Datová SIM v Rakousku

Místo pro služby, které lze dobře kombinovat se službami Odorik.cz .
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Datová SIM v Rakousku

Příspěvek od xsouku04 »

V Rakousku jsou ceny mobilních služeb cca poloviční oproti ČR, přestože tam lidé vydělávají cca dvojnásob.
obrazek.png
obrazek.png (35.31 KiB) Zobrazeno 2531 x
Jelikož jsem potřeboval pracovat delší dobu na notebooku, podle informací na wiki https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Austria jsem si vybral a koupil SIM za 10 EUR s tarifem Magenta KLAX M

https://shop.magenta.at/product/wertkar ... paket-5494

SIM za 10 EUR obsahuje 60 GB dat, 2000 minut/SMS po Rakousku a 50 minut volání do zahraničí včetně ČR na 4 týdny.

Další 4 týdny už ale chtějí 14.90 EUR. Tedy startovací měsíc stojí 10 Eur, další 15 EUR. Nejvýhodnější nabídka je to jen pro první měsíc, na trvalo lze najít zjevně lepší nabídky.

Je to předplacený kredit, ale i tak je potřeba k tomu občanka, protože anonymní karty už téměř nikde v EU nejsou s výjimkou ČR.
Říkali, že roaming povolí jen tomu, kdo prokáže trvalý pobyt v Rakousku. Předpokládal jsem proto, že se v roamingu vůbec nepřihlásí.

Nákup SIM, kromě toho, že jsem musel ukázat českou občanku, byl bez problému a trval včetně komunikace procvičování němčiny cca 5 minut na pobočce Magneta. (má barvy T-mobile)

Po opuštění Rakouska jsem obdržel následující SMS.
Lieber Magenta Kunde! Im Netz von T-Mobile CZ (Tschechien) gelten innerhalb der EU folgende Preise: Abgehende Gespräche: Inlandspreis plus 2,28 Ct (max. 22,8 Ct)/Min; Ankommende Gespräche: 0,24 Ct/Min; SMS-Versand: Inlandspreis plus 0,36 Ct (max. 7,2 Ct)/SMS, Daten: eine Abrechnung pro Megabyte wird nicht angeboten. Kostenloser EU-Notruf: 112. Nähere Infos zu Roaming und Fair Use Policy telefonisch unter +436762007000 oder unter https://www.magenta.at/roaming. Bitte beachten Sie, dass aufgrund der Nutzung von Mehrwertdiensten höhere Entgeltgebühren entstehen könnten. Nähere Infos zu verfügbaren Notrufdiensten, öffentlichen Warnsystemen und Mehrwertnummern unter https://www.magenta.at/eu-roaming-regulation/CZ. Diese Benachrichtigung ist per SMS an +43676800445588 kostenlos abmeldbar.
Česky:
Vážený zákazníku Magenta! V rámci EU platí v síti T-Mobile CZ (Česká republika) tyto ceny: Odchozí volání: domácí cena plus 2,28 centů (max. 22,8 centů)/min; Příchozí hovory: 0,24 centů/min; Odesílání SMS: Vnitrostátní sazba plus 0,36 centu (max. 7,2 centu)/SMS, Data: účtování za megabajt není nabízeno. Bezplatná tísňová linka EU: 112. Další informace o roamingu a zásadách spravedlivého používání získáte na čísle +436762007000 nebo na adrese https://www.magenta.at/roaming. Vezměte prosím na vědomí, že kvůli využívání služeb s přidanou hodnotou mohou být účtovány vyšší poplatky. Další informace o dostupných tísňových službách, systémech varování veřejnosti a číslech se zvýhodněnými sazbami naleznete na https://www.magenta.at/eu-roaming-regulation/CZ. Toto upozornění můžete bezplatně odhlásit zasláním SMS na číslo +43676800445588.
Tedy oni roaming, co se týče volání a SMS dovolí i NEobčanům, jen chtějí drobné příplatky a data zakážou úplně, zjevně aby to nekazili českým mobilním operátorům. Pokud by někdo chtěl rakouské číslo na občasnou kratší komunikaci, tak ty roamingové příplatky nejsou nic podstatného.
Aby bylo možné dělat odchozí/příchozí hovory je nutné si dobít kredit, aby bylo z čeho strhávat výše uvedené drobné poplatky.
Netušil jsem, že je možné pro NEobčany nabízet takový roaming napůl. Volání povolit s příplatky, data zakázat. V každém případě je to lepší stav, než kdyby byl roaming úplně vypnutý.

Ještě bych dodal, že pokrytí mobilním signálem méně obydlených oblastí je v Rakousku horší u všech tamních operátorů než v ČR. Je ale pravda, že oni tam těch méně obydlených oblastí mají podstatně více než v ČR, kvůli horám, takže mít to všude perfektní by bylo hodně drahé.
alfi

Re: Datová SIM v Rakousku

Příspěvek od alfi »

Taky jsem netušil, že jde udělat roaming s příplatky (od prvního dne - někteří to slibujou při trvalém provozu v roamingu) :)

Jinak třeba v Itálii jsou ceny ještě lepší - za 10 Eur je 200 GB v domácí síti, vč. neomezených hovorů a SMS, https://www.iliad.it/offerta-iliad-giga200-999.html. Zato turisty prudí s codice fiscale - tohle je jeden z mála operátorů, který umí aktivovat jen na pas (občanka nestačí)
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

