html
Zařízení lze ovládat přes android nebo iPhone aplikaci, která se jmenuje sinilink. To je trochu škoda, protože bez cloudu nic nenastavím. Bohužel je to ale trend.
Problémy:
- Registrace na email vyžaduje, že kód z emailu přečtete a potvrdíte ve velmi krátké době v řádech minut. Jinak registraci neuzná Např. email na seznamu má větší zpoždění, tedy seznam email je nepoužitelný. Je třeba použít email, které doručení uměle nezdržuje.
- V době, kdy jsem aplikaci instaloval, mi to u mého telefonu na google play psalo, že aplikace pro mou verzi androidu (zjevně moc novou) není k dispozici. Sice jsem ji mohl stáhnout do telefonu a nainstalovat ručně, ale nešla mi spárovat se zařízením a nastavit wifi síť a heslo. Řešení byl použít starší android. Tam to šlo napoprvé. (na zařízení je tlačítko, kterým se přepne do párovacího režimu, kdy vytvoří vlastní hotspot)
- Zařízení nemá kryt a číselník moc svítí v noci. Proto asi může být lepší ta verze bez displeje, kterou lze snadno vložit do elektrikářské krabičky. Já jsem to vyřešil tak, že wifi termostat jsem dal do sklepa ke kotli a do pokoje jsem přes stávající kabel zapojil jen teploměr. Je to tak i bezpečnější, protože už nevedu do pokoje dráty s napětím 230 voltů. Teploměr má odpor cca 10 K ohm. Dlouhé vedení k teploměru na desítky metrů nemá na naměřenou teplotu žádný podstatný vliv, navíc teploměr lze zkalibrovat (k teplotě přičíst nebo odečíst konstantu) v androidí aplikaci kliknutím na ikonku tužky u teploty.
- V android aplikaci vidím aktuální teplotu (Cur), nastavuji teplotu kterou chci udržovat (Set Temp). Pokud bude teplota nižší o Back Temp než nastavená, topení se sepne. Topení se vypne, jak se nastavená teplota přesáhne.
- Pod ikonkou "Temp Reserve" si mohu nastavit 6 voleb, kde pro konkrétní čas a den v týdnu, nebo konkrétní den a hodinu absolutně si mohu nastavit teplotu. Mohu si tak nastavit, že noční teplotu nižší ale s tím, že ráno se teplota zase zvýší.
- K dispozici je historie teplot (s odečtem po pěti minutách) a historie spínání a rozepínání. Tedy snadno mohu ověřit, že v době nepřítomnosti to opravdu udržovalo nastavenou teplotu.
- Teplotu to i s tímto analogovým teploměrem, který má v mém případě "dlouhé vedení", měří velice přesně s přesností na 0.1 stupně - hodnot náhodně nepřeskakuje okolo, ale drží se.
- Kdyby přestal jít internet, nepůjde zařízení nastavovat, ale bude dál pracovat podle přednastavených hodnot.