Změna fóra za modernější ?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Změna fóra za modernější ?
Nejsem příliš spokojen s uživatelskou přívětivostí fóra phpbb. Mnohdy nemohu najít své vlastní příspěvky. Psaní příspěvků není uživatelsky úplně přívětivé. Snažil jsem se najít něco lepšího, ale zase aby to nebylo jen úplná sociální síť.
Narazil jsem na fórum https://xenforo.com/ Je to placené fórum v php, ale cena v případě vlastního hostingu není nijak závratná.
Používá se např. na fóru freebsd. https://forums.freebsd.org/ . Rozdíly jsou hlavně v detailech, celkově je mnohem uhlazenější.
Hodně důležité je dobré hledání, tagy a podobně.
Nevíte o něčem podobně dobrém nebo lepším? Máte nějaké návrhy co s fórem?
Narazil jsem na fórum https://xenforo.com/ Je to placené fórum v php, ale cena v případě vlastního hostingu není nijak závratná.
Používá se např. na fóru freebsd. https://forums.freebsd.org/ . Rozdíly jsou hlavně v detailech, celkově je mnohem uhlazenější.
Hodně důležité je dobré hledání, tagy a podobně.
Nevíte o něčem podobně dobrém nebo lepším? Máte nějaké návrhy co s fórem?
Re: Změna fóra za modernější
Nemám zkušenosti s jinými fóry, ale našel jsem MyBB, které na první pohled vypadá celkem podobně jako phpBB, není nějaké přehnaně moderní, má českou mutaci, mnoho pluginů.
Na druhou stranu phpBB má taky hodně pluginů, možná by se dalo hodně věcí tím vyřešit/vylepšit.
Mě se současné phpBB celkově docela líbí, naopak celkem jednoduše najdu své příspěvky (na vlastním panelu je přímo odkaz). Avšak pravdou je, že mi dosti chybí: 1) základní WYSIWYG editor, 2) možnost přidávat k příspěvkům rychlé reakce (nemyslím odpovědi s citací, ale např. emotikony: +1, souhlas/nesouhlas, díky atd.)
Na druhou stranu phpBB má taky hodně pluginů, možná by se dalo hodně věcí tím vyřešit/vylepšit.
Mě se současné phpBB celkově docela líbí, naopak celkem jednoduše najdu své příspěvky (na vlastním panelu je přímo odkaz). Avšak pravdou je, že mi dosti chybí: 1) základní WYSIWYG editor, 2) možnost přidávat k příspěvkům rychlé reakce (nemyslím odpovědi s citací, ale např. emotikony: +1, souhlas/nesouhlas, díky atd.)
Já s phpBB nemám problém, vzhledem k mírnému provozu zde mi to přijde jako zbytečná práce.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíl mezi MyBB a phpBB jsou v detailech. Xenforo je také hodně podobné, má např. ten editor, možnost tagování, lepší vyhledávání a předpokládám, že i další věci o kterých nevím. No hlavně to vypadá lépe pro potencionálně nové uživatele fóra.
Když aplikaci koupím, mohu naimportovat vše ze starého fóra a pak se rozhodnout, co vypadá lépe.
Přechod by mohl být tak, že bych prostě staré fórum ze začátku jen zamknul pro nové příspěvky a všechny směroval do nového fóra.
A za nějakou dobu pak nadělal přesměrování, aby stejný obsah nebyl dvakrát.
Když aplikaci koupím, mohu naimportovat vše ze starého fóra a pak se rozhodnout, co vypadá lépe.
Přechod by mohl být tak, že bych prostě staré fórum ze začátku jen zamknul pro nové příspěvky a všechny směroval do nového fóra.
A za nějakou dobu pak nadělal přesměrování, aby stejný obsah nebyl dvakrát.
Já s phpbb problém nemám, potkávám jej i jinde. Pokud vadí vzhled, dají se najít i jiné šablony nebo vyrobit vlastní. Jinde ještě potkávám Discourse (https://discourse.org/), ale taky to má svoje mouchy a i tam si musí uživatel chvíli zvykat, jak se to používá a kde co najde 