Stojí tohle za to? lifecell.ua dá 25 GB EU roamu zcela bez příplatků za 500 UAH = asi 270 CZK, eSIM i plast.
Chcete lu i minuty, ovšem pouze v zemi pobytu, Vodafone.ua tarif Turbo , za 270 UAH = 160 CZK máte 800 minut + 5 GB. I zde bez dodatečných poplatků.
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Jak mohou ale účtovat příchozí hovory v EU roamingu, vždyť je to proti regulacím Brusselu ? Neporušuje to zásady Roam at like home ? :evil:

P.S. Jinak jak si tady v tom malé českém rybníčku pořád stěžujeme, jak máme drahá mobilní data atd, buďme rádi za to :mrgreen: Važme si toho, že ještě stále máme možnost si koupit anonymní předplacenou SIM kartu a že místa, kde je tato možnost je docela dost. Nedávno jsem koukal na jednoho českého youtubera VOLDYIRL který jezdí po zemích Střední a Jižní Ameriky a teď je pár dní na Kubě a říkal, že koupit místní turistickou SIM kartu je docela oříšek, musíte si zajít do střediska ETECSA, vystát si hodinovou frontu a čekání jako někde na úřadě. Kdy data jsou ještě dražší než jsou u nás. A v Havaně jsou místa, kde se prostě k internetu nepřipojíte a když už tak internet je šíleně škrcený, pomalý, LTE internet je jen někde a pak musíte vystačit s 3G či 2G internetem. Na rychlejší internet a nižší latanci musíte použít placenou WI-FI. Přístupové údaje získáte právě na ETESCA a taky si musíte vystát frontu a surfování je placeno podle času jako v dobách dial-up. :mrgreen: Nakonec se VoldyIRL musel dostat k nelegálnímu internetu přes VPN v bytě, který má pronajaté jako Airbnb a Kubánec co mu to pronajímá ten byt dost riskuje :geek:
alfi

Příspěvek od alfi »

Kristovec píše: pát 16. kvě 2025 9:04:27 Stojí tohle za to? lifecell.ua dá 25 GB EU roamu zcela bez příplatků za 500 UAH = asi 270 CZK, eSIM i plast.
Chcete lu i minuty, ovšem pouze v zemi pobytu, Vodafone.ua tarif Turbo , za 270 UAH = 160 CZK máte 800 minut + 5 GB. I zde bez dodatečných poplatků.
eSIM nemám, pošlou plast i do ČR? :) a jde to jako předplacenka - dobít jen podle potřeby párkrát za rok? Pro ně je 25 GB za 270 Kč hodně pod roamingové náklady (cca 1 Euro = 1 GB), tj. od evropských operátorů to je spíš jen nějaká úleva po dobu války?
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

Plast se dá domluvit se známými Ukrajinci, kredit se dobíjí na webu operátora.
Já mám 30 GB za , na naše, 180 korun, ale to je třeba tam jet, koupit SIM od jiných operátorů a přenést číslo k lifecell.ua . Tím získáte trvalou slevu 40% na tarif. 500 UAH - 40% a ješté - 15% za službu předplacení 12 měsíců to je asi 180 CZK .
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Za 299 Kč měsíčně mám Tescomobile s 50 GB (plátci DPH si pak mohou těch 21% stáhnout), chystá se i limitka s 80 GB (https://tescomobile.cz/wp-content/uploa ... _final.pdf). Nebo lze sehnat datovou SIM T-Mobile, kde je za 300 Kč měsíčně 100 GB (přičemž při pravidelné platbě je 12. měsíc gratis, tj. pak to vychází na 275 Kč měsíčně).
alfi

Příspěvek od alfi »

Kristovec píše: pon 19. kvě 2025 17:51:53 Plast se dá domluvit se známými Ukrajinci, kredit se dobíjí na webu operátora.
Já mám 30 GB za , na naše, 180 korun, ale to je třeba tam jet, koupit SIM od jiných operátorů a přenést číslo k lifecell.ua . Tím získáte trvalou slevu 40% na tarif. 500 UAH - 40% a ješté - 15% za službu předplacení 12 měsíců to je asi 180 CZK .
To už je jednodušší si koupit něco na cestách jinde. Pro nás, co na Ukrajinu nejezdíme :)
Pitomec píše: pon 19. kvě 2025 22:06:03 Za 299 Kč měsíčně mám Tescomobile s 50 GB (plátci DPH si pak mohou těch 21% stáhnout), chystá se i limitka s 80 GB (https://tescomobile.cz/wp-content/uploa ... _final.pdf). Nebo lze sehnat datovou SIM T-Mobile, kde je za 300 Kč měsíčně 100 GB (přičemž při pravidelné platbě je 12. měsíc gratis, tj. pak to vychází na 275 Kč měsíčně).
Doma je to jasné - tohle má být na EU roaming. TM ani O2 datamánie v roamingu nejede. To Tesco nepíšou - hádám to taky nebude celých 80GB - všude nabízí max. cca dvojnásobek velkoobchodní ceny za GB s tím, že při plném využití na to vydělají v domácí síti :)
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Tesco v roamingu funguje. A ano, ta data jsou u něho dělaná stylem 20 GB základ + 30 GB bonus (plus případně dalších 30 GB jako bonus), ale to není až taková překážka, kdy v podstatě jediný "zádrhel" je v podobě nutnosti aktivace bonusových dat přes appku v mobilu (podobně to má třeba i Vodafone u bonusových dat). Jestli ale v roamingu lze čerpat i ta bonusová data, to bohužel netuším...
Odpovědět