S Xenforem jsem se asi tři roky setkával jako moderátor a pomocník administrátora jistého uzavřeného (rozuměj neveřejného) informačního a diskusního fóra (velké stovky uživatelů). Už tam rok nepůsobím, ale můj dojem z Xenfora pozitivní nebyl. Upřímně, opakovaně jsem vzpomínal právě na jednoduchost a stabilitu phpBB.
Hlavní problémy:
1) Sw nabízí vcelku dost funkcí, ale je to mnohdy překomplikované a často nelogické – třeba v jednom kontextu funkcionalita dostupná je, ale v jiném, kdy by se taky hodila, buď dostupná není nebo se něčeho obdobného dosahuje úplně jinak.
2) Autoři bohužel nerespektují zásadu „když něco funguje, tak to nech fungovat“. Aktualizace jsou celkem časté – a bylo dost běžné, že se něco rozbije nebo fungovat prostě přestane: velmi často proto, že mnoho funkcí se realizuje pomocí rozšíření (pluginů), které s aktualizací základního sw nedrží krok. Smysl dané konkrétní aktualizace jsem, přiznávám, občas nechápal (podstatná poznámka: zdrojové kódy jsem neviděl).
3) Nefunguje to vždy stejně ve všech prohlížečích / na všech platformách. A ani se nedá říct, že v nějaké konkrétní konfiguraci to fungovalo vždycky bez omezení. Vždycky se někde něco našlo – a střídalo se to; ideální platformu jsem neobjevil.
Je pravda, že pokud jde o vzhled, možnosti jsou zjevně rozsáhlé. Když se podívám na odkazované forum FreeBSD, vůbec by mne nenapadlo, že je to Xenforo, pokud bych to nevěděl. To, co znám, vypadalo o hodně jinak. (Odkaz ani screenshot sem dát bohužel nemůžu, jak jsem psal, bylo to neveřejné fórum.) Samozřejmě, že je to jen otázka šablony.
Proč bylo na daném fóru nasazeno zrovna Xenforo, moc nevím; pokud jsem pochopil, bylo to asi tak, že ho kdysi někdo nepříliš vzdělaný v IT prostě objednal a pak to „jelo setrvačností“, jak to často bývá...
Hlavní problémy:
1) Sw nabízí vcelku dost funkcí, ale je to mnohdy překomplikované a často nelogické – třeba v jednom kontextu funkcionalita dostupná je, ale v jiném, kdy by se taky hodila, buď dostupná není nebo se něčeho obdobného dosahuje úplně jinak.
2) Autoři bohužel nerespektují zásadu „když něco funguje, tak to nech fungovat“. Aktualizace jsou celkem časté – a bylo dost běžné, že se něco rozbije nebo fungovat prostě přestane: velmi často proto, že mnoho funkcí se realizuje pomocí rozšíření (pluginů), které s aktualizací základního sw nedrží krok. Smysl dané konkrétní aktualizace jsem, přiznávám, občas nechápal (podstatná poznámka: zdrojové kódy jsem neviděl).
3) Nefunguje to vždy stejně ve všech prohlížečích / na všech platformách. A ani se nedá říct, že v nějaké konkrétní konfiguraci to fungovalo vždycky bez omezení. Vždycky se někde něco našlo – a střídalo se to; ideální platformu jsem neobjevil.
Je pravda, že pokud jde o vzhled, možnosti jsou zjevně rozsáhlé. Když se podívám na odkazované forum FreeBSD, vůbec by mne nenapadlo, že je to Xenforo, pokud bych to nevěděl. To, co znám, vypadalo o hodně jinak. (Odkaz ani screenshot sem dát bohužel nemůžu, jak jsem psal, bylo to neveřejné fórum.) Samozřejmě, že je to jen otázka šablony.
Proč bylo na daném fóru nasazeno zrovna Xenforo, moc nevím; pokud jsem pochopil, bylo to asi tak, že ho kdysi někdo nepříliš vzdělaný v IT prostě objednal a pak to „jelo setrvačností“, jak to často bývá...
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info. No já s ním jen zkušenost na tom freebsd fóru a to jen s několika příspěvky. Na první pohled to vypadá moc pěkně.jlo píše: ↑pát 26. zář 2025 1:01:45 S Xenforem jsem se asi tři roky setkával jako moderátor a pomocník administrátora jistého uzavřeného (rozuměj neveřejného) informačního a diskusního fóra (velké stovky uživatelů). Už tam rok nepůsobím, ale můj dojem z Xenfora pozitivní nebyl. Upřímně, opakovaně jsem vzpomínal právě na jednoduchost a stabilitu phpBB.
Hlavní problémy:

Problém je, že abych si mohl vyzkoušet import, musím jej koupit. To se mi zrovna moc nelíbí. No moc drahé není, ale kupovat si nové problémy, se mi nechce. Na druhou stranu je hodně důležité, jak se co líbí potencionálně novým uživatelům.
Samozřejmě je zde ještě druhá možnost, třeba zůstat u phpBB, jen jej třeba více snažit přiohnout a modernizovat.
Rádo se stalo.
Obému zcela rozumímProblém je, že abych si mohl vyzkoušet import, musím jej koupit. To se mi zrovna moc nelíbí. No moc drahé není, ale kupovat si nové problémy se mi nechce. Na druhou stranu je hodně důležité, jak se co líbí potencionálně novým uživatelům.

Vzpomněl jsem si ještě na jeden nepříjemný problém Xenfora. (Až teď asi proto, že trápil hlavně administrátora, mne jen okrajově.)
Na daném fóru bylo více kategorií uživatelů s rozdílnými právy, která se týkala přístupu do sekcí, možností při zasílání soukromých zpráv, editace vlastních (u moderátorů i cizích) příspěvků atp. Nastavování a editace práv bylo vcelku peklo. Je pravda, že těch možností bylo docela hodně, ale jakkoliv to vypadá zvláštně, tak nastavení, která by se ovlivňovat navzájem neměla, se občas zjevně ovlivňovala; a občas dva uživatelé se stejným nastavením hlásili jinou uživatelskou zkušenost (já nemůžu to, co může druhý, ačkoli jsme ve stejné kategorii

Tak. (Nebo myBB, o kterém nic nevím.) Mně osobně přijde stávající podoba fóra zcela vyhovující, stejně tak jako jinde, kde phpBB potkávám (na různých IT fórech je, zdá se mi, nejběžnější).Samozřejmě je zde ještě druhá možnost, třeba zůstat u phpBB, jen jej třeba více snažit přiohnout a modernizovat.
Přiznávám tedy, něco jako „moderní vzhled“ je zcela mimo mé zájmy i chápání, jsem stará unixová konzerva

Mě taky stávajicí fórum vyhovuje.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem přidal Simple WYSIWYG jako náhradu za editor příspěvku. https://www.phpbb.com/customise/db/exte ... lewysiwyg/
Jsem zvědav, co se tím pokazí. Vypadá to, že žádný lepší není.
Škoda, že si to každý nemůže vypnout/zapnout podle preferencí.
Jsem zvědav, co se tím pokazí. Vypadá to, že žádný lepší není.
Škoda, že si to každý nemůže vypnout/zapnout podle preferencí.